889 11

Курумбашев за Макрон: Какъв триумф?! Отстъпление от националния интерес

Кадър бТВ
Кадър бТВ
Светослава Ингилизова

„Какво поражение сме нанесли на тези, с които сме преговаряли и какъв триумф сме постигнали в нашите разговори във външната ни политика? Интересно е какво е постигнато в разговорите с Макрон. Там по-скоро видяхме отстъпление от националния ни интерес по отношение на директивата за командированите работници“. Това заяви евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Курумбашев в сутрешния блок на бТВ.

„Не смятам, че ние трябва да отстъпваме и срокът, който в момента е 3 години за командировани работници, трябва да се намалява“, допълни той. Според него това е мярка, която защитава определени национални пазари – в случая на Франция, и очевидно ограничава едно основно правило в ЕС – свободното движение на хора, стоки и услуги. Евродепутатът обясни, че Макрон е подложен на много сериозен вътрешно-политически натиск и се опитва да решава проблеми на Франция чрез правото на ЕС.

Курумбашев подчерта, че предложението не е в интерес на редица държави, включително и България. „Аз съм единственият български евродепутат, който е член на комисията по транспорт и туризъм. Заплащането на българските международни шофьори отдавна се е изравнило с останалите, защото пазарът е един“, каза още той. Българският евродепутат обърна внимание на мантрата, която непрекъснато се повтаря: „Едно и също заплащане, за една и съща работа“.

„Можем да попитаме защо международни вериги в България за същата работа не плащат същите пари, като в Австрия или Франция? Защо тези вериги имат оборот над милиард, а плащат данъци, колкото за „Бог да прости“?“, попита той. Курумбашев зададе и въпроса, ако Макрон е толкова загрижен за българските работници във Франция, защо не се загрижи френските работодатели в България да плащат същите заплати, каквито плащат на запад. „Ако един български работник тук получава 1000 евро, а не 700 лв, той въобще няма да има желание за емигрира“, допълни той.

По неговите думи Франция, Германия и Австрия имат промени в своето национално законодателство, които са в посока на разваляне на общия пазар. Като пример посочи изисквания да има агент във всяка държава, договорът да е преведен на всеки език. „Един шофьор трябва да пътува с четири асистенти, които да му превеждат договорите. Друго изискване е да не се спи в кабините, но има оплакване от наши превозвачи, че над 200% са нараснали застрахователните искания поради грабежи“, уточни евродепутатът.

Петър Курумбашев коментира и предложението - ако ние подкрепим Франция за командированите работници, те да ни подкрепят за Шенген. „Ние или сме изпълнили изискванията, или не. България от 5 години е изпълнила изискванията за Шенген и не мисля, че този въпрос, както и въпросът за приемане на България в еврозоната, трябва да бъдат обвързани с конкретни вътрешно-политически интереси на една или друга страна-членка“, категоричен е той. Според него от посещението на Макрон сме си издействали няколко снимки на морето. „Много внимателно ще следя как ще гласува България, като страна в Съвета на ЕС. Да бъде категорично изваден транспортният сектор от тази директива“, каза още Курумбашев.

По повод изминалите 100 дни на правителството, евродепутатът от левицата заяви, че „Борисов-3“ не се различава от предишните две, като правителство на статуквото. „Не се правят сериозни промени в сфери, в които трябва да има реформи. Съжалявам за това, защото в кабинета има много хора с опит“, каза още Петър Курумбашев.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 11:50  31.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Патриот
  Отговор
  2 12:03  31.08.17
  Потвърждавам. В случая обаче е ПРАВ БОКЛУК... в по-голямата си част. Това, което правят българските международни шофьори за 1500-1700 евро месечно (кой месец ги взимат, кой месец пропускат и няма демократична сила, която да накара шефа да ги плати, ако не е на кеф) европейците за 2500 няма да си мръднат пръста.
 • Българин
  Отговор
  3 12:43  31.08.17
  Големи моралисти и много загрижени за българския народ ама само когато са в опозиция. Иначе като са на власт винаги се ос.рат яко и хората с камъни ги гонят.

  Коментиран от #5

 • Mmmm
  Отговор
  4 12:51  31.08.17
  Шофьорската заплата е 460 лева или 230 €.и командировки,и върху тази минимална заплата ни осигуряват!Немската заплата която започва от 2000 €.нето, осигуровките са варху 3250 €.плюс командировка ако само кара в Германия е 24 €.на ден,ако излезе примерно до Дания са 45€.плюс медецински застраховки и др.Като сте направили такива заплати как да платят повече на касиерките и до колкото знам зимат много по малко от 700 лева!

 • Шпек Салам Народен
  Отговор
  5 12:53  31.08.17

  До коментар #3 от "Българин":

  Ако ги гоним с камъни(политиците),ще работят за държава и народ.Те обаче работят само за себе си.Следователно не ги гоним.
 • onq s konq
  Отговор
  6 13:15  31.08.17
  Комуниста пак сипе микс от истини и лъжи и интересното е че има хора които му се вързват.Заплатите на Запад били големи,а в БГ -малки.Да,така е...до тук.Каква част от тия големи заплати обаче реално остават в джоба на западния работник?Само да споменем,че ДАНЪКЪТ ВЪРХУ ЗАПЛАТАТА ТАМ Е МЕЖДУ 35 И 45%!...в България е доста по-различен.А да споменаваме ли какви са цените на отделните стоки и услуги в сравнение с нашите?А ако стойността на заплатите беше еднакво,ЩЯХА ЛИ ДА ИНВЕСТИРАТ ЗАПАДНЯЦИТЕ В БГ,ИЛИ ЩЯХА ДА ПРЕДПОЧЕТАТ ДРУГА ДЪРЖАВА?И нека да уточним: Истинските българи в България са тия които печелят добре със квалифицирания си труд и те са пример за децата ни,а не необразованите бедняцикоито в немалката си част са пословично мързеливи и висят на врата на държавата за "социал" и помощи .Куриозното обаче е,че точно тоя "некачествен матриал" чрез вота си ИСКА ДА ИЗМАЙСТОРИ ДЪРЖАВА САМО И ЕДИНСТВЕНО В СВОЯ ПОЛЗА,в която всички да са еднакви и да получават еднакво,пък от къде ще дойдат парите-няма значение!

  Коментиран от #7

 • на коня под опашката
  Отговор
  7 15:01  31.08.17

  До коментар #6 от "onq s konq":

  Че Б.Б. не беше ли член на БКП? Що си трайкате за този факт?

  Коментиран от #8

 • onq s konq
  Отговор
  8 15:09  31.08.17

  До коментар #7 от "на коня под опашката":

  Аве "подопашкин " буден,КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА ДАЛИ Е БИЛ ЧЛЕН НА БКП,НА КПСС ИЛИ НА "ХИТЛЕР ЮГЕНД" след като мен ме интересуват ЕДИНСТВЕНО делата му относно външната и вътрешна политика на БГ ,т.е. дали води страната в ПРЕДПОЧИТАНА ОТ МЕН ПОСОКА?И съм го казвал не веднъж-НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ДАЛИ НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА СТОИ КОМУНИСТ,ФАШИСТ ИЛИ МАРСИАНЕЦ-ВАЖНОТО Е ДА МЕ УСТРОЙВАТ ДИЙСТВИЯТА МУ!

  Коментиран от #9, #10

 • на коня под опашката
  Отговор
  9 18:34  31.08.17

  До коментар #8 от "onq s konq":

  Кобилкин, не ми се обяснявай комуниста си е комунист. Няма ги такива твоя комунист-лош, моя-доообър! Кой знае какво комсомолче неизявено си и ти. Делата гледал, слушал си по соца радиопредаването по Хоризонт-"Дела и документи" ся ми развиваш демократични теории. Айде в люцерната!

  Коментиран от #11

 • Да го тура на Катъра
  Отговор
  10 19:17  31.08.17

  До коментар #8 от "onq s konq":

  Както винаги се правиш на интересен без да си даваш сметка че изглеждаш невеж! И как твоята ХХХХ кратуна определя политиката да подкрепи Макрон? - Понеже си всезнаещ я ме светни как ще стане изчисляването и прехвълянето на осигурителните суми от 27 членки на ЕС към нашата осигурителна система при условие, че имаме поне за сега точно 28 модела в ЕС на изчисляване на сумите за социално, здравно и пенсионно осигуряване. Моля те Кобилке, Добруджанска дай от твоята светла мисъл ! А иначе като спелуваш от Немски Хитлеровата Младеж е редно да знаеш, че е юНге - сиреч млад, младеж Ама нали си ХХХХ ! Уикипедията понякога дава грешни отговори понеже все се намира някой неграмотен като теб да я попълва
 • 11 03:35  01.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай