506 3

Пожарът в Стара Кресна е овладян, Радев закри кризисния щаб

Мартин Христов

Днес по обяд министър Валентин Радев закри кризисния щаб в село Стара Кресна, създаден по заповед на премиера заради пожара в подножието на Пирин.

„Дъждът бе благословен за нас, но пожарът не е погасен”, предупреди главен комисар Николай Николов. На място на овладените огнища на 6-дневния пожар остават да дежурят само огнеборците, остава и контролираният от полицията достъп до селата.

„Преди 6 дни по заповед на премиера бе създаден национален план за бедствия и аварии заради големия пожар над Кресненското дефиле. Средно по 500 човека дневно, по 70 единици техника и два вертолета от Министерството на отбраната плюс още един частен, участваха в гасенето на пожара”, каза на последния брифинг в 12 часа днес министър Валентин Радев.

Той посочи, че хората от засегнатите от пожара села вече могат да се прибират по домовете си, но остава контролираният достъп от страна на полицията. Както и експертиза за нанесените от огнената стихия щети.

„Прокуратурата продължава с разпитите, много е важно да знаем кой стои в основата на този пожар. За шест дни не видях нито един представител на екоорганизациите, който да дойде да ни помага. Овладени са всички пожари, закривам кризисният щаб”, допълни вътрешният министър.

„Навсякъде е спокойно, има единични, но неопасни огнища, хеликоптерът остава в готовност край Симитли, тук остава и техниката. Дъждът бе благословен за нас, но пожарът не е погасен, оставаме тук”, добави директорът на ГД ПБЗН гл. комисар Николай Николов.

„Никой не пострада, няма жертви и ранени, държавата благодари на всички, участвали в гасенето на пожара”, каза в заключение министър Радев.

Областният управител Бисер Михайлов заяви, че ще отмени заповедта за обявеното бедствено положение едва след като тук приключи всичко.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гоол
  Отговор
  1 16:05  29.08.17
  Кога започва сечта, там е важното-койййййййййййй??????????
 • Парлеву франсе
  Отговор
  2 16:36  29.08.17
  Гасенето на пожара в Пирин завърши с екологична катастрофа. Показана бе пълна некомпетентност, липса на координация, тотална безотговорност. Защо не бе поискана помощ от съседна Гърция - едно облитане с хеликоптер носи 3 тона вода, а модерните гръцки противопожарни самолети - 30 тона, т.е. 10 пъти по-голяма ефективност! Докато Главния пожарникар на Републиката Бойко Борисов упражняваше френския си със Макрон, половин Пирин изгоря...

  Коментиран от #3

 • незнайко
  Отговор
  3 17:28  29.08.17

  До коментар #2 от "Парлеву франсе":

  Има огромна доза истина в това което сте написал . В друта статия беше казано, че са използвали 120 тона вода, които се равняват на 120 кубика да ръсят отгоре което е смешно малко.

Напиши коментар:


Публикувай