5 Септември, 2017 15:17 30 045 43

Кой взема 2800 евро месечна пенсия?

  • иван никифоров-
  • пенсия-
  • германия-
  • работа

Заминах в Германия с ясната цел да бъде електротехник, но когато пристигнах, ми заявиха, че нямам необходимата квалификация

Кой взема 2800 евро месечна пенсия? - 1
Снимка: в. Борба

Еленчанинът Иван Никифоров се завърна в родния си град, за да помага на възрастните си родители, „ощастливени“ от българската държава с по около 200 лева пенсия. Това разказва в. „Борба“.

Преди повече от две десетилетия нашенецът отишъл да си търси късмета в Германия. 57-годишният Иван Никифоров е роден в Елена и като всеки жител на възрожденското градче, носи в себе си духа на балканджия бунтар. Не можел да се примири с ниското заплащане, неуважението към работниците и кризата у нас и решил да стегне куфара за Германия. И тъй като бил с професионално образование за електротехник, чрез Агенцията по заетостта кандидатствал за работа по специалността си в страната с най-добра икономика в Европа.

„Заминах в Германия с ясната цел да бъде електротехник, но когато пристигнах, ми заявиха, че нямам необходимата квалификация. Насочиха ме към друга професия. Така не след дълго започнах работа в завода за производство на автомобилите Audi в Инголщат“, разказа Иван. Той се трудел на поточна линия, където слагал скобите за закрепване на купетата. Работното му време било 6 часа с 2 паузи по 15 минути.

Законодателството в Германия не позволява повече от 20 години труд първа категория и затова, когато Иван достигнал края на този период, се пенсионирал. Сега 57-годишният мъж получава 2800 евро на месец от немската държава и казва, че ако може да върне времето назад, отново би заминал за Германия и би се захванал с този тежък труд.

Нашенецът се гордее, че е успял да възпита сам дъщеря си, след като през 1991 година съпругата му починала. На неговите плещи паднала цялата родителска отговорност, но той се справил перфектно и днес момичето е четвърта година старши специализант по коремна хирургия в Германия.

Когато се уверил, че тя е напълно самостоятелна и може да се справи с всичко, Иван решава да се върне в родната страна и да се погрижи за възрастните си майка й баща. Прави ремонт на семейната къща и подобрения на имота, които да им осигурят комфорт.

„Родителите ми са пенсионери, единият взима 270 лв., а другия – 208 лв. Имат нужда от помощ, защото са на 78 и на 74 години“, споделя той. Не крие, че без неговата немска пенсия трудно биха се справили, и бързо прави сравнение с живота в Германия.

„Хранителните продукти тук са много скъпи. За сравнение – килограм пилешки бутчета там струват 2 евро, а в България – 5 лв. Качеството на храната също е различно. Безспорно има двоен стандарт“, категоричен е еленчанинът.

Това обаче, което му прави най-неприятно впечатление, е замърсяването. „Много е грозно, когато видя млади хора да изхвърлят боклуци по улицата. За съжаление, това е ежедневие. Всеки бърза, всеки е забол глава в телефона си, никой не поздравява“, допълва Иван.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи не социализма виновен а родното

    87 6 Отговор
    Ние самите сме си нескопосани и некадърни да си изградим национална политика която да гарантира в страната ни, що годе сносен стандарт на живот и уважение към хората. НИЕ СМЕ СИ - НИЕ. ЧАЛГА, САЛАТА, РАКИЯ И НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ И ВЕЧЕР ДА ИМА НЕЩО ЗА ОТДОЛЕ. Булгар, булгар, Де простико - простидис. РИБАТА МИРИШЕ ОТ СОФИЯ - НС, МС, ПРЕЗИДЕНТ, ОКРЪЖНИТЕ И РЕГИОНАЛНИ БОЛАРИ - всички работят както по ТУРСКО И ПО ЦАРСКО ВРЕМЕ. НИКОЙ НЕ ГО Е ЕНЯ! БОЙ ПО РОГИТЕ ЗА ДА ОСТАНИ ЗДРАВА КОЖАТА. НАРОДА ДА МРЕ, А ЗЕМЯТА ЩЕ ОСТАНЕ ЗА БОЛЯРИТЕ!
  • 2 LexusVarna

    31 88 Отговор
    Кой ви е виновен че се осигурявате социолно върху минималната заплата? - Айде стига фалшиво мрънкане! Майка ми е със 40 години стаж като главен счетоводител - сега финансов мениджър и е била директор 7 г. - винаги е плащала огромни проценти от заплатата си за осигуровки. Последните 5 години се осигуряваше на 1580 лв. - от миналия месец е пенсионер с 935 лв. пенсия!

