802 14

Строим хранилище за радиоактивни отпадъци

В церемонията участва министърът на енергетиката Теменужка Петкова, представители на парламентарната енергийна комисия, Агенцията по ядрено регулиране, местните власти

Маргарита Илиева

С първа копка на площадката “Радиана“ до АЕЦ “Козлодуй“ започва изграждането на Национално хранилище за ниско, средноактивни и радиоактивни отпадъци.

В церемонията участва министърът на енергетиката Теменужка Петкова, представители на парламентарната енергийна комисия, Агенцията по ядрено регулиране, местните власти, съобщи БНР.

"Хранилището трябва да заработи до 5 години", каза Сергей Цочев - председател на Съвета на директорите на Държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци“, което ще осъществява проекта.

Предвижда се то да се запълва постепенно през следващите 60 години.

Тези отпадъци се погребват окончателно в това хранилище.

След това е предвиден период от около 15 години за затваряне на хранилището и след това следва период от около 300 години, в който хранилището подлежи единствено и само на контрол.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ник
  Отговор
  1 12:14  29.08.17
  Да направиш хранилище до река Дунав е .... - Меко казано идиотия! - Въпросът е и защо правим хранилище тук при условие, че до сега отработените твели заминаваха извън страната? Малоумниците от ГЕРБ пак правят поредната простотия!

  Коментиран от #4, #7

 • Мищо Бирата
  Отговор
  2 12:32  29.08.17
  ... триста години са примерно триста мандата на кабинета Борисов. Амбициозна идея/!!!
 • Иван
  Отговор
  3 12:35  29.08.17
  Ало, автора на статията, тази снимка няма нищо общо с АЕЦ Козлодуй или ДП РАО
 • гербене до дупка
  Отговор
  4 12:37  29.08.17

  До коментар #1 от "Ник":

  Не е простотия, герберски бизнес е.... Нищо не казват относно това, кой ще си изсипва боклука там !? Вероятно цяла Европа !? "Големите" от Европа освен за радиоктивните отпадъци искат да ни изсипят и всякакви органични, като чета последните идиотизми на Изперкел !? Но това властимащите кво ги брига с припечелените парици от предателство, ще си купят къщурки из спокойните местенца по света и ще си живеят живота, нищо ново !

 • Народа
  Отговор
  5 12:40  29.08.17
  Тия от ГЕРБ питаха ли народа си дали иска подобна глупос. Ще се превръща в бунището на Европа! Рискува здравето на хората в България, за пореден път пред свършен факт ни оставя тиквата и компания
 • Пеньо
  Отговор
  6 13:00  29.08.17
  Не съм фен на ядрената енергетика, но за сега не е предложена безопасна и икономически изгодна алтернатива, но все пак имам предложение за феновете: всеки от вас да вземе по парченце отработено ядрено гориво и да си го съхранява вкъщи!
 • Мик
  Отговор
  7 13:05  29.08.17

  До коментар #1 от "Ник":

  Цитат: "Засега отработеното гориво заминава в Русия, където се преработва и по договор между двете страни трябва да започне да се връща в България още това десетилетие. Миналата година Русия поиска да увеличи с 8% сумата, която България плаща за преработката на употребеното гориво (досега плащаше 600 долара на килограм)." Годишно са към 45 тона! Сега светна ли ви ?

  Коментиран от #10, #13, #14

 • Борко
  Отговор
  8 13:17  29.08.17
  E-e-e! Пак ли тия гадни гербери секнаха далаверата на гоце шлема и енергийната мафия около столетницата.
 • me be re
  Отговор
  9 14:36  29.08.17
  300 години, абициозен срок. Да не стане само като със язовира, че тук нещата са многоооо сериозни.
 • Ник
  Отговор
  10 14:56  29.08.17

  До коментар #7 от "Мик":

  А на теб светва ли ти, че това не се прави до водоизточник и още повече до такава река като Дунав? - Въобще наясно ли си какво може да се случи? Според теб поддръжката в следващите 200 години на това хранилище колко ще е в парично изражение? - А ако има пробив с годините на подпочвени води във хранилището? Въобще стига ли ти акъла какви ще са последствията? Мислиш като поредният тъп Гербаджийски трол! - Само помисли какви пари ще се хвърлят за специализирана охрана в следващите 200 години? - Не ти говоря за специалисти по радиационна защита и необходимите пари за поддръжка на въпросното за същият период! А неизпозваемата територия колко ще е? Грижите за хората, които ще се подложени на облъчване,апаратурата и специалистите за рехабилитация? - Въобще не мислиш! Прати там да бачка тая пача и Борисов
 • Линди
  Отговор
  11 15:18  29.08.17
  Овчарски народ, гласувайте пак за ББ, умори народа от глад, сега иска да го отрови и убие с радиация.... Имаше ли референдум за това хранилище, кои са те да решават.... Този тъп тъп народ си заслужава съдбата.... Иначе много коментари пишете, много сте надъхани всички, а когато дойде момента да го разкарате тоз...... Пропиляхте всички шансове да имаме една прекрасна държава, свободна от всякакви набези, за която се е борил Левски! Не ставаме нато нация, продажници!!!
 • вес
  Отговор
  12 15:26  29.08.17
  ГЕРБ започва да строи хранилище без обществено допитване. Българските "еколози" се правят на приятно разсеяни, а Теменужка никога няма да ви каже, защо ни е необходимо такова голямо хранилище при наличието на само два реактора и договор по който отработеното гориво заминава в Русия, където се преработва. На практика - изобщо нямаме нужда от хранилище. Къде е ключа за палатката? На Германия и предстои да изведе от експлоатация ПРЕДСРОЧНО всичките си ядрени мощности. Едно малоумно и изцяло популистко решение на недоразумението - Меркел. То беше взето без да се направи оценка с какво точно ще се компенсират тези мощности. Нито пък, колко ще струва предсрочното извеждане от експлоатация на ядрените реактори и какви компенсации ще се платят на компаниите от немската ядрена индустрия. Немското правителство официално излезе с пакет мерки и компенсации, които звучаха несериозно и бяха предназначени за медиите. Истината е, че се чудят как да платят по-малко, защото сумата е колосална. Е сега се досетете за една част от "компенсациите", които обаче ще бъдат платени от... българските данъкоплатци! Изобщо в България се оказва, че няма достатъчно абсурдни неща, които да не могат да се случат тук.
 • Бай хой
  Отговор
  13 07:36  30.08.17

  До коментар #7 от "Мик":

  А на теб светна ли ти колко би струвало килограм ядрено гориво от евроатлантическите ти партньори? А сега ще плащаш за изграждане на хранилище за техните отпадъци и после за подръжка хикс пъти по триста години.
 • gnida
  Отговор
  14 21:46  30.08.17

  До коментар #7 от "Мик":

  Така е щото имаме евроатлантически ценности и рашаните не са ни френдове вече ....Ето така става като те управляват лицемерни политици .Хората ще си искат своето ! Отделен въпрос е колко е готино да си съхраняваш горивото в страната . Особено ако е необработено преработено такова . Нещо като за си изгориш стратегическите ракети в центъра на държавата (Змеево) . Ама гроб са велики , да знаеш , като за последно ги правят работите .....

Напиши коментар:


Публикувай