879 2

Отмениха заповедта за уволнението на учителката от СМГ

Снимка: БТВ
Снимка: БТВ
Светослава Ингилизова

Отменена е заповедта за уволнението на учителката Петя Тодорова от Софийската математическа гимназия. Това съобщи самата тя пред bTV. От Регионалния инспекторат по образованието пък обявиха, че при проверките в училището са открити много административни и финансови нарушения.

Тодорова обясни, че с директора Антони Стоянов имат разминавания относно възгледите си за развитието на СМГ и диалог между тях няма. Учителката беше категорична, че не е ощетила ученици от СМГ на състезанието „Европейско кенгуру”, каквито са обвиненията на Стоянов.

„Учениците на СМГ са се явили, могат да се видят и резултатите от националния кръг. Общо на националния кръг се явиха 588 деца. Има първи протокол с 392, които са се явили към сдружението. Четири дни по-късно има втори – със 196 деца, явили се към другия организатор, който е асоциация”, поясни тя.

Тодорова подчерта, че от 8 до 11 клас първо, второ и трето място са на ученици от СМГ.

„На 16 май получих искане за обяснение мой ли е подписът или не, на 18 май върнах обясненията, нещата се развиха в полза на децата, но диалог нямаше”, допълни учителката.

От Регионалния инспекторат по образованието също не са видели опит на Тодорова да ощети ученици.

При проверките в СМГ са открити нарушения на Закона за счетоводството, не са отчитани сумите, събирани от ученици, за явяване на състезания, каза Вилма Доминикова, експерт в инспектората.

По думите й са открити и нарушения при осъществяване на обществени поръчки. Сезирали сме за проверка съответните институции, отбеляза тя.

„Връчена е заповед за писмени обяснения на Антони Стоянов, от днес тече 3-дневният срок, в който тох трябва да отговори. В зависимост от обясненията му ще се вземе окончателно решение”, обясни тя.

Доминикова беше категорична, че натиск към Стоянов не е оказван. Опитвано е да се водят разговори с него и той да бъде посъветван в рамките на закона как би могло да се тушира напрежението, отбеляза тя.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 11:59  29.08.17
    Този коментар е премахнат от модератор
  • Въпрос
    Отговор
    2 13:11  29.08.17
    Ако директорът не беше уволнил учителката и не се беше вдигнало шум то бройките на класираните деца от двата списъка щяха ли да са същите 392+196=588 или щяха да са 390+10=400. Защото вторият вариант е версията на директора в интервюто му по БТВ от 28.08.2017г. В първият случай децата от СМГ не са ощетена а във вторият са ощетени. Дали бройката не е увеличена за да се замаже скандалът?

Напиши коментар:


Публикувай