    Коментиран от #5, #7, #29, #39, #43

  • 3 гост

    60 9 Отговор
    Хайде малко да намали или да си каже под каква схема и колко дълго ще ги взима. Аз съм работил в Даймлер и не съм взимал повече от 2х.евро с включени извънредни и съботен труд. Може да се стигне такава сума при допълнителни пенсии, които обаче са ограничени по време и за които се плаща допълнително всеки месец. Нормалната пенсия не е такава.

    Коментиран от #6, #23

  • 4 Нима забравихме кай се .даваше с народа

    39 7 Отговор
    Забравихме ли кай поиска смърт за Бачо Киро? Еленския чорбаджия. Нима забравихме кой поиска смърт за ДЯКОНА Левски ? Русенския чорбаджия - Хаджи Пенчо Иванович. И ДВАМАТА в последствие в държавната политическа система. Нима забравихме и сой ръководи трагедията в Батак? О Боже, колкото повече ровим в детайлите назад , все на едно мирише - АЛЧНОСТ , ЖЕСТОКОСТ И НЕЧЕВЕШКО БЕЗРАЗЛИЧИЕ КЪМ ХОМОСАПИЕНСА! НИМА СМЕ БИЛИ НАИСТИНА ТОЛКОЗ ЗАДРЪСТЕНИ? НИМА СМЕ ТОЛКОЗ ОВЧА МАСА? НИМА СЪЗНАТЕЛНО САМИ ЩЕ СИ ОГОЛИМ ВРАТЪ НА КАСАПИНА - АДМИНИСТРАТОРА ОТ ЕЛЕНА, ТЪРНОВО И СОФИЯ?
  • 5 Върви на майка си, знаеш къде.

    38 13 Отговор

    До коментар #2 от "LexusVarna":

    В българия няма менаджерска промишленост нито отрасъл. А родителите като посочените в статията там бачка на ще ти виним че не са били главни и не са менаджери. Брутален ДЗУРЛЕК, тук става дума не за индивидуална съдба а за национална. Сляп си се родил и такъв ще си идеш. Ненужен НИКОМУ самодоволен егоист. Ние може и повече от твоя флуксус да имаме, но и за хората около нас трябва да се мисли. Лъва иде, НО ОСТАВЯ И НА ДРУГИТЕ СЛЕД НЕГО. А у нас ? Трябва да ти затворигърлото алчно.

    Коментиран от #10

  • 6 ТУЙ не е толкоз важно, колко вземал.

    39 8 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    За друго говори ЧОВЕКА а ти се ловиш колко мляко дава неговата крава. ГЛУХ СИ, не чуваш ни петела, ни камбаната в Неделя. ГЛАВАТА ТИ Е ШИШАРКА! ЧОВЕКА ГОВОРИ ЗА НАЦИОНАЛНАТА НИ ОРИСИЯ, ОПИСАНА ОТ ЕЛИН ПЕЛИН. Лучец еш и водица пие. Дий воле, Дий! А ти си седнал да му преизчислява пенсията? Дойде ми на ум, нима има и такива запъртъци?
  • 7 Българин

    33 6 Отговор

    До коментар #2 от "LexusVarna":

    ще те видим ти каква пенсия ще взимаш и изобщо да ли ще взимаш като гладем на къде върват нещата. Ох забравих ти имам мама и тате
  • 8 КУЧЕ

    7 97 Отговор
    ИВАНЕ КАТО ТИ ПРЕЧАТ БОКЛУЦИТЕ ГИ СЪБИРАЙ ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ И ХВЪРЛЯМ ХИЧ НЕ МИ ДРЕМЕ ЧЕ НА НЯКОЙ МУ ПРЕЧЕ ПИТАТ ЛИ МЕ ИМАМ ЛИ ПАРИ ЗА ДАНЪЦИ НЕ Е И АС НЕ МЕ ИТНЕРЕСУВА КОЙ ЩЕ ЧИСТИ

    Коментиран от #11, #17, #25

  • 9 Насо

    55 4 Отговор
    Само мога да кажа евала на човека, той наистина се чувства европеец. И то европейски пенсионер. Ето такива хора гледам по немските филми с круизните кораби. Дай Боже да ги стигнем и ние немците.

