26 925 15

Колко време след дрога тестовете на МВР дават положителен резултат

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Светослава Ингилизова

„Колко време след като съм пушил марихуана може да ме хванат, ако ме спрат пътни полицаи и ме тестват за наркотици?“ В последните години този въпрос става все по-актуален у нас, съобщават от СБА.

Много повече шофьори си позволяват да карат под влияние на наркотични вещества, което се вижда и в постоянно нарастващия им брой в полицейската статистика. От началото на тази година над 500 души са останали без шофьорски книжки заради употреба на упойващи вещества. Броят им може да бъде и в пъти повече, но поради ограничен брой на консумативи униформените тестват водачите само, когато имат съмнения за употреба на опиати.

Освен отнемане на книжката, законът предвижда още дерегистрация на автомобила, до 3 г. затвор и глоба до 1500 лв. за шофиране след употреба на наркотици. За съжаление почти всички водачи се измъкват само с административни наказания или с леки условни присъди, но не и с престой в килия.

С какво ни тества КАТ?

Новата Наредба №1 от 19 юли 2017 г. за реда за установяване на алкохол и/или наркотици и техни аналози предвижда при наличие на външни признаци, съмнително поведение или реакции водачите на МПС да бъдат проверявани за употреба на забранени упойващи вещества като биват подлагани на тест или изпращани в болница за медицинско изследване.

Резултатът от проверката с тест (от слюнка) се попълва в протокол, в който се отбелязва също начин на шофиране и начин на поведение по време на проверката. Ако резултатът е положителен и лицето приеме това без възражения, той може да откаже медицинско изследване. Ако поиска медицински тест обаче, полицаите го съпровождат до болница за взимане на биологични проби за химическо лабораторно изследване.

За изследване на наркотични вещества се взимат две проби кръв с обем не по-малко от 7 мл и една проба урина с обем не по-малко от 20 мл.

По принцип нито кръвта, нито слюнката имат пряка връзка с нивото на увреждане на състоянието на човека след употребата на наркотици (или алкохол). Увреждането на човека от опиати или алкохол се дължи на тяхното присъствие в мозъка, а изследването на кръвта или слюнката всъщност е индиректен метод за измерване на нивото на това увреждане. Тоест, когато слюнката или кръвта дават позитивен резултат за дрога, то това означава, че мозъкът на човек най-вероятно е засегнат от тяхната употреба.

Българското МВР работи с полеви тестове за наркотици по слюнка, които могат да установят наличие на седем от най-често употребяваните видове наркотици, когато те са над определена гранична концентрация /cut-off/, а именно:

амфетамин – 50ng/mL; метаамфетамин -35 ng/mL; кокаин – 20 ng/mL; OPI /морфин/- 20 ng/mL; активната съставка на канабис THC – 5 ng/mL; диазепам – 15 ng/mL; метадон – 20 ng/mL/.

Пробата от слюнка се взема от езика и от устната кухина. Цялата процедура отнема по-малко от половин минута. После пробата слюнка се прехвърля върху тест-лентите. Зоните за отчитане съдържат антитела на наркотични вещества, оцветени в червено. Ако пробата съдържа наркотици, те се свързват с антителата и на тест лентата излизат ясна червена черта. Резултатът излиза до минути с точност 99%, става ясно от сайта на alcotester.bg.

Тестовете по слюнка са с различна чувствителност. В зависимост от това те могат да дадат положителен резултат от 3 до 9 часа, след като едно лице например е пушило марихуана. По-чувствителните пък могат да отчетат позитивен резултат и до 18 часа.

Именно заради това тези тестове са особено подходящи за случаите, когато е необходима проверка дали шофьорът в момента е под въздействие на дрога.

След този времеви период следите изчезват. Все пак значение имат и някои фактори като възраст, тегло, метаболизъм на изследвания субект, както и дали е приел други вещества или алкохол.

За разлика от полевите тестове по слюнка, тестовете по проба от урина могат да дадат положителен резултат за много дълъг период – от няколко дни до няколко седмици след вземането на наркотика. Тоест, действието на приетите опиати ще са отминали, но следите в организма ще останат, а това може да ви коства много. Още повече, че българското законодателство вече преследва шофьори, които карат СЛЕД УПОТРЕБА НА НАРКОТИЦИ, а не ПОД ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА НАРКОТИЦИ!

Кръвен тест се прави обикновено след положителен тест от слюнка. Интересно е също, че наркотикът изчезва първо от кръвта (след няколко часа), след това от слюнката (почти в същия времеви диапазон като от кръвта, но с малко забавяне), задържа се с дни и седмици в урината, но най-дълго се задържа в косата, където може да бъдат открити следи дори 6 месеца след приема, твърдят още от alcotester.bg.

Какво действие имат наркотици и защо могат да бъдат много опасни при управление на автомобил?

Наркотиците са вещества, които влияят върху мозъчната дейност на човека. Тяхната употреба крие рискове, един от които е развитието на зависимост. По-надолу ще прочетете накратко как различните видове наркотици действат върху човека, което го прави потенциално опасен за себе си и околните, когато е зад волана на автомобил.

