1 536 7

Частните охранители обвиниха МВР в нелоялна конкуренция

Мартин Христов

В проекта за нов Закон за частната охранителна дейност са заложени множество нарушения на българското и на европейското законодателство, заяви пред БНР изпълнителният директор на Индустриален клъстер "Сигурност" Татяна Иванова.

Проектът е внесен от Министерския съвет на 2 август в Народното събрание. Той урежда условията и реда за частна охранителна дейност, административното регулиране и контрол.

Със законопроекта, както и досега, се установява лицензионен режим за частната охранителна дейност.

Проектът предвижда ново видово разделение на сектора. Предвидено е разработване на подзаконов нормативен акт, с който детайлно за всеки един вид дейност да се регламентират минимални изисквания за сигурност и безопасност на охраняваните обекти, включително за техническо оборудване, моторни превозни средства и персонал с професионална квалификация.

Татяна Иванова коментира, че проектът „е объркан още във философията си“. Тя изтъкна, че е използвана терминология, която според нея не съответства на термините, използвани в изключенията на Директивата за услугите, в Закона за Евростат и от НСИ.

Секторът е против министърът с наредба да определя минимални изисквания за сигурност и безопасност.

Иванова не е съгласна и със записаното задължителното изискване за принадлежност на охранителната фирма към професионално сдружение на лица, извършващи частна охранителна дейност.

„Правото на сдружаване е също регламент на Конституцията и на Конвенцията на международната организация на труда. По този начин се ограничава и правото на стопанска дейност, защото без лиценз не можеш да извършваш тази дейност“, смята директорът на Индустриален клъстер "Сигурност".

„Охранителните фирми не са звено в МВР, за да бъде дейността им регламентирана с наредба на министъра“, смята Иванова. Тя подчерта, че правомощията на охранителите не са увеличени с новия закон, но административната тежест е.

„Опасността от наказателна процедура срещу България, защото ще сезираме Европейската комисия, ще е много голяма“, предупреди тя.

Около 700 са компаниите в сектора, а издадените лицензи – над 3000. Заедно с администрацията, заетите са над 120 хил.

„Ние сме изпратили нашето становище в комисиите в Народното събрание. Ако не се приеме, следващата процедура е сезиране на Европейската комисия и наказателна процедура срещу България“, коментира тя.

Междувременно представители на сектора коментираха проекта на пресконференция в БСК.

Проектът на нов Закон за частната охранителна дейност (ЗЧОД) не е подложен на оценка на въздействието и на задължителното обществено обсъждане, твърдят компаниите, цитирани от пресцентъра на работодателската организация.

Те се опасяват, че дейността им се засяга и от Проекта за изменения в Закона за МВР, тъй като се въвежда възможност за извършване на дейности по охрана и на лица, работещи по трудово правоотношение, се изтъкнали участниците.

Според тях МВР ще стане пряк пазарен конкурент на частните фирми и тази конкуренция е нелоялна, тъй като МВР лицензира и контролира дейността на фирмите за охрана.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мъка
  Отговор
  1 17:58  05.09.17
  По комунизма нямаше охранителни фирми, полицията сигурно беше наполовина и нямаше почти никакви престъпления. Някъде нещо не е в ред ама каде.....??????
 • охранен
  Отговор
  2 21:21  05.09.17
  Понятие ЧАСТЕН охранител няма. Всички охранители са били в МВР.... Бивши полицаи няма.....МВР охранява всичко в т.ч. и охранителните фирми.
 • моник
  Отговор
  3 21:51  05.09.17
  Идеята за прогесионални сдружения никак не е излишна .Тя енеобходима вдвустранно отношение
 • Полицай до Мъка
  Отговор
  4 22:10  05.09.17
  Полицаите бяха навремето 3 пъти повече. Отделно в условия на диктатура има ред. Виж Северна корея. Тава ли искаш?
 • 5 02:00  06.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Колю
  Отговор
  6 22:00  07.09.17
  А нещо за качествата на 100 000 заети със основна най-ниска за страната заплата .Подготвят 6-7 документа и още изисквания за да започнат работа изобщо ,а се водят " неквалифициран труд " когато стане въпрос за мин.заплата. Наравно с чистачката на която ни диплома искат с най-малко 4 ,ни документи от следствие ,нито задължителни курсове с разните му отценки за подготовка и съответен изпит. Този документ не е ли квалификационен щом го изискват и плащаш 40 лв за него -дето са те изпитвали. Ами психото във някои градове си е също цифра. Да не говорим за придобиване на оръжие. Същото е като в туризма ни- пенсии дето мълчат за 350 лв чисто които да добавят към пенсията и незнайно колко часа на работа . Младежи които не знаят какво искат и нямат шанс за друга работа към момента. Мутреят и се радват колко са велики.

  Коментиран от #7

 • Патриот
  Отговор
  7 22:45  07.09.17

  До коментар #6 от "Колю":

  Напълно прав си, но да не забравим и охраната на държавни обекти. Държавата плаща 900-1000лв на калпак, а до калпака достигат 500лв. Че някъде се водят и взимат парица за 12 човека примерно калпака, а реалните са само 10. Останалот се прибира от робовладелеца, той пък се отчита някъде нагоре да не го закачат. И така работиш рискова работа, а заплатата 500лв. Защо не те преориентират тези предприемачи към друга сфера след като са такива крупни бизнесмени?

Напиши коментар:


Публикувай