765 1

Съпругът на Бокова: Свикнал съм да ме компрометират

Мария Атанасова

„Всичките ми възнаграждения са получавани в мои редовни сметки в България и чужбина, декларирани са и са платени данъци у нас”, казва пред в. "24 часа" българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон и съпруг на Ирина Бокова Калин Митрев.

По думите му той е свикнал семейството да бъде компрометирано в опит да се злепостави Бокова.

Името на Калин Митрев изплува в мащабна схема за пране на пари и подкупване на политици, ръководена от правителството на Азербайджан. За операцията, при която 2,9 милиарда долара са изпрани през 4 компании, регистрирани във Великобритания, алармираха британския „Гардиън”, френския „Монд” и още осем големи издания. Част от средствата са отишли към сметки на европейски общественици.

"След като напуснах ЕБВР, четири години работих като независим консултант в България, Швейцария, Кипър, Англия, Азербайджан и други страни. Цитираните плащания са по тригодишен договор с частната азербайджанска фирма “Авуар Ко”. Тогава тя работеше основно по държавна програма за предотвратяване и контрол на периодичните наводнения по поречието на реките Кура и Арас. В проекта участваха много местни и чужди частни фирми и публични организации.

Потърсиха ме заради дългогодишния ми опит с големи проекти. Съветвах фирмата как да участва в публично-частни конкурси и проекти, да прилага най-добрите европейски и световни практики в тази област, да работи с международните финансови институции и да си сътрудничи с големи световни фирми. Прекратих договора, както го изискват правилата, преди да започна отново работа като представител на България в ЕБВР през 2014 година.

По въпроса за това как и откъде фирмата е превеждала моето възнаграждение, не мога да отговарям и нямам отношение към този въпрос. Той е от компетенцията на фирмата, която единствена познава своите плащания и сметки. За мен е важно, че всичките ми възнаграждения са получавани в мои редовни сметки в България и чужбина, декларирани са и са с платени данъци в България", казва Митрев.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гост
    Отговор
    1 17:29  06.09.17
    Питекантропусът, Шорош до край ще смърди!

Напиши коментар:


Публикувай