1 006 13

Въздухът в столицата е ужасно замърсен

Най-много превишения на нормата за фини прахови частици в София са регистрирани в измервателната станция в ж. к. "Дружба"

Маргарита Илиева

Най-много превишения на нормата за фини прахови частици в София са регистрирани в измервателната станция в ж. к. "Дружба".

Това съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

Превишения не са засичани единствено на Копитото.

На територията на Столична община има 6 автоматични измервателни станции (АИС) за контрол на качеството на атмосферния въздух - в ж.к. „Дружба“, „Надежда“, „Младост“, „Хиподрума“, „Павлово“ и Копитото.

От ИАОС уточняват, че превишаването на нормата за фини прахови частици има сезонен характер - вследствие на транспортът и битовите изгаряния в домакинствата през студените месеци, в съчетание с неблагоприятни метеорологични условия като мъгла, безветрие и температурна инверсия, нивата на фини прахови частици се покачват и често пъти нормата е превишена.

Заради това с понижаване на температурата на въздуха през предстоящите есенни и зимни месеци се очаква да се повишават нивата на фини прахови частици в столицата до 10µm.

През последните 3 дни в София не се отчетени превишения на нормите за качеството на атмосферния въздух по всички контролирани атмосферни замърсители.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  1 14:22  29.08.17
  Лъжат ви, на село е още по-зле, смърди на сено, летоска и на липа и акация, отврат, някъв бъз цъфти, а нощес не се спи от проклетите щурци. Денем гугутки грачат грозно зловещо, балкана пее зла песен при всеки по-силен повей на вятъра, петли кукуригат, бучи реката. Сега два таралежа вилнеят в двора по тъмно и тропат с купичките на котките. А освен всичко това немаме МОЛ и ората не прават разлика от дънки за 300лв и дънки за 30лв, абе ад...
 • Гост
  Отговор
  2 14:23  29.08.17
  Пак глупости.

  Коментиран от #4

 • Гост
  Отговор
  3 14:27  29.08.17
  да направят и един експеримент, да измият улицата и да видят колко ще е замърсяването.
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  4 14:29  29.08.17

  До коментар #2 от "Гост":

  И аз тва казвам, пълни глупости, въздуха в столицата е отличен! А сега на село-некви дръвя виждам, планина, никаква природа, нема го ТЕЦ-а с трите комина. В началото до като свикна с гадния редък селташки въздух палех джипа в гаража и лягах до ауспуха да се надишам!

 • User
  Отговор
  5 14:29  29.08.17
  Саждите на дизела падат на земята, не летят във въздуха, освен ако нещо не ги вдигне. Затова трябва да се мият улиците.

  Коментиран от #7

 • onq s konq
  Отговор
  6 14:30  29.08.17
  Затва ли вчера беенвето ми угасна насрет софя?Немало въздух да разпалва нафтата ли?Успокоих се!Мислех че пак му е блокирал мотора!
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  7 14:39  29.08.17

  До коментар #5 от "User":

  Така е, и каучука от изтърканите гуми пада на земята, и саждите от ТЕЦ-овете се уталагат ниско долу, това, че се движат коли и духа вятър не им пречи да не летят.
 • Тряс
  Отговор
  8 14:50  29.08.17
  По-голяма идиотщина от "обясненията" на ИАОС скоро не бях чувал! Нагли некадърни търтеи!
 • гоол
  Отговор
  9 16:03  29.08.17
  Е за това държавате изнемогва и взема грешни решения, нали в селска София я цялото управление и мафия, а то било от замарсен въздух.
 • купува крадена нафта
  Отговор
  10 16:04  29.08.17
  да забранят дизелите и готово
 • бббббб
  Отговор
  11 16:15  29.08.17
  Чакаме си безплатния градски транспорт .Обещан за такива дни от Фандъкова. Ама,май Фандък немааа.
 • Azazel
  Отговор
  12 16:21  29.08.17
  Без да споря мръсен ли е или не е въздуха в София (всеки, който е бил в София, знае отговора на този въпрос), искам само да обърна внимание, че новинарските сайтове се занимават с писане на НОВИНИ, а заглавията на статиите, са заглавия на НОВИНИ. В този смисъл, заглавието на статията: "Въздухът в столицата е ужасно замърсен", би следвало да се разбира като нещо, което се случва в момента или се е случило вчера, например. От съдържанието на статията обаче разбираме, че... "През последните 3 дни в София не се отчетени превишения на нормите за качеството на атмосферния въздух по всички контролирани атмосферни замърсители."... Та, искам да попитам, тази симпатична (поне на снимката) девойка Маргарита, умишлено ли ни заблуждава, за да цъкаме по статията, или просто не знае какво се крие зад този мистериозен и тайнствен термин "НОВИНА"?... ;)
 • Гого
  Отговор
  13 11:09  01.09.17
  Това е цената да си селянин в Софийското гето!

Напиши коментар:


Публикувай