1 230 4

Галъп: Политиците са корумпирани

Двете най-големи политически партии - ГЕРБ и БСП – имат парадоксално идентичен образ в масовото съзнание

Венцислав Михайлов

В началото на есенния политически сезон корупцията се оказва в центъра на политическия дебат, а и на законотворчеството. Ключов се очертава да бъде дебатът за контрола над предвиждания нов антикорупционен орган.

Повече от две трети от българските избиратели (70%) приемат, че президентът трябва да има водеща роля в контрола на нов антикорупционен закон.

21% подкрепят предложението контролът да бъде в ръцете на самите управляващи.

Данните са от национален, представителен за пълнолетното население, телефонен сондаж сред 802 интервюирани, проведен на трети и четвърти септември. Изследването е част от регулярната програма на „Галъп интернешънъл“ за отчитане на обществените настроения. Проучването е възложено, финансирано и проведено от „Галъп интернешънъл".

„Политическият сезон започва и със засилени взаимни обвинения между управляващи и опозиция в корупция. Двата основни скандални случая, които се тиражират от медиите - т.нар. „Суджукгейт“ и „Цанков камък“, са достигнали до огромното мнозинство от избирателите - съответно до 70% и 84%.

Над два милиона българи твърдят, че лично знаят и за други случаи на партиен рекет, на облагодетелстване на партии чрез ''доброволни'' дарения. Очевидно „Суджукгейт“ е само върхът на айсберга“, се посочва още в социологическото проучване.

А по отношение на случая с фалита на КТБ вече се е оформила доминираща интерпретация в масовото съзнание - за 70% от пълнолетните българи банката е умишлено фалирана, за да се разграбят активите й.

Всеки шести (15%) счита, че вината изцяло е на банкера Василев, а 6% са съгласни и с едното, и с другото. Подобни обществени нагласи не вещаят бързо изчезване на случая от масовото съзнание, а и от политическата борба в страната

„Българите масово възприемат политическия елит за корумпиран. Двете най-големи политически партии - ГЕРБ и БСП – имат парадоксално идентичен образ в масовото съзнание в това отношение. Всеки втори счита ГЕРБ за корумпирана партия, точно толкова пълнолетни българи мислят същото и за БСП.

По отношение и на двете партии еднакъв дял (по 37%) са на противното становище. Същевременно обаче на въпроса коя от тези две партии е по-корумпирана, разпределението на мненията е: ГЕРБ - 37%, БСП - 26%, и двете - 17%“, се посочва още в изследването.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 16:41  05.09.17
  Герб най корумпирани 37% бсп 27. Супер държава..... срамота.
 • РОМ
  Отговор
  2 21:24  05.09.17
  Какво е това корупция.А бе на луди ли се правите или найстина сте луди.Всички партии спрете да крадете.Най после направете нещо за ДЪРЖАВАТА,правите неща само от където идват пари в джоба ви.НЯМАМ ДУМИ.
 • Стопа
  Отговор
  3 09:01  06.09.17
  Пак открихте топлата вода !!!
 • Патриот
  Отговор
  4 23:18  07.09.17
  ако не ни бяха казали от Галъп никога нямаш да разберем това. Патриота каза: корумпирани са и: митничари, правосъдна система, полиция, държавна администрация на всички нива, армия на високи нива, образователна система. Единствената среда, където корупция не същствува са циганскит махали.

Напиши коментар:


Публикувай