27 634 43

Кой взема 2800 евро месечна пенсия?

Заминах в Германия с ясната цел да бъде електротехник, но когато пристигнах, ми заявиха, че нямам необходимата квалификация

Снимка: в. Борба
Снимка: в. Борба
Венцислав Михайлов

Еленчанинът Иван Никифоров се завърна в родния си град, за да помага на възрастните си родители, „ощастливени“ от българската държава с по около 200 лева пенсия. Това разказва в. „Борба“.

Преди повече от две десетилетия нашенецът отишъл да си търси късмета в Германия. 57-годишният Иван Никифоров е роден в Елена и като всеки жител на възрожденското градче, носи в себе си духа на балканджия бунтар. Не можел да се примири с ниското заплащане, неуважението към работниците и кризата у нас и решил да стегне куфара за Германия. И тъй като бил с професионално образование за електротехник, чрез Агенцията по заетостта кандидатствал за работа по специалността си в страната с най-добра икономика в Европа.

„Заминах в Германия с ясната цел да бъде електротехник, но когато пристигнах, ми заявиха, че нямам необходимата квалификация. Насочиха ме към друга професия. Така не след дълго започнах работа в завода за производство на автомобилите Audi в Инголщат“, разказа Иван. Той се трудел на поточна линия, където слагал скобите за закрепване на купетата. Работното му време било 6 часа с 2 паузи по 15 минути.

Законодателството в Германия не позволява повече от 20 години труд първа категория и затова, когато Иван достигнал края на този период, се пенсионирал. Сега 57-годишният мъж получава 2800 евро на месец от немската държава и казва, че ако може да върне времето назад, отново би заминал за Германия и би се захванал с този тежък труд.

Нашенецът се гордее, че е успял да възпита сам дъщеря си, след като през 1991 година съпругата му починала. На неговите плещи паднала цялата родителска отговорност, но той се справил перфектно и днес момичето е четвърта година старши специализант по коремна хирургия в Германия.

Когато се уверил, че тя е напълно самостоятелна и може да се справи с всичко, Иван решава да се върне в родната страна и да се погрижи за възрастните си майка й баща. Прави ремонт на семейната къща и подобрения на имота, които да им осигурят комфорт.

„Родителите ми са пенсионери, единият взима 270 лв., а другия – 208 лв. Имат нужда от помощ, защото са на 78 и на 74 години“, споделя той. Не крие, че без неговата немска пенсия трудно биха се справили, и бързо прави сравнение с живота в Германия.

„Хранителните продукти тук са много скъпи. За сравнение – килограм пилешки бутчета там струват 2 евро, а в България – 5 лв. Качеството на храната също е различно. Безспорно има двоен стандарт“, категоричен е еленчанинът.

Това обаче, което му прави най-неприятно впечатление, е замърсяването. „Много е грозно, когато видя млади хора да изхвърлят боклуци по улицата. За съжаление, това е ежедневие. Всеки бърза, всеки е забол глава в телефона си, никой не поздравява“, допълва Иван.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Значи не социализма виновен а родното
  Отговор
  1 15:37  05.09.17
  Ние самите сме си нескопосани и некадърни да си изградим национална политика която да гарантира в страната ни, що годе сносен стандарт на живот и уважение към хората. НИЕ СМЕ СИ - НИЕ. ЧАЛГА, САЛАТА, РАКИЯ И НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ И ВЕЧЕР ДА ИМА НЕЩО ЗА ОТДОЛЕ. Булгар, булгар, Де простико - простидис. РИБАТА МИРИШЕ ОТ СОФИЯ - НС, МС, ПРЕЗИДЕНТ, ОКРЪЖНИТЕ И РЕГИОНАЛНИ БОЛАРИ - всички работят както по ТУРСКО И ПО ЦАРСКО ВРЕМЕ. НИКОЙ НЕ ГО Е ЕНЯ! БОЙ ПО РОГИТЕ ЗА ДА ОСТАНИ ЗДРАВА КОЖАТА. НАРОДА ДА МРЕ, А ЗЕМЯТА ЩЕ ОСТАНЕ ЗА БОЛЯРИТЕ!
 • LexusVarna
  Отговор
  2 15:40  05.09.17
  Кой ви е виновен че се осигурявате социолно върху минималната заплата? - Айде стига фалшиво мрънкане! Майка ми е със 40 години стаж като главен счетоводител - сега финансов мениджър и е била директор 7 г. - винаги е плащала огромни проценти от заплатата си за осигуровки. Последните 5 години се осигуряваше на 1580 лв. - от миналия месец е пенсионер с 935 лв. пенсия!

