718 3

Вдигнаха център за бежанци от затворен тип в Пъстрогор

Светослава Ингилизова

Първият център от затворен тип за бежанци към Държавната агенция за бежанците вече е готов, но ще заработи едва след като бъде обзаведен. Превръщането на транзитния център в Пъстрогор в затвор струваше близо 2 милиона лева, осигурени от Европа, съобщи bTV.

В Пъстрогор ще бъдат настанявани само лица, които са извършили нарушение на вътрешния ред.

В същото време, центровете на агенцията са почти празни.

Транзитният център, за който Европа вече втори път харчи пари, след като веднъж го построи, засега е празен. С новите мебели, ще влязат и бежанците. Капацитетът на центъра е малък. Едва 300 чужденци на месец сега задържа МВР по границата или във вътрешността на страната.

В Харманли също започват ремонти. В ход са процедури по строеж на пречиствателна станция, детска площадка, а един от корпусите ще бъде от затворен тип. Строителството едва ли ще попречи на хората вътре, защото 75% от капацитета на лагера е празен.

Почти всеки втори чужденец не дочаква статута си в Харманли. Една част от тях са на външни адреси, а други евентуално не са на територията на България. Именно външните адреси са пътят за бягство от България. Фалшивите регистрации вече са бизнес, а рекордьор по мними бежанци новодомци е Поляново, където на хартия живеят 31 чужденци.

По данни на МВР, от началото на годината над 4000 чужденци са избягали от бежанските центрове. От тях 1300 са задържани във вътрешността на страната или в опит да я напуснат нелегално.

В същото време статистиката отчита над 80% по нисък миграционен натиск по държавната ни граница спрямо миналата година.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ЕВРОГЕЙСКИ СЪЮЗ
  Отговор
  1 18:47  02.09.17
  Боже, колко деца загиват всеки месец, защото не могат да се съберат няколко хиляди за операция, те за какво потрошили 2 милиона! Аз предлагам да ги настанявате директно в центъра от затворен тип за мечки в Белица...
 • 2 19:08  03.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 3 10:33  05.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай