951 0

Пожарът в Кресненското дефиле се е разраснал (СНИМКИ)

Снимки: БТА
Снимки: БТА
Светослава Ингилизова

Тази нощ пожарът в Кресненкото дефиле се е разраснал с не повече от 200 дка. Вече четвърти ден продължава борбата на стотици огнеборци с пожара.

Въпреки че в петък ситуацията бе близо до овладяване, и в съботния ден огнената стихия не бе потушена напълно.

През деня се стигна и до друг пожар в района, който предизвика спиране на движението по главен път Е-79 в района на Кресна. Мярката бе заради силно задимяване в участъка, но бе свалена час по-късно.

„В голямата си част пожарът е ограничен. Няма опасност за населените места и хората. Надеждата е до края на деня пожарът да е локализиран напълно. Засегнатите площи са около 16 000 декара, от които 13 000 са залесени. Оттук нататък за гората следва почистване, което ще отнеме минимум една година. След това започват дейности по нейното възстановяване, което обаче е изключително скъпо. Нужни са около 15 милиона лева за това”, обясни пред Нова тв Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.

От МВР отново призоваха пътуващите да се съобразяват стриктно с разпорежданията на органите на реда, а по последната информация от властите е, че опасност за хора и населени места към момента няма.

България


Още по темата

 • Седем къщи изгоряха в Кресненско

  Седем къщи изгоряха в Кресненско

  Седем къщи са изгорели в района на кресненските села Стара Кресна и Ощава при пожара в Кресненското дефиле. Това съобщи за Фокус Николай Георгиев, ...
  27.08.2017
  697
  0

Напиши коментар:


Публикувай