    Коментиран от #38

  • 10 Ангелов

    21 4 Отговор

    До коментар #5 от "Върви на майка си, знаеш къде.":

    "Менаджерска промишленост" :) :) :)

    Коментиран от #14

  • 11 s.s.s

    48 1 Отговор

    До коментар #8 от "КУЧЕ":

    Много лошо самосьзнание имаш. Навсякьде се плащат даньци,но мислят и за утрешният ден.Такива като теб мислят,че винаги някой е дльжен...грешиш

    Коментиран от #12

  • 12 КУЧЕ

    16 27 Отговор

    До коментар #11 от "s.s.s":

    не ме разбирай погрешно смотаняците в власта мислят ли за народа това ме е яд че мизерства народа а те живеят като царе боклуците затова не ми пука че съм замърсявал и тем подобни
  • 13 Bulgaricus

    49 9 Отговор
    Има нещо много сбъркано в статията. Първо, средната пенсия в Германия е 800 Евро. За 40 годишен трудов стаж със заплата от 2400 Евро на месец пенсията е 800 Евро. Не знам каква му е била заплатата там, че да взема сега за само 20 г. стаж 2800 Евро. Може би сте се объркали и става дума за две пенсии от общо 2800 ЛЕВА, не ЕВРО.
    Второ, няма и "категории" труд - пожарникари, полицаи, плочкаджии и строители също се пенсионират на 67 години, няма такова ограничение за 20 г. първа категория.
    Казвам Ви го, като дългогодишен контрольор по трудова безопасност в Германия, не като чел в Уикипедия...

    Коментиран от #16, #28, #41

  • 14 АНГЕЛАРИ ДЕ ТЕ ... КОЙ ТЕ ХВАНИ!

    19 11 Отговор

    До коментар #10 от "Ангелов":

    Ти въ в не си с глава с арпаджикав размер или си? Самодоволният с Лексус, едва ли не обвинява възрастните с малките ПЕНСИИ чете са работели както майка му. Но някога , та и сега, по балкана такава "индустрия" Главен счетоводител или сега "отрасъл" менаджери няма. И да виним днес родителите на ИВАН НИКИФОРОВ , че те самите са си виновни за ниските ПЕНСИИ, е недопустимо . А ти щом кълнеш на ироничните ми , значи си Бойко Борисовска, виско скоростна "ТЕСНОЛИНЕЙКА"!
  • 15 111

    16 3 Отговор
    И аз си търся работа в някоя добре оредена държава ама без успех .
    Ако си намеря и аз се махам от България .
  • 16 ОСТАВЕТЕ ПЕНСИЯТА НА ЧОВЕКА

    31 11 Отговор

    До коментар #13 от "Bulgaricus":

    Той говори за нашите условия на живот. А вие се хващате за пенсията му. Тя не е наша работа. Нашата работа е да се замислим за народа, за себе си. Оставете пенсията му и човека на мира. БУЛГАР, БУЛГАР ДЕ ПРОСТИКО - ПРОСТИДИС !
  • 17 Такъ ще си останеш - КУЧЕ !

    9 10 Отговор

    До коментар #8 от "КУЧЕ":

    С теб и без теб. Не си за жалене.

    Коментиран от #20

  • 18 KoKi4a

    25 1 Отговор
    Браво на 4овека
  • 19 Кобрата

    49 1 Отговор
    Евала на човека, шапка му свалям за куража и усилията...
    Нека си харчи пенсията със здраве и да живее още дълги години!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ААА

    26 2 Отговор
    Щото все говорите- материала калпав. А този материал като излезе навън , работи ,реализира се , доволен е , и не ще да чуе за България. Къде е заровено кучето? Значи , ако човек реши да си гледа в България един Роб, за да му работи роба ,трябва да го храни 3-4 пъти на ден , да му купува дрехи и работно облекло, да му плаща обучението и квалификацията, да му плаща реалната болнична помощ, а не тази по здравна каса,да му плаща квартирата, тоест нещо като бежанците с по 1150лв на човек на държавна издръжка. Много по на сметка е работодателя ,да го назначи като работник, да му дава 7-800 лева , и да му рече -оправяй се с тия пари ,както намериш за добре.
  • 22 дами

    3 10 Отговор
    Пълна лъжа.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Иван

    8 4 Отговор
    И аз работя в Германия на бензиностанция.Не знам каква пенсия ще взема,но знам че от втората след 20 год. ще имам около 60000 евро.Чувал съм че в заводите на Опел вземат мин. 3500 + много други привилегии.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Vasik Atanasova

    16 1 Отговор
    този човек казва абсолютната истина
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Истината е

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Bulgaricus":

    Не четеш внимателно! Та, нали пишат, че той е 1-ва категория труд, работил е на конвейера тежка работа. Какъв си калпав контрольор, щом не си отбелязал тези неща?

