747 9

Родители искат камери в детските заведения

Мартин Христов

За видеонаблюдение във всички детски градини и ясли у нас настояват родители от цялата страна, които внесоха подписка в парламента с искане за незабавни промени в закона.

До тук се стигна след серия от случаи на насилие в детски заведения през изминалите месеци, припомня Нова телевизия. През май Столична община обеща да постави камери отвън и вътре във всички 24 ясли.

Към момента обаче това не се е случило. „В 83% от детските градини на територията на общината вече има изградена система за видеонаблюдение”, увери служителят на кметството Мария Минчева. Камери обаче има само отвън.

Видеонаблюдение в помещенията за децата е поставено в едва 30% от детските градини. За цялата страна процентът е дори по-малък. Затова родители, обединени в инициативен комитет, внесоха в парламента 10 000 подписа с предложения за промени в закона.

Изграждането на вътрешно видеонаблюдение става само с изричното съгласие на родителите. Дори само един обаче да откаже, камери нямало как да се сложат, твърдят от общината.

Сред другите искания на майките и бащите са да бъдат осигурени ресурсни учители, психолози и логопеди за всички деца със специални образователни потребности.

Родителите настояват и да получат възможност да прекарват повече време в яслата, за да могат децата им да се адаптират по-лесно.

Ако всички тези искания не бъдат чути, родителите са готови и на по-радикални действия като например да излязат на национален протест.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 333
  Отговор
  1 09:23  07.09.17
  Да си сложат и в задниците по една. Пият ракия, слушат чалга и си бият жените. След това търсят причина в детската градина и училище за невъзпитаните си ...

  Коментиран от #4

 • Гост
  Отговор
  2 09:30  07.09.17
  До това води липсата на доверие в институциите. Трудно се вярва на държава, която не спазва правата на децата и прикририва собствените си институционални престъпления, вместо да използва поверения ѝ ресуср да печели доверието на гражданите.
 • Дечко
  Отговор
  3 09:31  07.09.17
  Това, че в 2-3 детски градини в страната учителки и лелки са си позволили грубо отношение към децата, не е повод да се прави промяна в закон и да се слагат камери вътре в детските градини. Това е отвратително- да те следи камера! И като ги следи камерата, какво? По-добри ли ще станат някои учителки и лелки?
 • Друг Гост
  Отговор
  4 09:31  07.09.17

  До коментар #1 от "333":

  Обзалагам се, че си служител на някоя държавна институция.

 • Дечко 2
  Отговор
  5 10:02  07.09.17
  същите тези майки, които искат камери в детските градини, пушат по пейките около детските площадки, плюят семки и крещят на децата си с пълно гърло, даже и като паднат и ревнат- и тогава им крещят!
 • Ай сиктир бе
  Отговор
  6 10:53  07.09.17
  Ей другарки я се осъзнайте!!! Как за бога ще посягаш на чуждо дете, още по-малко ако това ти е професия. В белите страни ако те видят на площадката да пердашиш собственото си дете има голям шанс някоя майка да се обади на социалните, какво остава в градината от някаква лелка. Камери навсякъде където има деца в градините, а ако трябва и в задниците на откачените лелки (за мозъка 333)!!! Проблема е в т.нар закрила на детето и отпуснатият щат 1 лелка на 100 + деца, което следователно е проблем в държавата. Държавата трябва и е длъжна да осигури правилно отглеждане на децат, ако пиещите и пушещите родители не могат!!! Държавата трябва и е длъжна да осигурява нормални условия за съществуване на всички нейни граждани/селяни другото е болшав работа.

  Коментиран от #7

 • Гост
  Отговор
  7 10:58  07.09.17

  До коментар #6 от "Ай сиктир бе":

  Опазил господ да ти се намеси държавата в отглеждането на детете е па леле т.нар. социални събрани от кол и въже - тежка некомпететност и незаинтересованост, просто запълнил бройката. Тези т.нар институции за закрила на детето бяха създадени съвсем изкуствено за пред ЕС. В началото е имало що годе компететни кадри, но както всичко друго в България се опорочава малко след създаването му. При тях спазването на законито също не важи с особен приоритет както и при повечето т. нар. институции.

  Коментиран от #8

 • Ай сиктир бе
  Отговор
  8 11:21  07.09.17

  До коментар #7 от "Гост":

  Публикувано във факти.бг: Проблема е в т.нар закрила на детето и отпуснатият щат 1 лелка на 100 + деца, което следователно е проблем в държавата. Нали това казвам, че там е проблема. Това от своя страна навежда на мисълта, че дефекта е в държавата, защото тези институции са нейна грижа и трябва да работят правилно в полза на гражданите плащащи данъци. Другото е вид анархия или криворазбрана демокрация.
 • За камерите
  Отговор
  9 14:46  07.09.17
  Гузен негонен бяга днес всички работодатели ползват видеоконтрол и камерите са навсякъде. Това внася много повече сигурност и спокойствие, а ако педагозите са съвестни и си вършат работата старателно НЯМА от какво да се безпокоят - напротив и за тях камерите ще са гаранция, че си коректни. И не забравяйте, че точно камерите поставиха началото на делото срещу медицинката сестра, която преби БЕБЕ в родилното!!!

Напиши коментар:


Публикувай