Южнокорейци, японци и китайци са сред най-големите ценители на български рапани. В последните години страната ни е сред предпочитаните доставчици на деликатеса, а този бизнес у нас се развива и с помощта на европейско финансиране, отбелязва БНТ.
Във ферма за рапани процесът на преработка на деликатеса от водата до трапезата изисква като начало те да се сварят за 20 минути. След това суровината се охлажда.
После морският охлюв се отделя от черупката на ръка. Най-сръчните работници в роден цех могат да почистят до 150 килограма на ден.
След като се сварят и се извадят от черупката, от месото се отделят вътрешностите на рапана и след това се сортират.
После рапаните се претеглят, за да се опаковат по размер.
След дезинфекциране в отделна вана, морските охлюви се потапят в „джакузи за рапани“, като процесът на аериране е с цел да се отделят фините частици от пясъка, които може да са попаднали в рапаните по някакъв начин, обясняват във специализираната ферма.
След това продукцията се замразява и опакова, за да потегли на изток. Пет тона суровина се преработват в тон готов продукт.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 куку руку ку
03:11 29.08.2017
2 Евлампи
08:56 29.08.2017
3 Шаран БГ
Коментиран от #5
09:21 29.08.2017
4 само питам
Коментиран от #6
10:31 29.08.2017
5 МИДА БГ
До коментар #3 от "Шаран БГ":
Пич миди се предлагат в почти всяко едно заведение по цял свят .Хората ги обичат и се консумират масово а ти се опитваш да го изкараш нещо ненормално .Рапани лично аз не обичам . Говори по добре за химията инжектирана в 95 % от продуктите в магазините ,за Е-тата ,за оцветителите ,за консервантите ,за подобрителите .Човек яде миди 3-4 пъти годишно ,а от продуктите в магазините всеки ден !11:05 29.08.2017
6 фонзи
До коментар #4 от "само питам":
Правим си герданчета на морска тематика и ги продаваме на чужденците лятото по сергийте11:07 29.08.2017
7 Ха ха ха
Коментиран от #8
16:16 29.08.2017
8 Бай Иван
До коментар #7 от "Ха ха ха":
Твоите предци,ако са от Мала Азия,то бягай в Анадола.22:11 30.08.2017