    Коментиран от #35

  • 29 Максимален пенсионер

    13 4 Отговор

    До коментар #2 от "LexusVarna":

    За съжаление на около 50 хил. човека, плащали големи осигуровки, някакви зли идиоти са решили да има таван на пенсийте:
    910 лв.
    Нека горницата, която им отнемат им приседне и цветя за гробовете им да купуват!
  • 30 шшш

    18 3 Отговор
    Браво на него.Обаче сега в Германия пристигнала една милиона армия талибано-арабо-цигани и единствено каквото могат тези "бежанци" да просят и хич не им се работи. В момента в Германия се търсят 3млн. квалифицирана работна ръка.Тези новодошли падат само по рахат и 5пъти на ден да се молят на господ за чудесен живот който им подари в Европа...МЪРЗЕЛИВИ И НАГЛИ.

    Коментиран от #36

  • 31 еее

    16 4 Отговор
    Българина е работлив,свестен,където и да отиде никога не се надява на соц.помощи. Е има едни мангусти където се пишат българи и така правят лоша реклама на държавата.Има работа в Европа за работливи,бачкаш връщаш се у дома и после пак.Жалко че 2милиона никога няма да се върнат...
  • 32 Gonzo

    12 6 Отговор
    Що пишете глупости не мога да разбера? Тавана на пенсиите в Германия е 2526 евро, средната е 1000 евро. Да, не е 200 лв, но като драскате ей така за бай Иван от Елена с 2800 евро пенсия. Еми не върви!
  • 33 ИСТИНАТА Е

    10 3 Отговор
    , че работя от 1991 в Германия и средно получавам бруто 3200 евро. Ако се пенсионирам на 67г. , след 41г. работа, ще получавам пенсия от 900 евро. Това е според държавното пенсионно осигуряване. Толкоз по въпроса.
  • 34 Шаран БГ

    8 3 Отговор
    Ами да си окачи табелка на врата, че месечната му пенсия е 2 800 евро и всички да минават край него пълзешком. И да го поздравяват !Страната като цяло е обедняла, обезлюдена и като мен - озлобена !?! Ще има такива хора с високи пенсии - и от родния хайлайф и от чужбина, но това няма в никакъв случай да облагороди, обедени и умножи българите по тези земи!! Нашите управници може и да са скопосни и кадърни !!! Но те не мислят и не работят "на полза роду", а единствено само за собственото и на роднините си благополучие! Няма червени, сини, зелени - вижте им имотното състояние и къде учат децата и внуците им. И се надвикват - българи сме !!?? А такива сиромаси, заработили високи пенсии с тежък труд, оживели и чувстващи се добре ще се намират тук-.и там!
  • 35 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Истината е":

    И аз съм работил на конвейра, но няма категории на труд. Заплащането и оттам процента на осигуряване компенсира това. Не знам какви ги говори този за такива главоломни суми. Вие изкарвате райско място тази Германия и че всеки германски пенсионер живее чудно, а то не е така понеже при 800 евро пенсия плащаш 600 евро наем и твърди разходи и им остават 200евро за живот, което не е хич много. Та тези 2800 евро може да ги постигне ако взима 800 евро по задължителното осигуряване и по втори стълб доброволно осигуряване да е натрупал 80х.евро които да ги взима 40месеца по 2.евро на месец. Нещо то сорта, но с такова заглавие се набяга на сумата драги журналисти.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ман Гел Драхалевски

    8 0 Отговор
    А на Великият Драгалъвслий Ман Гел и на оцелелите от четата му ай дуци, пенсии не им трябват!Триста милиарда долара са това!Там са и пенсиите на българските старци.Не се харчат така лесно и крадени пари!
  • 38 Някой от елена

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Насо":

    Този индивид работеше в завод за боклук в германия около 6 месеца.Родителите му отдавна не са живи а дъщеря никога не е имал.Едвам оцелява.Статията е пълна лъжа.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Не сте "КУЧЕ "

    0 0 Отговор
    Вие сте шопар, прасе, свиня! Искате да се търкаляте в мръсотията и Ви е добре! Те, свинете, от чисто не разбират!
  • 41 Георги

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Bulgaricus":

    За да вземе 1400 евро трябва да е работил 40 години
  • 42 Баба от село

    0 0 Отговор
    И аз работя ама за един и същи труд плащането е различно. Чистачка в София взима 200 -300 лева на месец, А чистачка в Германия 1500 евро на месец. Къде да чисти тук ли или там
  • 43 Вес

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "LexusVarna":

    Лъжеш, максималната пенсия в България е 910лв.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове