Last news in Fakti

5 Септември, 2017 06:00 3 048 28

Отново искат събарянето на Паметника на Съветската армия в София

  • съветска армия-
  • паметник-
  • монумент-
  • премахване
Отново искат събарянето на Паметника на Съветската армия в София - 1
Снимка:Фейсбук

Отново искат събарянето на Паметника на Съветската армия в София. Това се отправя в призив във Фейсбук.

Настояваме Столична Община и Кметът Йорданка Фандъкова да предприемат действия по демонтирането на този позорен за страната ни "паметник", така както повелява и решението, взето през 1992 г. от Столичния Общински Съвет, което и до ден днешен остава неизпълнено, припомнят организаторите на протеста.

Ето и пълният текст на апела:

Заповядайте на 5 септември (вторник) от 18:00 ч. пред Монумента на окупационната червена армия (МОЧА) да отбележим заедно годишнината от обявяването на война на България от страна на СССР. Ще покрием паметника със знамената на България и Европейския съюз, ще поставим портрети и ще изпишем имената на част от тези, които тази същата армия обрече на смърт.

Нека си спомним, че към 5 септември 1944 г. България е в усилени преговори със Съюзниците за излизане от войната и подписване на примирие, последните германски военни части са напуснали или в процес на напускане на страната, а държавата е обявила неутралитет. България поддържа пълни дипломатически отношения със СССР през целия период на войната и отказва да изпрати свои войски на Източния фронт, които да воюват срещу Съветския съюз.

Точно в този момент СССР обявява война на неутрална България и впоследствие окупира страната ни за период от три години, възкачвайки на власт обявения със закон за престъпен комунистически режим, продължил близо половин век.

В първите месеци на окупацията смъртта си намират близо 30000 българи без право на съд и без издадена присъда. Съветската армия, заедно с върховния й главнокомандващ Й.В.Сталин, са преки поръчители и съучастници в това МАСОВО УБИЙСТВО на българи!

Настояваме Столична Община и Кметът Йорданка Фандъкова да предприемат действия по демонтирането на този позорен за страната ни "паметник", така както повелява и решението, взето през 1992 г. от Столичния Общински Съвет, което и до ден днешен остава неизпълнено.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    51 29 Отговор
    Паметника е символ на антифашизма и фашистите ако си мислят че ще им се получи мн.са сбъркали тука имаме мн.дерновици всички държави загубили войната бяха окупирани за окупацията можете да се сърдите на Царя и фаш.правителство. на БГ.

    Коментиран от #26

  • 2 ИВАН

    54 27 Отговор
    По добре съветска, или руска окупация, отколкото хамериканска, или еврогейска демокрация.

    Коментиран от #16

  • 3 Контра

    48 20 Отговор
    ЕС Е ПО ТОТАЛИТАРЕН ОТ СССР. МИЛИОНИ ИЗЧЕЗНАХА ОТ РОДИНАТА НИ А ОСТАНАЛИТЕ СЕ ГЪРЧАТ И УМИРАТ В МИЗЕРИЯ НЕДОИМЪК И МЪКИ В 30 ГОДИШНАТА ДЕМОКРАЦИЯ. СКЪП ЖИВОТ СКЪПИ ЛЕКАРСТВА НИКВО ЗДРАВИОПАЗВАНЕ НИКВО ОБРАЗОВАНИЕ КАТО СЪЩОТО Е С ЧЕРНО БЕЛИ УЧЕБНИЦИ КЪТ ПРЕДИ 100 ГОДИНИ.
  • 4 бббббб

    49 12 Отговор
    Като начало да съборим парламента ,бившия партиен дом и президенството. Защото са построени по времето на комунизма.Да съборим АЕЦ, всички ВЕЦ ,ТЕЦ ,виадуктите,тунелите , болниците,панелките и къщите по селата.Абе всичко направено по време на комунизма,за да почнем на чисто гола земя. Да си построим държава ново строителство .Защото през тези 27г. капитализъм само се краде и унищожава и отрича построеното от нашите родители ,баби и дядовци за 45г. Да си напишем нова история изгодна на новото неграмотно поколение под контрола на САЩ и ЕС.
  • 5 ЛУД

    21 13 Отговор
    Само един коментар, цитат:
    "Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото." - Джордж Оруел "1984"
    Символ на каквото и да е паметникът трябва да остане, за да се помни злото, в протиевн случай неминуемо ще се повтори !
  • 6 Пазарен Либерализатор

    14 8 Отговор
    Всемогъщи прави Боже,
    молим Царя ни пази.
    Дай му сили за да може,
    зли поврати да срази.
  • 7 Тодоров

    34 12 Отговор
    България скоро няма да се оправи, докато все още има такива болни мозъци, които мислят само какво да разрушат или съборят. Кои са тия ФЕЙСБУЦИ настояващи за събарянето на паметника. Посочете им имената или зад анонимността се крие инициатива на някой политически тарикат, търсещ публичност.

    Коментиран от #8

  • 8 Да го кажем направо

    26 10 Отговор

    До коментар #7 от "Тодоров":

    Как кои-соросоидите правят последни напъни преди да обявят Сорос офицялно за терорист...Паметника трябва да остане-това е историята ни-хубава или лоша-наша е...
  • 9 Идиотите пак се напъват

    24 10 Отговор
    Грозно, лошо, неприятно или неудобно - историята се е случила. Ако я забравим, значи да забравим рода си, значи да забравим кои сме, значи да забравят и нас.
  • 10 Нафарфорий

    9 9 Отговор
    Мразя комунистите, но мисля, че трябва да остане нещо от историята!
    Един дядо от града ми разказа, че за Бузлуджа, не е на комунистите, а на народа, защото когато се е строил всички са давали пари за него! И сега не одобрявам Боко да го даде на БСП за едни 100 000 лева, че и Курнелия с 10000 лева спестявания и американския джип за 100 бона се оплаква, нищо че в партията им е бъкано с милионери.
    От Бузлуджа трябва да се махнат петолъчките и ония портети, да се реставрира и да се направи достъпно за посещения от семейства с деца и туристи , а не както е сега само за бкп деятели!!!!!!!!
  • 11 LUD

    21 6 Отговор
    И само за справка, това:
    https://infobalkani.files.wordpress.com/2014/03/9-1.jpg
    е паметник на червената армия във Виена, намира се тамън срещу Френското посолство. Мисля че снимката говори сама за себеси относни мащаба му, подобни са и паметниците в Будапеща, Братислава и Берлин...
  • 12 Еее

    18 12 Отговор
    Уважение за хората които са дали независимост на родината,не се поднасяйте на западната пропаганда.
  • 13 onq s konq

    11 20 Отговор
    Требе да се бутне тоя урудлиф паметник спорет мене!
  • 14 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    15 9 Отговор
    Тея де цирикат против паметника да не забравят че са родени или те или бащите и майките им по комунистическо и да започнат с тяхното унищожение а после и със своето защото имат комунистическо минало
  • 15 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    20 6 Отговор
    Да не се чудите защо Путин продава газта тук по скъпо от другаде и защо лукоила е картел и монополист и тока е скъп
  • 16 Гоуст

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "ИВАН":

    За това България няма да се оправи, защото е пълно с чуждопоклонници, които защитават нечии интерес в България: или ще са руснаци, или американци или турци или каквито и да е.
    А българофили няма! Позор!

    Коментиран от #18, #25

  • 17 PlimP

    14 9 Отговор
    прост народ, дай му да руши, щото 90% от тия мрънкачи една кърфица не са преместили през елементарния си живот, не умеят да ценят и уважават
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Работник

    8 14 Отговор
    Хитлер Ви даде земи, после поканихте съветите и те ви набодоха к р, всичко Ви взеха. Балъци... даже и паметник им сложили :D
  • 20 Работник

    5 3 Отговор
    Само искам да кажем, че не съм русофоб ! Аз съм комунофоб !

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Вуйчо Ваньо

    12 3 Отговор
    За да рушиш нещо, трябва да си построил нещо по хубаво. Навъдиха се някакви "дупета", намърдаха се чрез вуйчовци във власта и започнаха да рушат. Алоо!! Задници, това което са създали нашите родители и прапрадядовци вие никога няма да постигнете с вашата алчност и простотия. Дори не сте помирисвали казарма, или тежък физически труд. Тръгнали да дават акъл, кое на какво е символ и кое да се руши.Хайде да разрушим и Сердика, да разрушим Стария град в Несебър, резиденцията в Евсиновград или паметника на връх Шипка? В Германия дали разрушиха Рахстага? Историческите символи като паметници и сгради никой нормален народ не разрушава. А тези надрусани неграмотни пубъри от Фейсбук, защо не прочетат малко книги за да си образуват повече гънки в мозъка, че да могат да мислят нормално. Дали е свързано с лошо или добро време, паметниците са за това, да не се забравя нито лошото нито доброто. И престанете да промивате мозъците на другите, защото вие самите да имате сериозна липса на такъв.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 004130

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Гоуст":

    Пич, единсвените които са сами са тези от африка и ония лудите корейци.
    Като малка държава няма как сами да се оправяме.
    Тъпото е че запада ни мрази и се опитва да ни смаже и да ни направи толерасти, ама пък предлага развитие за икономиката-отворен пазар, ниски мита, единна валута.
    Това ние колко сме се развили е друга тема.

    Най-гадното в цялата работа е частта с толерастията и настройването ни срещу Русия.
  • 26 реалист

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Паметника е символ единствено армията окупирала суверенната ни държава през ВСВ . А патологичните ти изкривявания да подкрепяш агресията на сталинската армия срещу България изобщо няма да коментирам .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 паметник

    0 1 Отговор
    Бутнете паметника на Съветската Армия и на негово место построете паметник на американските летци бомбардирали градовете в България Съборете и всички джамии че ви напомнят за Турското Робство..Паметника трябва да остане и всеки да гледа на него както си иска ...никой няма да му налага мнение...Добре че бяха Русите че сега щяхме да имаме няколко фабрики и един завод за Боклук гордостта на Герб...А колкото до поляците те си имат стара вражда с руснаците през вековете и доста са пострадали от тях
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове