1 374 3

"Дунарит" изплатил задължение от около 50 млн лева към държавата

Военният завод "Дунарит" в Русе е изплатил със собствени средства изцяло и предсрочно задължението си от около 50 милиона лева към "Държавната консолидационна компания" (ДКК)

Маргарита Илиева

Военният завод "Дунарит" в Русе е изплатил със собствени средства изцяло и предсрочно задължението си от около 50 милиона лева към "Държавната консолидационна компания" (ДКК).

Това коментира пред журналисти изпълнителният директор на завода Кръстю Кръстев, цитиран от БТА.

Той обясни, че решението било взето вчера от Съвета на директорите на "Дунарит".

"Обсъдихме въпроса и ситуацията от всички страни и след консултации с юристи решихме и изплатихме това задължение, което включва и лихвите до момента", обясни Кръстев.

Той коментира, че на 28 август са научили, че кредитът им бил изкупен от ДКК.

Преди това задължението минало през няколко фирми. Накрая стигнало до КТБ, която е в несъстоятелност, откъдето било прехвърлено ДКК.

"Ако в предишната ситуация ние трябваше да плащаме на някого, който е неизвестен и е някъде си по острови и с неясен собственик, сега всъщност се появява нещо легитимно пред нас в лицето на държавата, на ДКК. Имаме го ресурса, направили сме си разчетите да го изплатим и да приключим с този въпрос", каза Кръстев.

Задължението било платено и за да не се спекулира в публичното пространство с намеренията на правителството.

Той обясни, че министърът на икономиката Емил Караниколов е информиран за изплащането на задължението. В завода има назначен прокурист - по препоръка на Караниколов.

"Благодаря на министъра на икономиката, който с активни действия спомогна и беше спряна процедурата за отнемане на разрешителните за производство, търговия и съхранение на дружеството", заяви още Кръстев.

Той благодари и на служителите в завода, които с техните действия изказали своята съпричастност към фирмата.

"Искам да ги уверя, че към момента могат да бъдат спокойни. Фирмата продължава да работи така, както е работила", допълни той.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 21:02  31.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 2 22:11  31.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Иванов
  Отговор
  3 11:24  01.09.17
  Това не са пари на "Дунарит", това са от ограбените от Цветан Василев - Фараона пари от КТБ! Отново ние, гражданите плащаме цялата сметка, за да може Василев да точи военен завод и да става все по-богат!

Напиши коментар:


Публикувай