992 4

МОН не може да открие над 200 000 деца

Мартин Христов

"Факт е, че не откриваме много деца и ученици – над 200 000. Част от тях са в чужбина. През целия месец септември ще се работи активно. Засякохме данните от една страна от информационната система на ГРАО и от друга страна данните, които са в информационната система на министерството за децата и учениците.

Ние можем да проследим част от тези, които са в чужбина, но други не могат да бъдат проследени, когато напускат България. Най-точната информация ще се получи на терен. Някои деца няма да ги видим в нашата информационна система, няма да ги видим и като напуснали България, но на място това се знае – било от кмета на населеното място или от близки на тези деца." Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който връчи наградите на победителите в националния конкурс на тема “Развиваща и подкрепяща среда – творчество, успеваемост, духовност“ в Актовата зала на Учебно-възпитателен център „Юрий Гагарин“ в СОК „Камчия“, съобщи агенция Фокус.

Министърът допълни, че процентът на преждевременно напуснали образователната система деца и ученици е близо 14, което е между 130 000 и 150 000 ученици. Ще бъдат осигурени необходимите средства за издръжка, ако тези деца се върнат в училище, каза още министърът.

„На места е възможно да има проблем с недостиг на материална база, особено там, където са струпани много деца от уязвими групи. Ние работим и по тези казуси, работим и по казуса когато някои види дете на улицата в учебно време, да подаде сигнал, то да бъде идентифицирано и да бъде върнато в училище“, посочи министър Вълчев.

По отношение на малолетните и непълнолетни майки министър Красимир Вълчев коментира, че те могат да продължат обучението си на по-късен етап и към тях също ще бъдат фокусирани усилията на екипите за обхват, създадени по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, приет от Министерски съвет.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тед
  Отговор
  1 21:51  30.08.17
  Търсете ги по циганските махали, ще ви посрещнат любезно с дървета и брадви - успех !
 • Гост
  Отговор
  2 21:55  30.08.17
  Искам да видя как 15-годишни майки ще тръгнат на училище! Едни пари ще отидат някъде, но този образователен балон ще гръмне още първия срок!
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  3 21:59  30.08.17
  Това са "фейк" ученици, водени на хартия за да не закриват паралелки.
 • Кака Гинка
  Отговор
  4 20:52  31.08.17
  Едно време казвахме за такива случаи "мъртви души",сега са "фейк".Интересно ми е как би бил преведен романът на Гогол в днешно време - от английски на български,разбира се...

Напиши коментар:


Публикувай