705 0

Евакуират застрашеното от пожара край Кресна село Влахи

Мартин Христов

Евакуираха хората от застрашеното от пожара в Кресненското дефиле село Влахи. В резултат на предприетите действия от селото са евакуирани 27 души. Те са изведени със съдействието на полицейски служители.

След като снощи отново пламна южният фронт преди Влахи, днес до обяд се смяташе, че опасността е овладяна.

Сега обаче пожарът отново се разраства.

В ранния следобед в района се разрази ураганен вятър, който носи пламъците към къщите. Затова всички жители трябва да се изнесат при близки и познати в други населени места, предаде bTV.

Хората бяха предупредени да са в готовност, ако се наложи евакуация.

Областният управител на Благоевград - Бисер Михайлов обясни пред "Фокус": „В следствие на рязка промяна в метеорологичните условия и изключително силния вятър на терен, пожарът успя да прескочи изготвената просека и с цел запазването живота и здравето на жителите на село Влахи, започна вече евакуацията им“.

По-рано на брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че по разпореждане на Окръжна прокуратура продължават разпитите на максимален брой свидетели, за да се стигне до повече информация откъде тръгва пожарът.

Загубите са значителни, но обобщени цифри могат да бъдат дадени едва след приключването на операцията, уточни вътрешният министър. „В района над дефилето около 200 души имат за задача да изградят по продължението на ръба на хълма - около 500 метра денивелация, няколко резервоарни системи, които ще ни позволят да вкараме вода. Така ще сме спокойни и ще спрем разпространението на огъня”, обобщи шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

По думите му вятърът е непредсказуем, непрекъснато мени посоката си и най-малката искра може да прерасне в потенциален пожар.

Благоевград / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай