679 2

Хепатитът в Луковит тръгнал от ромската махала

Снимка: БТВ
Снимка: БТВ
Мартин Христов

Има връзка между бума на хепатит А в ромската махала на Луковит и незаконното строителство там – заразата е тръгнала от крайните къщи, които са незаконно построени и нямат водопровод и канализация.

Заразените са предимно деца – до момента са 107, само един от болните е възрастен.

„Дезинфекцирали сме 59 къщи, а има предписание за още 20”, каза зам.-кметът на Луковит Цветанка Хаджиева.

По думите ѝ заразата не е тръгнала от сметището на града, а от крайните къщи, които не са в регулация и където няма вода.

Въпросът коментира и вицепремиерът Красимир Каракачанов, според когото проблемите не могат да се решат просто, но истината за тях е проста – това население трябва да мине през училище.

„Защо да е виновна държавата, осигурила им е образование – до 16-годишна възраст то е безплатно и задължително, осигурила е детски и социални помощи. Има хора с по 7 – 10 деца, има хора, които получават повече доходи, отколкото лекаря, от когото търсят помощ, когато той се пенсионира”, добави той.

„Има теми, с които политиците не може да си играят на леви и десни, на стражари и апаши: не трябва да гледат на тези хора като на евтини гласоподаватели. 25 години всичко остава само на думи”, каза Каракачанов.

„Ние сме предложили решение многократно – с тази глупава държавна политика наливаме парите на съвестните данъкоплатци в това да има бейбибум в гетата, там има едно население, което си мисли, че има само права. Тези хора няма да вкарат един лев до края на живота си в бюджета, за да има медицина, пътища…”, посочи още Каракачанов.

Ловеч / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • РОМ-40%
  Отговор
  1 19:22  02.09.17
  Циганският бордей!!
 • гост
  Отговор
  2 14:06  04.09.17
  Добре го е казал, но ефект нулев. Не се подпомагат работещите родители, а тези, които не искат да работят. Не че не могат. Познавам цигански семейства с по 2 деца и те живеят нормално, както си и трябва, наред с това и рабоят, имат си жилище и са безпроблемни като съседи. Но индианците в покрайнините нямат общо с тях. Затова социалните трябва да са конкретни на кого да се дава и на кого не. Една циганка може да взима по няколко стотин лева месечно, да не плаща нищо, и после да иска всичко като отиде в спешното, където сестрата и дори лекаря взимат по-малко от нея.

Напиши коментар:


Публикувай