Last news in Fakti

5 Септември, 2017 01:16 4 737 1

Медали и оръжие от Сръбско-българската война в НИМ

  • ним-
  • сръбско-българската война-
  • медали
Медали и оръжие от Сръбско-българската война в НИМ - 1

Отново с преклонение си спомняме за Съединението на Северна и Южна България, обявено на 6 септември 1885 г. То е първият голям успех на младата българска държава, следваща неотклонно идеала си за национално обединение. Съединистката акция е последвана от изключителния подвиг на българската войска и доброволческите дружини през Сръбско-българската война (1885 г.), избухнала в резултат на вероломното нападение на Сърбия.

На тези събития в зала 5 на Националния исторически музей е посветена витрина за Съединението на Северна и Южна България и Сръбско-българската война. В нея могат да се видят и настолен и нагръдни медали за Сръбско-българската война от 1885 г., както и късо огнестрелно оръжие, с която тогава е била въоръжена българската войска.

С цел да се ознаменува победата на България в Сръбско-българската война, която има решаващо значение за международното признаване на Съединението, на 19 февруари/3 март 1886 г., с указ на княз Александър I се учредява Възпоменателен медал за Сръбско-българската война от 1885 г. в две степени – сребърен и бронзов. Със сребърния медал се награждават участниците в боевете, включително и младежите от Ученическия легион, сражавали се при Пирот. Бронзовият е предназначен за военнослужещите, неучаствали в сраженията и за граждански лица, взели участие във войната. Възпоменателният медал получават и бойните знамена на полковете, воювали през 1885 г. Изследователят Тодор Петров описва тържествеността на този момент. Частта на знамето, на което ще се връчва медала, се построява в каре в пълен състав, в парадна униформа. Знамето се изнася в средата на строя и полковият командир привързва лентата на медала към горния край на знамето. Барабанчиците бият „поход”, а музикантите свирят „встречни марш”.

Настолният и нагръдни медали за Сръбско-българската война от 1885 г. в експозицията на НИМ са отсечени след абдикацията на княз Александър I. Те са с кръгла форма и диаметър 32 мм. На лицевата страна са щамповани два щита с гербовете на Княжество България и на Южна България (бившата автономна област Източна Румелия), увенчани с княжеска хесенска корона. В кръг е изписано: „АЛЕКСАНДЪРЪ I КНЯЗЬ БЪЛГАРСКИЙ”. На обратната страна (реверса) - надпис в четири реда: „БЛАГОДАРНОТО ОТЕЧЕСТВО НА СВОИТЕ ХРАБРИ СИНОВЕ 1885”. Текстът е обграден от лавров венец с ленти, на които са гравирани имената на селищата, където са се водили най-големите боеве през войната: „СЛИВНИЦА, ГОРГУЛЯТА, БРЕЗНИКЪ, ДРАГОМАНЪ, ЦАРИБРОДЪ, ПИРОТЪ, ВИДИНЪ”. Медалът се носи от лявата страна на гърдите на лента, състояща се от редуващи се виолетови и бели ивици. Отсечени са 60 000 сребърни и 30 000 бронзови възпоменателни медала, които се раздават до 1891 г.

Във витрината, посветена на Съединението и последвалата го Сръбско-българската война (1885 г.), могат да се видят два револвера „Смит & Уесън” и „Гасер” модел 1880, лично оръжие на офицерите по онова време. Това са едни от най-добрите образци на късото огнестрелно оръжие, с които са въоръжени тогава не само българите, но американската и руската армия. Револверите “Смит & Уесън” са получени от складовете на действащата руска армия за въоръжаване на командния състав на Българското опълчение. В навечерието на Сръбско-българската война въоръжените сили на Княжество България разполагат с 1612 бр. револвера “Смит & Уесън”. Българската земска войска получава по нареждане на Временното руско управление безвъзмездно 2000 бр. револвера “Смит и Уесън” и 100 000 патрона към тях.

В края на 1879 г. с „Привременно положение за българската войска” официално става предаването на оръжието. Това нареждане замества дотогава действащите “Временно одобрени общие основания образования и устройства земского войска Княжество Болгарского”,

одобрени от княз Дондуков-Корсаков (на 14.05.1879 г.). Според глава 5, § 24 на “Привременното положение”, пехотните фелдфебели, кавалерийските и артилерийските унтерофицери са въоръжени с револвер “Смит и Уесън”, руски образец. Въпреки, че офицерският корпус не е споменат, фактически офицерите от всички родове войски, тръбачите и войниците от артилерийските батареи също са въоръжени с посоченото оръжие. “Смит & Уесън”, обр. 1876 г. остава на въоръжение до 1911 г., но се използва и през Първата световна война. За съхранение в армейските складове са осигурени по 30 патрона на револвер.

Другият револвер "Гасер" модел 1880, известен още като "Черногорец" е второто късо оръжие с унитарен патрон, въведено в австро-унгарската армия. Голяма част от производството на фирмата е предназначено за износ на Балканите, предимно за Черна гора. През 1889 г. черногорската държава внася от Австрия револвери “Гасер” модел 1880, за въоръжаване на нейната милиция. Тези револвери в България са придобивани по частен път.

От трофейното турско оръжие в складовете на българската армия постъпват още 2000 бр. револвери, предимно “Колт”. На въоръжение в милицията (пехота, жандармерия и полиция) на Източна Румелия са пехотните пушки “Крнка” и “Шаспо”, както и трофейните турски пушки “Пибоди Мартини”, които с предимство са давани на гимнастическите дружества. Оръжията са предоставени на Българската земска войска безвъзмездно от руската армия.

В навечерието на Сръбско-българската война българската войска разполага с 54 894 пушки и карабини “Бердана № 2” и 81 656 пушки и карабини “Крнка”, или общо 136 550 пушки и карабини. С “Крнка” са въоръжени само една част от войските, Народното опълчение и доброволците. Патроните за “Бердана № 2” били средно по 350 бр., а за “Крнка” – по 450 бр. на цев. След Съединението в Русенския артилерийски арсенал са поправени 3 000 пушки и карабини “Крнка”, 5 000 пушки и карабини “Бердана №2” и 3 500 пушки “Пибоди Мартини” и “Хенри Мартини”. Към началото на бойните действия в Сръбско-българската война българските войници са носели в себе си по 80-100 патрона, в ротите е имало още по 40 патрона за всеки боец. В бойния обоз на полка е имало още по 30 патрона на пушка. Останалите боеприпаси са се съхранявали в оръжейните складове. Тези цифри показват, че тогава българската армия не отстъпва по качество на въоръжението на съседните балкански държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лопатата

    4 0 Отговор
    Да благодарим на "братския" сръбски народ, че рано ни показаха истинското си лице, както и кой им държи каишката.
    Така че никога, никога, ама НИКОГА да не вярваме на сърбите.
    Можем и без техните плескавици, Гуча и жалко подобие на музика.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове