360 0

Екатерина Захариева с визита в Талин

Екатерина Захариева пристигна днес в столицата на Естония - Талин, където ще вземе участие в неформалната среща на министрите на външните работи на Европейския съюз „Гимних“, която ще продължи до 8 септември

Маргарита Илиева

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна днес в столицата на Естония - Талин, където ще вземе участие в неформалната среща на министрите на външните работи на Европейския съюз „Гимних“, която ще продължи до 8 септември, съобщи пресцентърът на Министерство на Външните работи.

Срещата на министрите е част от програмата на естонското председателство на Съвета на Европейския съюз, а външните министри на държавите-членки пристигат в Естония по покана на Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи политиката на сигурност Федерика Могерини.

Програмата ще започне със съвместен обяд на първите дипломати и министрите на отбраната на държавите - членки на Съюза, на която ще бъде обсъдено изпълнението на пакет „Отбрана“ по прилагането на Глобалната стратегия на ЕС за външна политика и политика за сигурност.

Пакетът „Отбрана” включва изпълнението на плана за прилагане на Глобалната стратегия в областта на сигурността и отбраната и заключенията на Съвет „Външни работи” от 14 ноември 2016 г., новите финансови инструменти за по-ефективно развитие на съвместни отбранителни способности, включени в Европейския фонд за отбрана, както и четиридесет и две конкретни мерки в изпълнение на Съвместната декларация ЕС – НАТО от 2016 г.

В работния обяд ще вземе участие и заместник министър - председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Срещата ще продължи с обсъждане на ситуацията в света след шестия ядрен опит на Северна Корея и каква трябва да бъде реакцията на международната общност.

Преди два дни Могерини призова за общи действия на ЕС и другите международни организации, включително нови и по-тежки санкции, но без да се търси военно решение.

В последния ден на форума фокус ще бъде политиката на ЕС по правата на човека.

България


Напиши коментар:


Публикувай