3 633 6

Узаконяват отглеждането на канабис у нас

Земеделците ще получават разрешителни от Министерството на земеделието

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

С подаване на заявление по установен образец, земеделците в България ще могат да отглеждат легално канабис. Това заяви пред БНР Стефка Дамянова, експерт от Министерството на земеделието.

Ведомството ще издава разрешително, което ще важи една година и ще дава право на стопаните да сеят само една реколта на точно определена площ.

Това е регламентирано в проектонаредба, публикувана на интернет страницата на Министерство на земеделието. Над 1000 дка са площите, засети легално с канабис у нас.

"След засяване се предвижда в проекта на наредбата да се информира съответната областна дирекция на МВР за извършена сеитба, като се предостави и копие на издаденото разрешение и съответно информация за местонахожденията на засетите площи", допълни още Дамянова.

Канабисът се прилага в медицината при различни болести, например срещу гадене и за повишаване на апетита при пациенти с рак и СПИН, при ревматизъм, както и множествена склероза.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 10:11  05.09.17
  Отново непълна информация без всякаква стойност.А липсват най-важните уточнения:1/Свободно ли ще се търгува продукцията на пазарен принцип,или производителите ще са задължени на я продават единствено на държавните органи.2/ Каква ще е изкупната цена ако продукцията ще се изкупува единствено от държавни институции и гарантирано ли е изкупуването.3/Каква ще е максимално позволената за засяване площ.Абе...репортерска им работа.
 • Ал Капон
  Отговор
  2 10:30  05.09.17
  Аз имам гадене , ревматизъм и що да не се лекувам? И без това нямам средства за болница.
 • skafeto.com
  Отговор
  3 12:37  05.09.17
  Ще станем крупен производител на тухли от канабис, завода е готов да ги почва... три село след с.Железница насъжденията са факт!
 • gnida
  Отговор
  4 13:33  05.09.17
  Що не разрешите на раковоболните да си гледат определен брой растения ? Що трябва да го гледат земеделците ? Да се прави бизнес , нали така ? Никой не мисли за народа , нито за болните , нито за бедните !!!!! ПФУ , да ви плюя на законите , един дето ходи с порше да си гледа земите му позволявате и канабис да гледа ????Ами позволете му и проститутки да държи . Жалки сте !
 • 5 16:24  05.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 656
  Отговор
  6 12:02  06.09.17
  По голяма простотия не може да има - узаконен канабис . Голяма сме измет

Напиши коментар:


Публикувай