11 047 8

Азиатци луднаха по родeн деликатес

Мартин Христов

Южнокорейци, японци и китайци са сред най-големите ценители на български рапани. В последните години страната ни е сред предпочитаните доставчици на деликатеса, а този бизнес у нас се развива и с помощта на европейско финансиране, отбелязва БНТ.

Във ферма за рапани процесът на преработка на деликатеса от водата до трапезата изисква като начало те да се сварят за 20 минути. След това суровината се охлажда.

После морският охлюв се отделя от черупката на ръка. Най-сръчните работници в роден цех могат да почистят до 150 килограма на ден.

След като се сварят и се извадят от черупката, от месото се отделят вътрешностите на рапана и след това се сортират.

После рапаните се претеглят, за да се опаковат по размер.

След дезинфекциране в отделна вана, морските охлюви се потапят в „джакузи за рапани“, като процесът на аериране е с цел да се отделят фините частици от пясъка, които може да са попаднали в рапаните по някакъв начин, обясняват във специализираната ферма.

След това продукцията се замразява и опакова, за да потегли на изток. Пет тона суровина се преработват в тон готов продукт.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • куку руку ку
  Отговор
  1 03:11  29.08.17
  Нормално е да го харесват, все пак рапаната е инвазивен вид донесен от японско море. Лошото е, че унищожава черната мида, която е естественият филтър на морето ни. Миналата седмица на Фичоза край Варна, камъните бяха отрупани с рапани, но оголени от миди.
 • Евлампи
  Отговор
  2 08:56  29.08.17
  Рапана е вредител в Черно море и трябва да се унищожи.
 • Шаран БГ
  Отговор
  3 09:21  29.08.17
  Нищо родно в този "деликатес"- и като морски , и като кулинарен продукт ! Роден е само тежкият и опасен труд за жълти стотинки на почти всички участници в процеса!!Нямам представа, с какво толкова хубаво, калорично и вкусно гъделичкат вкусовите рецептори на любителите на миди и рапани, приготвени, ако щете, по 999 начина. Тези морски обитатели са ФИЛТЪРА на морската вода!! Лабораторните анализи за чистотата / и замърсяването/ на водоемите се извършват именно изследвайки миди и рапани, абсорбиращи най-много ТЕЖКИ МЕТАЛИ и всякаква друга мръсотия !! Нека да им е сладко на японците, китайците и прочие далекоизточни народи, особено ако плащат добре. Те са доста много и явно няма какво да ядат горките, че налитат на всичко, що може да се дъвче !! Има и нашенци, които се бият в гърдите, че са яли "снощи" жаби, калмари, октоподи и всякакви други водни обитатели, поливайки ги обилно с алкохол !?!? Да са живи и здрави !!

  Коментиран от #5

 • само питам
  Отговор
  4 10:31  29.08.17
  А какво правим с четерите тона отпадъци - черупки?!

  Коментиран от #6


 • МИДА БГ
  Отговор
  5 11:05  29.08.17

  До коментар #3 от "Шаран БГ":

  Пич миди се предлагат в почти всяко едно заведение по цял свят .Хората ги обичат и се консумират масово а ти се опитваш да го изкараш нещо ненормално .Рапани лично аз не обичам . Говори по добре за химията инжектирана в 95 % от продуктите в магазините ,за Е-тата ,за оцветителите ,за консервантите ,за подобрителите .Човек яде миди 3-4 пъти годишно ,а от продуктите в магазините всеки ден !
 • фонзи
  Отговор
  6 11:07  29.08.17

  До коментар #4 от "само питам":

  Правим си герданчета на морска тематика и ги продаваме на чужденците лятото по сергийте
 • Ха ха ха
  Отговор
  7 16:16  29.08.17
  Чакайте бра,та нали и нашите предци са от Мала Азия.Сега на европейци ли се правим?Хахахаха,ще стане га пръдне Рамбо.Кръвта айран не става.

  Коментиран от #8

 • Бай Иван
  Отговор
  8 22:11  30.08.17

  До коментар #7 от "Ха ха ха":

  Твоите предци,ако са от Мала Азия,то бягай в Анадола.

Напиши коментар:


Публикувай