1 542 2

В САЩ отглеждат буби с материали от Враца

Опитната станция във Враца е главният износител на бубено семе и суха храна за буби за САЩ

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

10000 черничеви фиданки от сортове с високо плододаване е продала Опитната станция по бубарство и земеделие – Враца в Португалия. Станцията съхранява най-големия бубарски генофонд в Европейския съюз, включващ 140 сорта черница и около 200 породи и линии копринена буба, пише "Агрозона", позовавайки се на Селскостопанска академия.

Тя е главният износител на бубено семе и суха храна за буби за САЩ, добра е реализацията и в Австралия, Холандия, Египет, Гърция, Пакистан.

Опитната станция във Враца провежда курсове за обучение по бубарство с чуждестранни граждани като през миналата година в бубарство са обучени 6 човека от Тайланд, Грузия и Великобритания. През септември и октомври тази година в ОСБЗ-Враца ще пристигнат за обучение курсисти от Украйна, Колумбия и Исландия. Курсовете осигуряват и значителни приходи на станцията във Враца.

Опитната станция е създадена през 1896 г. и е единствената в системата на Селскостопанската академия, а и в цялата страна, която е тясно специализирана в бубарството и копринарството.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дедо Грую
  Отговор
  1 09:37  29.08.17
  Глупаци! Вместо да изнасят готовата продукция, те продават бубенато семе и фиданки. Отгоре на това с разни курсове открехват тарикатите на тънкостите в занаята. Е кога Господ реши да накаже някой, първо му взема ума. Па после тази коприна току виж дошла и у нас във вид на дрехи и платове, ама и на съответната цена.

  Коментиран от #2

 • Иван Господинов
  Отговор
  2 03:01  01.09.17

  До коментар #1 от "Дедо Грую":

  Никой не мисли за утре. Важното е тук и сега да се напълни търбуха

Напиши коментар:


Публикувай