491 2

Захариева: Гражданите трябва да участват във вземането на решения за Европа

"Европейският съюз страда от криза на доверието - гражданите не вярват на институциите. Затова трябва да създадем механизъм, с който гражданите да участват в процеса на взимане на решения в Европейския съюз. Трябва да привлечем най-вече младите хора, дори от страните - кандидатки"

Маргарита Илиева

"Европейският съюз страда от криза на доверието - гражданите не вярват на институциите. Затова трябва да създадем механизъм, с който гражданите да участват в процеса на взимане на решения в Европейския съюз. Трябва да привлечем най-вече младите хора, дори от страните - кандидатки."

С тези думи българският заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в Бледския стратегически форум в Словения.

Тя участва като говорител в панела "Европейският съюз в променен свят".

Захариева добави, че след всяка криза ЕС е излизал по-силен и дава пример с това, че Еврозоната е възникнала в резултат на финансова криза, енергийният съюз - след енергийна криза, а новата политика за сигурност и отбрана - след новите предизвикателства: мигрантската криза, терористичните заплахи и кибератаките.


"Единственият шанс на Европейския съюз е да останем единни. Затова и мотото на нашето председателство е "Съединението прави силата", допълни българският дипломат.

Захариева заяви, че се надява страните от Западните Балкани и от Източното партньорство да станат членове на ЕС, но още преди присъединяването си да бъдат приемани за равноправни партньори в европейското семейство.

"Мисля, че всяка страна - кандидатка трябва да е част от дебата за бъдещето на Съюза", добави тя.

"Голямата грешка на много политици е, че в нашите столици за неуспехите обвиняваме Брюксел, а славата за успехите запазваме за себе си", заяви още Захариева.

По отношение на Брекзит българският първи дипломат каза, че всички страни - членки съжаляват за решението на Лондон, но това е демокрацията. "Те напускат Европейския съюз, но остават в Европа", каза Захариева.

По-рано днес министър Захариева участва в Блед в работна закуска с министрите на външните работи от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) и с ръководителя на Европейската служба за външно действие Федерика Могерини.

България е посочена от първите дипломати на региона като вдъхновяващ пример за всички по повод подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония.

"София и Скопие показаха, че могат да решават въпросите си без посредници", изтъкна министър Захариева.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • дяда гошо
  Отговор
  1 22:38  05.09.17
  Тая Захариева с роклята си е като коледна елха Този наш първи дипломат няма ли кой да и каже че с тия цветни одежди може да ходи само в КУХНЯТА с при котлоните и чиниите

  Коментиран от #2

 • на дядя гошо дядко му
  Отговор
  2 23:26  05.09.17

  До коментар #1 от "дяда гошо":

  Ми тва е първата крачка да разчупи ситуацията пич, оттук на сетне всички граждане влязяме у оправлението.

Напиши коментар:


Публикувай