  Коментиран от #5, #7, #29, #39, #43

 • гост
  Отговор
  3 15:40  05.09.17
  Хайде малко да намали или да си каже под каква схема и колко дълго ще ги взима. Аз съм работил в Даймлер и не съм взимал повече от 2х.евро с включени извънредни и съботен труд. Може да се стигне такава сума при допълнителни пенсии, които обаче са ограничени по време и за които се плаща допълнително всеки месец. Нормалната пенсия не е такава.

  Коментиран от #6, #23

 • Нима забравихме кай се .даваше с народа
  Отговор
  4 15:54  05.09.17
  Забравихме ли кай поиска смърт за Бачо Киро? Еленския чорбаджия. Нима забравихме кой поиска смърт за ДЯКОНА Левски ? Русенския чорбаджия - Хаджи Пенчо Иванович. И ДВАМАТА в последствие в държавната политическа система. Нима забравихме и сой ръководи трагедията в Батак? О Боже, колкото повече ровим в детайлите назад , все на едно мирише - АЛЧНОСТ , ЖЕСТОКОСТ И НЕЧЕВЕШКО БЕЗРАЗЛИЧИЕ КЪМ ХОМОСАПИЕНСА! НИМА СМЕ БИЛИ НАИСТИНА ТОЛКОЗ ЗАДРЪСТЕНИ? НИМА СМЕ ТОЛКОЗ ОВЧА МАСА? НИМА СЪЗНАТЕЛНО САМИ ЩЕ СИ ОГОЛИМ ВРАТЪ НА КАСАПИНА - АДМИНИСТРАТОРА ОТ ЕЛЕНА, ТЪРНОВО И СОФИЯ?

 • Върви на майка си, знаеш къде.
  Отговор
  5 16:04  05.09.17

  До коментар #2 от "LexusVarna":

  В българия няма менаджерска промишленост нито отрасъл. А родителите като посочените в статията там бачка на ще ти виним че не са били главни и не са менаджери. Брутален ДЗУРЛЕК, тук става дума не за индивидуална съдба а за национална. Сляп си се родил и такъв ще си идеш. Ненужен НИКОМУ самодоволен егоист. Ние може и повече от твоя флуксус да имаме, но и за хората около нас трябва да се мисли. Лъва иде, НО ОСТАВЯ И НА ДРУГИТЕ СЛЕД НЕГО. А у нас ? Трябва да ти затворигърлото алчно.

  Коментиран от #10

 • ТУЙ не е толкоз важно, колко вземал.
  Отговор
  6 16:16  05.09.17

  До коментар #3 от "гост":

  За друго говори ЧОВЕКА а ти се ловиш колко мляко дава неговата крава. ГЛУХ СИ, не чуваш ни петела, ни камбаната в Неделя. ГЛАВАТА ТИ Е ШИШАРКА! ЧОВЕКА ГОВОРИ ЗА НАЦИОНАЛНАТА НИ ОРИСИЯ, ОПИСАНА ОТ ЕЛИН ПЕЛИН. Лучец еш и водица пие. Дий воле, Дий! А ти си седнал да му преизчислява пенсията? Дойде ми на ум, нима има и такива запъртъци?
 • Българин
  Отговор
  7 16:20  05.09.17

  До коментар #2 от "LexusVarna":

  ще те видим ти каква пенсия ще взимаш и изобщо да ли ще взимаш като гладем на къде върват нещата. Ох забравих ти имам мама и тате
 • КУЧЕ
  Отговор
  8 16:23  05.09.17
  ИВАНЕ КАТО ТИ ПРЕЧАТ БОКЛУЦИТЕ ГИ СЪБИРАЙ ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ И ХВЪРЛЯМ ХИЧ НЕ МИ ДРЕМЕ ЧЕ НА НЯКОЙ МУ ПРЕЧЕ ПИТАТ ЛИ МЕ ИМАМ ЛИ ПАРИ ЗА ДАНЪЦИ НЕ Е И АС НЕ МЕ ИТНЕРЕСУВА КОЙ ЩЕ ЧИСТИ

  Коментиран от #11, #17, #25

 • Насо
  Отговор
  9 16:23  05.09.17
  Само мога да кажа евала на човека, той наистина се чувства европеец. И то европейски пенсионер. Ето такива хора гледам по немските филми с круизните кораби. Дай Боже да ги стигнем и ние немците.

  Коментиран от #38

 • Ангелов
  Отговор
  10 16:27  05.09.17

  До коментар #5 от "Върви на майка си, знаеш къде.":

  "Менаджерска промишленост" :) :) :)

  Коментиран от #14

 • s.s.s
  Отговор
  11 16:32  05.09.17

  До коментар #8 от "КУЧЕ":

  Много лошо самосьзнание имаш. Навсякьде се плащат даньци,но мислят и за утрешният ден.Такива като теб мислят,че винаги някой е дльжен...грешиш

  Коментиран от #12

 • КУЧЕ
  Отговор
  12 16:37  05.09.17

  До коментар #11 от "s.s.s":

  не ме разбирай погрешно смотаняците в власта мислят ли за народа това ме е яд че мизерства народа а те живеят като царе боклуците затова не ми пука че съм замърсявал и тем подобни
 • Bulgaricus
  Отговор
  13 16:57  05.09.17
  Има нещо много сбъркано в статията. Първо, средната пенсия в Германия е 800 Евро. За 40 годишен трудов стаж със заплата от 2400 Евро на месец пенсията е 800 Евро. Не знам каква му е била заплатата там, че да взема сега за само 20 г. стаж 2800 Евро. Може би сте се объркали и става дума за две пенсии от общо 2800 ЛЕВА, не ЕВРО. Второ, няма и "категории" труд - пожарникари, полицаи, плочкаджии и строители също се пенсионират на 67 години, няма такова ограничение за 20 г. първа категория. Казвам Ви го, като дългогодишен контрольор по трудова безопасност в Германия, не като чел в Уикипедия...

  Коментиран от #16, #28, #41

 • АНГЕЛАРИ ДЕ ТЕ ... КОЙ ТЕ ХВАНИ!
  Отговор
  14 17:06  05.09.17

  До коментар #10 от "Ангелов":

  Ти въ в не си с глава с арпаджикав размер или си? Самодоволният с Лексус, едва ли не обвинява възрастните с малките ПЕНСИИ чете са работели както майка му. Но някога , та и сега, по балкана такава "индустрия" Главен счетоводител или сега "отрасъл" менаджери няма. И да виним днес родителите на ИВАН НИКИФОРОВ , че те самите са си виновни за ниските ПЕНСИИ, е недопустимо . А ти щом кълнеш на ироничните ми , значи си Бойко Борисовска, виско скоростна "ТЕСНОЛИНЕЙКА"!
 • 111
  Отговор
  15 17:09  05.09.17
  И аз си търся работа в някоя добре оредена държава ама без успех . Ако си намеря и аз се махам от България .
 • ОСТАВЕТЕ ПЕНСИЯТА НА ЧОВЕКА
  Отговор
  16 17:16  05.09.17

  До коментар #13 от "Bulgaricus":

  Той говори за нашите условия на живот. А вие се хващате за пенсията му. Тя не е наша работа. Нашата работа е да се замислим за народа, за себе си. Оставете пенсията му и човека на мира. БУЛГАР, БУЛГАР ДЕ ПРОСТИКО - ПРОСТИДИС !
 • Такъ ще си останеш - КУЧЕ !
  Отговор
  17 17:19  05.09.17

  До коментар #8 от "КУЧЕ":

  С теб и без теб. Не си за жалене.

  Коментиран от #20

 • KoKi4a
  Отговор
  18 18:08  05.09.17
  Браво на 4овека
 • Кобрата
  Отговор
  19 19:02  05.09.17
  Евала на човека, шапка му свалям за куража и усилията... Нека си харчи пенсията със здраве и да живее още дълги години!
 • 20 20:30  05.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ААА
  Отговор
  21 21:17  05.09.17
  Щото все говорите- материала калпав. А този материал като излезе навън , работи ,реализира се , доволен е , и не ще да чуе за България. Къде е заровено кучето? Значи , ако човек реши да си гледа в България един Роб, за да му работи роба ,трябва да го храни 3-4 пъти на ден , да му купува дрехи и работно облекло, да му плаща обучението и квалификацията, да му плаща реалната болнична помощ, а не тази по здравна каса,да му плаща квартирата, тоест нещо като бежанците с по 1150лв на човек на държавна издръжка. Много по на сметка е работодателя ,да го назначи като работник, да му дава 7-800 лева , и да му рече -оправяй се с тия пари ,както намериш за добре.
 • дами
  Отговор
  22 21:40  05.09.17
  Пълна лъжа.
 • 23 21:43  05.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Иван
  Отговор
  24 22:57  05.09.17
  И аз работя в Германия на бензиностанция.Не знам каква пенсия ще взема,но знам че от втората след 20 год. ще имам около 60000 евро.Чувал съм че в заводите на Опел вземат мин. 3500 + много други привилегии.
 • 25 23:25  05.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  26 00:39  06.09.17
  този човек казва абсолютната истина
 • 27 01:06  06.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Истината е
  Отговор
  28 10:29  06.09.17

  До коментар #13 от "Bulgaricus":

  Не четеш внимателно! Та, нали пишат, че той е 1-ва категория труд, работил е на конвейера тежка работа. Какъв си калпав контрольор, щом не си отбелязал тези неща?