Марихуана

Марихуаната заема 11-о място по вредност в списъка на вредни наркотични вещества, според изследвания, публикувани в британското медицинско списание Lancet (Уикипедия)..

Тревата предизвиква еуфория и изостряне на всички сетива, променя себеоценката и усещанията за пространство и време. Има негативно влияние върху краткосрочната памет и върху способността за самоконтрол. Същевременно пречи на концентрацията, точното чувство за време и фината координация на движенията. Всичко това прави пушенето на марихуана несъвместима при шофиране.

Амфетамин и метаамфетамини

Защо не трябва да се шофира след употребата им? Защото имат психоактивно въздействие върху организма, поддържа тялото бодро дълго време, но в същото време забавят обичайните телесни функции. Влияят зле на централната нервна система, предизвикват зрителни халюцинации. Водят до психоза, наподобяваща шизофрения.

Метамфетамин (или Кристал мет) е доста по-опасен в сравнение с амфетите, освен това прави хората много по-агресивни.

Кокаин

Той е стимулант на централната нервна система. Употребата на кокаин с увеличаващи се дози води до състояние на повишаваща избухливост, подозрителност, безпокойство и параноя. Като последствие от това може да се развие пълната клинична картина на параноидна психоза. Наблюдава се склонност към насилие и агресия.

Хероин

Хероинът е депресант, атакуващ централната нервна система и както е известно, развива силна зависимост. Той достига до мозъка броени секунди след употребата му. Предизвиква неяснота на съзнанието, дихателни проблеми, неритмична дейност на сърцето, неустойчиво кръвно налягане и др.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кос
  Отговор
  1 14:38  05.09.17
  как да не присъства кръвта в мозъка.много сте неграмотни.слюнката не присъства.кръвта е тази която преминава през мозъка. същото е и с алкохола.не в издишаният въздух,а в кръвта се определя съдържанието на алкохол.защо се пробутва втори дрегер за проверка
 • Ханибал
  Отговор
  2 17:13  05.09.17
  Да много съжаляваме, че не влизат в килия младежи пушили марихуана, ден, два или три преди да шофират като 90% от шофьорите тук са опасни за другите дори и трезви.
 • Иван
  Отговор
  3 02:53  13.01.18
  Теста за марихуана показва много над 18ч.до 2,3денъ след употреба.знам от личен опит живея в Дания и са ми правили показа ми хашиш който бях пушил преди 2дена.Тук това го знаят и наказанието е само глоба в зависимост от месечния ти дохот.Даже ми дадоха ключовете и книжката и продължих да карам.

  Коментиран от #5

 • 4 00:01  26.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Цецо
  Отговор
  5 18:02  06.06.18

  До коментар #3 от "Иван":

  Ванка, а в Германия глобавят ако на момента си пушил и управляваш автомобила ... българските закони никъде другаде ги няма, че си пушил вчера 1 цигара с марихуана.. Стига да не пречиш на хората покрай теб и не създаваш проблеми, никой няма да ти каже, че неможе да си загънеш един за след работа във вкъщи за спокойни сънища 😉 А колкото до другите вещества.. всеки си има глава на раменете.
 • Онзи
  Отговор
  6 22:12  07.06.18
  Един такъв въпрос: Колко ПТПета има в бг след употреба на наркотици колко след употреба на алкохол и колко без нито едното? Математика балъци. Учи се още от първи клас
 • ванката
  Отговор
  7 02:42  03.07.18
  "опасно наркотично вещество за организма " може само едно списание да измисли защото всички до сега лаборатории оторизирани за тази цел провеждали тестове години наред с доброволци не са доказали по никакъв начин че марихуаната вреди на организма ...
 • JamesPed
  Отговор
  8 07:24  18.10.18
  Заказать seo поисковую оптимизацию сайта, Заказать услуги по продвижению сайта По всем возникшим вопросам Вы можете обратиться в скайп логин pokras7777 Аренда выделенных серверов по приемлимым ценам Раскрутка сайта под ключ
 • 9 04:06  03.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 10 04:28  03.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • djingibi
  Отговор
  11 13:40  07.12.18
  канабисът нанася трайно увреждане на краткосрочната памет и нищо повече....най-много ме ядосва фактът, че навсякаде чета накакви ефекти от рода на некоординирани движения и загуба за усещане за време и място...ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! шофирал съм 10 години с постоянна употреба нямам нито една грешка на пътя даже си взех златен талон...алкохола е 10 пъти по-пагубен във всяко отношение и единственото нещо което го прави позволен е че не остава дълто време в организма
 • djingibi
  Отговор
  12 13:45  07.12.18
  а ако опитате да накарате алкохолик да спре да пие? шансът е почти нищожен...опитайте да спрете тревоман да пуши.... шансът е огромен...казвам го от наблюдения и дори от опит...
 • Djeims
  Отговор
  13 11:21  15.12.18
  Здр имам вапрос вчера ми направиха тест за наркотици и на теста показа че сам употребил анфетамин и метанфетамин а аз от 5 години несъм пипал никакви наркотици отидох на кръвен тест и сега чакаме резултата според вас дали показват правелно

  Коментиран от #15

 • 14 22:43  15.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 15 22:46  15.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай