492 0

ГДБОП преустанови достъпа до измамен сайт за почивки в Гърция

Според сигналите страницата предлагала оферти за почивки в южната ни съседка от името на лицензирани туристически агенции. Хората заплащали сумите по банков път. След превеждането на сумите обаче потребителите разбирали, че реални резервации всъщност не съществуват

Маргарита Илиева

Служителите от сектор "Киберпрестъпност" в ГДБОП са преустановили достъпа до интернет сайт, посредством, който са извършвани измамни резервации за почивки в Гърция, пише "Труд".

Действията на ГДБОП били провокирани след сигнали и оплаквания към сайта.

Според сигналите страницата предлагала оферти за почивки в южната ни съседка от името на лицензирани туристически агенции.

Хората заплащали сумите по банков път.

След превеждането на сумите обаче потребителите разбирали, че реални резервации всъщност не съществуват.

Някои от резервациите въобще не били правени, а други били анулирани.
Жертвите на измамата оставали с впечатлението, че са запазили и платили места за желаната от тях почивка в Гърция.

Когато някои от хората заявили, че желаят да се откажат от резервациите си, следвала кореспонденция със сайта за връщане на парите.

Това обаче не се случвало, а от сайта изтъквали различни причини, затрудняващи обратните трансакции.

Към момента са установени над 30 жертви на измамната схема.

Служителите в сектор "Киберпрестъпност" към ГДБОП съветват гражданите, които осъществяват резервации за почивки в чужбина, да извършват проверки в хотелите за потвърждаването на резервациите им.

Работата по случая продължава. Събраните материали са изпратени в Районната прокуратура в София. Очаква се по случая да се образува досъдебно производство.

Към момента няма повече информация за това кой е администратор на измамната интернет страница за резервации и дали хората, пострадали от схемата, ще получат парите си обратно.

България


Напиши коментар:


Публикувай