438 7

Радев: Електронното гласуване трябва да гарантира честни избори

Въвеждането на дистанционно електронно гласуване ще повиши възможностите на българските граждани за участие в изборния процес и ще създаде ясен регламент, по който сънародниците ни в чужбина да бъдат съпричастни към провеждащите се в България избори

Маргарита Илиева

Въвеждането на дистанционно електронно гласуване ще повиши възможностите на българските граждани за участие в изборния процес и ще създаде ясен регламент, по който сънародниците ни в чужбина да бъдат съпричастни към провеждащите се в България избори.

Това е общата позиция на държавния глава Румен Радев и председателя на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева, които проведоха разговор днес на „Дондуков“ 2, съобщиха от пресцентърът на президентството.

Президентът Радев изрази очакването си технологичният модел за дистанционно електронно гласуване да предостави гаранции, че изборите ще протичат честно, без фалшификации и основания за компрометиране на електронното гласуване.

„Изключително важно е да се преустановят случаите на гласуване под натиск, купеният и контролиран вот независимо дали това става в България или в чужбина“, подчерта Румен Радев.

Президентът поздрави Ивилина Алексиева за прозрачното и честно организиране от ЦИК на изборния процес през последните години, което се признава и от страна на международните наблюдатели.

По време на срещата председателят на ЦИК запозна държавния глава с предприетите действия за въвеждане на дистанционно електронно гласуване в България.

Тя подчерта, че се проучват добрите световни практики, както и рисковете в тази област, и до края на т.г. предстои да бъдат проведени три симулации на електронно гласуване в България.

На основата на изготвения анализ ще бъде създадена българската система за дистанционно електронно гласуване, която ще бъде експериментално проверена на три последователни избори у нас през 2018 г.

Очаква се системата да бъде напълно готова за провеждането на изборите за български представители в Европейския парламент през 2019 г.

Румен Радев прие поканата на Ивилина Алексиева да открие конференцията на Асоциацията на избирателните комисии от Европа /АСЕЕЕО/ "Съзнателните гласоподаватели в дигиталната епоха", домакин на която е българската ЦИК на 9 и 10 ноември тази година.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ТОВА НЕ Е ВЪЗМОЖНО !
  Отговор
  1 21:47  05.09.17
  То гарантира електронно коригиране, лимитиране или регулиране на бюлетините. Та нали така се дава удобен инструмент за манипулиране волята на електората. КРАВАТА се гарантира да е винаги мъжка. А ДА ВИ Е ЧЕСТИТА НОВАТА Демократична придобивка!
 • 2 21:54  05.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Девон
  Отговор
  3 22:14  05.09.17
  Радев никога не е блестял с някакви идеи но тук направо се по изложи! Ако се въведе ел. гласуване ,Столипиново ще се превърне в най- високо технологичната точка в България! Другарю Решетников, дайте други упорни точки ! Тия не стават !!!

  Коментиран от #4

 • Скайнет
  Отговор
  4 22:22  05.09.17

  До коментар #3 от "Девон":

  Столипиново не знам но Ердоган може и милион гласа да прати.Не му трябват вече автобуси. Тоя Радев хабер си няма каква бомба е това предложение.
 • 5 23:30  05.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • БУЛДОЗЕРА
  Отговор
  6 00:16  06.09.17
  Хакерите ще забоготеят много бързо. Че до сега да са били честни изборите в БГ.
 • гостуващ
  Отговор
  7 11:30  06.09.17
  Има ли още хора, които да не са наясно, че частните банкерски дейности са престъпление към човечеството. Докато съществува правото на неограничено богатство, това богатство ще управлява хората. То "диша", "живее" и се "развива" по собствени неконтролирани от обществото закони. Всеки новоизлюпен управник ще бъде въдворяван там, където финансовия "организъм" повелява. Замисляли ли сте се, че всеки от геотарикатите се е появил на този свят като малко сладко бебенце с две основни прости емоции (инстинкти): любов (към цицката на мама) и страх (който задейства хватателния рефлекс на ръчичките им, когато нещо докосне вътрешната страна на дланите им). Това е биологично заложено. Социалния му облик се оформя през целия му живот под действие на оклните фактори-те определят как да си взаимодействат тези два инстинкта и кой от тях да доминира за да насочва поведението. А за нашия биологичен вид обществото е основния околен фактор, прекалено сме се отдалечили от природата и продължаваме да го правим с бясна скорост под влияние на "матрицата", която сами създадохме и позволихме да ни управлява. Правете разлика между политици и политически системи за да пишете по-малко глупости. Колкото политиците създават системите, толкова и системите създават политиците.

Напиши коментар:


Публикувай