3 Септември, 2017 08:58 7 037 15

След референдума на Слави: Никой не мисли за нов

  • слави трифонов-
  • референдум-
  • допитване-
  • въпроси-
  • българия-
  • нов

Все още не е съвсем ясна съдбата на референдума на Слави

След референдума на Слави: Никой не мисли за нов - 1
Снимка: БТА

След инициативата на "Шоуто на Слави" за национален референдум, която започна официално на 9 ноември 2015 г., нито един инициативен комитет не е внесъл подписка за предизвикване на национално допитване до народа.

Това сочи регистърът по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, поддържан от Народното събрание, пише Днес.бг.

След Слави Трифонов там са вписани само две предложения за национален референдум. И двете са на едни и същи варненски комитет "за освобождение на България от финансовото робство и управление чрез пряка демокрация" с едни и същи 9 въпроса относно правомощията на банки и частни съдебни изпълнители. И двете заявки са с дата 1 юни – от 2016 г. и 2017 г. Както и миналата година, тримесечният срок за събиране на подписи на този комитет, изтече на 1 септември, без да бъде внесена подписка.

Преди референдума на Слави Трифонов, за 7 години бяха внесени общо 18 предложения за национално допитване – по няколко във всяка от годините след 2010-а с изключение на 2011 г. Сред инициаторите бяха президентът Росен Плевнелиев, депутатите от ГЕРБ, партиите ВМРО, РЗС, "Атака", СДС и още няколко по-малки формации, както и няколко комитета от известни личности.

Все още не е съвсем ясна съдбата на референдума на "Шоуто на Слави". По закон парламентът трябва да приеме или отхвърли с гласуване всеки един от трите въпроса – за мажоритарен вот в два тура, за задължително гласуване и за партийни субсидии от 1 лев на глас годишно.

Това трябва да стане в тримесечен срок от датата, на която ЦИК уведоми НС за окончателните резултати. Това се случи чак на 1 юни 2017 г. заради проточилия се съдебен спор за валидността на допитването.

Процедурата няма нищо общо с внесения от ГЕРБ, но отхвърлен от мнозинството депутати законопроект, който предвиждаше исканията на референдума да се приемат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 без изход

    63 4 Отговор
    Е как да си помисли, ГЕРБ ясно показаха на всички, че е безмислено да правят референдум, защото винаги изхода, ще е такъв! Това беше показно, КОЙ командва в държавата ! Със всякакви хватки и машинации винаги един референдум, ще е невалиден, защото властта няма интерес поне докато тази организирана група е на власт, командвана еднолично !
  • 2 АНТИ МАНТИ

    37 6 Отговор
    Всичко е под контрол, да живеее БКП . Демокрация ? Лустрация ?Равен шанс за всеки? Тинтири минтири, шменти капели.
  • 3 нетърпелив

    23 4 Отговор
    Да няма пак 9ти септември!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 jp power

    18 14 Отговор
    Куц, кьорав и сакат, захванал се с политиката. БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!!!!!
  • 6 дедо Любен

    9 26 Отговор
    ....русите ще пуснат Славчо пак в действие,споко!Пак ще отиде да се лекува в Москва и ще се върне "пълен с идеи"...ще има референдум за присъединяване на Источна ромелия към Крим...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ленчето

    8 1 Отговор
    Да прочетем ,Немили недраги,,
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бесен Язовец

    3 11 Отговор
    Човек на Костов е и бившето Мултигруп
  • 11 Сегашният модел

    9 0 Отговор
    Сегашният модел е перфектния за политиците от всякакви партии от малки до големи и леви до десни (ако има такива), т.к. всички по малко покрадват (някой повечко) и не искат някакъв си народ да им мъти водите. Да не забравяме и за спрените въпроси. Особено този за броя на депутатите. България намалява главоломно по брой на хора в нея, но не и депутати, съветници и чиновници (заедно с полицаите, които също са чиновници). ГЕРБ внесе нещо в НС, заейки много добре, че то ще пропадне. ЦИК изкриви резултатите и всичко е супер за партиите, но не и за народа.
  • 12 гостенче

    8 3 Отговор
    Смьрт за ГЕРБ
  • 13 Иванов

    3 0 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ СА РОБСКО ПЛЕМЕ. БГ Е РАЙ ЗА ПОЛИТИЦИ ЧИНОВНИЦИ И ДРУГИ ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИ. ДУНДУРКОВЦИТЕ НЕ ГИ УСРОИВАТ РЕФЕРЕНДУМИ ЩЕ ИМ НАМАЛЕЯТ ЛЕСНИТЕ ПАРИ КОИТО ПОД РАЗНИ ПРАВИЛА ЗАКОНЧЕТА ИЗМИСЛЕНИ САМО ЗА ТЯХНО БЛАГО СЕ ОБОГАТЯВАТ НА ГЪРБЪТ НА ЦЯЛАТА БГ РАЯ.
  • 14 Божидар

    1 1 Отговор
    То самият референдум беше недоносче,трябваше да съдържа само една точка,СМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА.
  • 15 Капитана

    0 2 Отговор
    Слави като иска референдум да си направи Партия,поне има доста кинти за това начининаие,ще развърже здраво кисията.Като излезе на политическата сцена ще се покаже дали народа ще го иска или не,ако не го иска работата е лесна вади яко кинти,купува гласове на кило и така.Когато влезе в парламента,първо ще гледа да си избие разходите със най различни далавери и тогава отново ще мисли за референдуми.Пълен смях ще стане в таз държава,ако се стигне да ни УПРАВЛЯВА И ЦЯЛ ОРКЕСТЪР в лицето на КУКУ-БЕНД!!!
    ХА-ХА-ХА смехът ще е голям!!!
    Това все пак е България и не се учудвам и това да се случи,защото в тази държава всичко е възможно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове