1 050 1

Южнокорейци правят филм за българската лютеница

Дори английската кралица...кусва сутрин със лъжица от куртовската лютеница, пишат остроумни лютеничари

Снимка: АГРО новините
Снимка: АГРО новините
Константин Карагьозов

Телевизионен екип от Южна Корея ще заснеме филм как се прави истинската домашна лютеница в пловдивското село Куртово Конаре, пише "Монитор". Селото е известно с вкусните сортове куртовска капия и розов домат, от които домакините правят стотици бурканчета от вкусотията. На 8 септември там започва и традиционният вече Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти, който събира стотици гости от страната и чужбина.

Телевизионерите от азиатската страна били привлечени от славата на вкусната домашна лютеница и искали да заснемат всяка подробност и да научат тайните на приготвянето ѝ. Майсторките в направата на лютеницата си имат и своя онлайн платформа за доставки – „Продавница”, където от 1 октомври отново ще се приемат заявки.

През миналата година куртовоконарската домашна лютеница пожъна успехи и в Брюксел. Тогава евродепутати се редяха на опашка по няколко пъти, за да получат намазана с българска лютеница филия. Участниците в „Куртово Конаре фест” обикновено надхвърлят 500 души. Сред тях са артисти, певци, фолклорни групи, фотографи и художници от цялата страна.

Русе / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Любопитко
    Отговор
    1 21:40  09.09.17
    Искам да знам защо се казва ЛЮТЕница, пък не люти? Даже напротив, много е сладка и вкусна.

Напиши коментар:


Публикувай