  Коментиран от #35

 • Максимален пенсионер
  Отговор
  29 13:59  06.09.17

  До коментар #2 от "LexusVarna":

  За съжаление на около 50 хил. човека, плащали големи осигуровки, някакви зли идиоти са решили да има таван на пенсийте: 910 лв. Нека горницата, която им отнемат им приседне и цветя за гробовете им да купуват!
 • шшш
  Отговор
  30 17:24  06.09.17
  Браво на него.Обаче сега в Германия пристигнала една милиона армия талибано-арабо-цигани и единствено каквото могат тези "бежанци" да просят и хич не им се работи. В момента в Германия се търсят 3млн. квалифицирана работна ръка.Тези новодошли падат само по рахат и 5пъти на ден да се молят на господ за чудесен живот който им подари в Европа...МЪРЗЕЛИВИ И НАГЛИ.

  Коментиран от #36

 • еее
  Отговор
  31 17:28  06.09.17
  Българина е работлив,свестен,където и да отиде никога не се надява на соц.помощи. Е има едни мангусти където се пишат българи и така правят лоша реклама на държавата.Има работа в Европа за работливи,бачкаш връщаш се у дома и после пак.Жалко че 2милиона никога няма да се върнат...
 • Gonzo
  Отговор
  32 17:38  06.09.17
  Що пишете глупости не мога да разбера? Тавана на пенсиите в Германия е 2526 евро, средната е 1000 евро. Да, не е 200 лв, но като драскате ей така за бай Иван от Елена с 2800 евро пенсия. Еми не върви!
 • ИСТИНАТА Е
  Отговор
  33 00:08  07.09.17
  , че работя от 1991 в Германия и средно получавам бруто 3200 евро. Ако се пенсионирам на 67г. , след 41г. работа, ще получавам пенсия от 900 евро. Това е според държавното пенсионно осигуряване. Толкоз по въпроса.
 • Шаран БГ
  Отговор
  34 09:31  07.09.17
  Ами да си окачи табелка на врата, че месечната му пенсия е 2 800 евро и всички да минават край него пълзешком. И да го поздравяват !Страната като цяло е обедняла, обезлюдена и като мен - озлобена !?! Ще има такива хора с високи пенсии - и от родния хайлайф и от чужбина, но това няма в никакъв случай да облагороди, обедени и умножи българите по тези земи!! Нашите управници може и да са скопосни и кадърни !!! Но те не мислят и не работят "на полза роду", а единствено само за собственото и на роднините си благополучие! Няма червени, сини, зелени - вижте им имотното състояние и къде учат децата и внуците им. И се надвикват - българи сме !!?? А такива сиромаси, заработили високи пенсии с тежък труд, оживели и чувстващи се добре ще се намират тук-.и там!
 • гост
  Отговор
  35 14:28  08.09.17

  До коментар #28 от "Истината е":

  И аз съм работил на конвейра, но няма категории на труд. Заплащането и оттам процента на осигуряване компенсира това. Не знам какви ги говори този за такива главоломни суми. Вие изкарвате райско място тази Германия и че всеки германски пенсионер живее чудно, а то не е така понеже при 800 евро пенсия плащаш 600 евро наем и твърди разходи и им остават 200евро за живот, което не е хич много. Та тези 2800 евро може да ги постигне ако взима 800 евро по задължителното осигуряване и по втори стълб доброволно осигуряване да е натрупал 80х.евро които да ги взима 40месеца по 2.евро на месец. Нещо то сорта, но с такова заглавие се набяга на сумата драги журналисти.
 • 36 01:44  01.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ман Гел Драхалевски
  Отговор
  37 02:30  05.02.18
  А на Великият Драгалъвслий Ман Гел и на оцелелите от четата му ай дуци, пенсии не им трябват!Триста милиарда долара са това!Там са и пенсиите на българските старци.Не се харчат така лесно и крадени пари!
 • Някой от елена
  Отговор
  38 21:46  05.02.18

  До коментар #9 от "Насо":

  Този индивид работеше в завод за боклук в германия около 6 месеца.Родителите му отдавна не са живи а дъщеря никога не е имал.Едвам оцелява.Статията е пълна лъжа.
 • 39 10:13  06.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Не сте "КУЧЕ "
  Отговор
  40 13:39  11.10.18
  Вие сте шопар, прасе, свиня! Искате да се търкаляте в мръсотията и Ви е добре! Те, свинете, от чисто не разбират!
 • Георги
  Отговор
  41 20:40  23.10.18

  До коментар #13 от "Bulgaricus":

  За да вземе 1400 евро трябва да е работил 40 години
 • Баба от село
  Отговор
  42 07:58  16.11.18
  И аз работя ама за един и същи труд плащането е различно. Чистачка в София взима 200 -300 лева на месец, А чистачка в Германия 1500 евро на месец. Къде да чисти тук ли или там
 • Вес
  Отговор
  43 17:33  10.12.18

  До коментар #2 от "LexusVarna":

  Лъжеш, максималната пенсия в България е 910лв.

Напиши коментар:


Публикувай