502 1

Работници с неизплатени заплати протестираха пред парламента

Снимки: БНР
Снимки: БНР
Мартин Христов

Десетки служители с неизплатени от работодателите си заплати се събраха днес на протест пред парламента с настояване "На работодателския произвол трябва да бъде сложен край".

Протестът е организиран от Автономния работнически синдикат (АРС). На него дойдоха работници от "Пикадили", "Макс Телеком", миньори от "Бобов дол", "Оброчище",шивачките от Дупница, както и работници "Ораново", "Ветрен", "Енемона". На събитието присъства и омбудсманът Мая Манолова, която обяви, че само е нейния офис са подадени над 400 жалби срещу некоректни работодатели.

Протестиращите настояха за законодателни промени, които да криминализират неизплащането на заплатите. Те протестираха и срещу тежките условия на труд, наднорменото работно време, нерегламентираните почивки и некоректното отношение на работодателите. Според протестиращите българските работници са най-слабо защитени в Европа, а освен това са с най-ниското заплащане.

Работниците смятат, че некоректните работодатели трябва да отговарят пред закона и като физически лица, а не само като юридически.

"Става дума за основни конституционни права, които държавата трябва да брани на своите граждани. Истината е, че ако бъдат приети всички предложения, които са направени, тези хора ще имат решение на техния проблем. Едното предложение е да има забрана за продажба на фирми, без да си си платил на работниците", посочи Мая Манолова.

Друго предложение е работниците да бъдат поставени на първо място сред кредиторите при фалит на предприятието.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Трезвомислещ
    Отговор
    1 15:13  05.09.17
    В страна членка на Е.С. през 2017 г. се провежда протест срещу погазване на основни конституционни права на хората. Позор за България, позор за правителство и парламент! Господа клептократи дошло е време да си събирате багажа!

Напиши коментар:


Публикувай