476 8

Близо 206 000 деца не ходят на училище

Те не трябва да бъдат изключвани, а подпомагани и включвани в образователната система, каза министърът

Венцислав Михайлов

Близо 206 000 деца в задължителна училищна и предучилищна възраст в страната трябва да бъдат привлечени в образователната система. Това каза пред журналисти в Сливен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Толкова са децата, които не са били открити в системата на Министерството на образованието, като този брой е максимален, подчерта министърът. По думите му, той не кореспондира със статистиката за преждевременно отпадналите от системата деца, които са между 13 и 14 процента, т.е. между 130 и 150 000.

Само работата на терен ще установи дали дадено дете е в съответния град, в друго населено място или друга страна, каза той.

Над 9000 са децата, които липсват в регистрите на Министерството на образованието в област Сливен.

Министърът е на посещение в града, за да се срещне с директори на детски градини и училища от областта, с участници в Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Министър Вълчев обясни начина, по който ще работят екипите. По думите му, много е важна интервенцията в задължителната предучилищна възраст между 5 и 7 години. Необхващането на децата в тази възраст създава проблема с незнаенето на български език, както е и предпоставка децата много по-лесно да отпадат от училище, смята той.

Според министъра механизмът ще благоприятства взаимодействието между институциите. Броят на децата, които трябва да бъдат издирени и върнати в училище, е голям, каза той и допълни, че усилията в тази насока трябва да продължат и това не е еднократна кампания.

Децата не трябва да бъдат изключвани, а подпомагани и включвани в образователната система, като се осигурява всякаква обща и допълнителна подкрепа за личностното развитие. Това каза министър Вълчев в отговор на въпрос дали учениците трябва да преминават в по-горни класове, при условие, че са неграмотни. За децата, натрупали дефицити в начален етап, е предвидено допълнително обучение, допълни той.

Помолен отново да коментира дискусията около чернобелите и цветни учебници, министърът заяви, че според него това е било неуместно послание от страна на издателството. Децата са различни по много неща, но в образователната система не трябва да допускаме излишно допълнително делене, каза той.

По думите му, чернобели учебници ще има и занапред, като например в по-горен клас, където дадени предмети не изискват многоцветни учебници. Тази конкретна партида обаче няма да бъде разпространявана. Изборът на учебници ще бъде на педагогическия колектив, което е практика и досега.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • шшш
  Отговор
  1 17:35  04.09.17
  Това подпомагане съсипва България. Ток,вода,детските плащания на деца-майки и така кръгът се затваря.Никой не мисли да помогне на българско младо семейство .Два милиона българи се изнесоха ,не издържаха на гаврата.Останали едва се кретат да плащат масрафа на едни етнос ,който се кефи на живота.
 • Stefko 88
  Отговор
  2 17:36  04.09.17
  това са малки цигани не деца бъдещите ви палачи
 • Гост
  Отговор
  3 17:38  04.09.17
  Защо не се казва истината - това са ЦИГАНИ!!! Те не искат да се образоват и да се интегрират, а искат да са търтеи и кърлежи!!!
 • юрист
  Отговор
  4 17:58  04.09.17
  1. Трябва изрично да се отбележи, че тези деца са МАЛОЛЕТНИ и за непосещаването им на училище, съгласно поне 3 закона, са ОТГОВОРНИ РОДИТЕЛИТЕ ИМ! 2. Не децата- принудете с държавната принуда РОДИТЕЛИТЕ ИМ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ГИ ПУСКАТ на училище! Децата са си деца- те нямат никаква вина, че са се родили циганчета и че родителите им са за трепане, че не ги пускат на училище, а ги учат на извършване на взломни, джебчийски и домови кражби.

 • юрист
  Отговор
  5 18:04  04.09.17
  И последно- ако някой родител се озъби, че малкото му дете има право да се съобразява с родовата/ племенната им традиция, държавните органи директно да му противопоставят нашата конституция и да го задължат да я спазва! ПЛЕМЕННИТЕ ЦИГАНСКИ ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ НЕ СА НАД БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ! Щом обитават незаконно БЪЛГАРСКА частна общинска собственост, щом имат български лични карти, значи родителите на децата са български граждани и са ДЛЪЖНИ да спазват българската конституция и българските закони, независимо, че те могат да влизат в противоречие с обичаите и традициите на племето им!

  Коментиран от #7

 • помацу
  Отговор
  6 20:51  04.09.17
  Не обиждайте най-добрите гласоподаватели,ако не са те ,тогава какво ще работят търтеите в парламента.Един другиму си пазят гърба.
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  7 21:41  04.09.17

  До коментар #5 от "юрист":

  Сега си вдигни италианската чанта от телешки бокс и право у БХК, да изложиш долното пред тамошните юристи. И да се похвалиш после, ако те е шубе ръгни две мастики преди пледоарията!
 • гост
  Отговор
  8 15:50  05.09.17
  Един етнос ги прави основно тези неща. Едно е да си оправят регистрите, друго е да се борят с първичен, неразвит манталитет, който се ограничава до взимане и до права. Докато циганката получава детски, а нейната дъщеря ражда 3то дете, за което и тя получава детски, няма как да се получи промяна. И аз да имах деца на 14-15г и аз нямаше да се оправям с живота и отглеждането на децата. Защо им е позволено, защо се подпомага от държавата? Никой не дава отговори. Защо след като една непълнолетна родилка е била регистрирана и получава помощ от моите пари, тя прави и второ и трето дете? Едно е да се случи гаф и да роди едно, друго е целенасочено така да си живеят. По сметки от 2015г. една малолетна циганка взима почти двойно повече помощи (до 500лв) от една българка, която е работила (266). След като приключи майчинството циганката пак влиза в майчинство и субсидиите не спират (изключва се и това, че не заплащат данъци, такси, сметки за ток и вода, както и не са проследими за каквито и да е глоби), а българката се връща на работа.

Напиши коментар:


Публикувай