1 819 3

Избиват рибата в Дунав с детонатори

Поредният случай на ловене на риба чрез взривове или с помощта на ток

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Бракониери избиват по жесток начин рибата във водите на река Дунав, пише BulNews.bg. В края на миналия месец на „зеления телефон“ на регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите е получен сигнал от жители на Козлодуй за пускане на детонатори, с които се избива рибата в реката край града.

Екоинспекторите веднага са препратили сигнала към компетентните органи – ИАРА Враца и община Козлодуй, които да извършат проверка и да предприемат необходимите действия.

Това е поредният случай на ловене на риба чрез взривове или с помощта на ток в Северозапада, които са категорично забранени от закона. Така рибарите застрашават биоразнообразието в реката. Тези видове бракониерство са опасни за популацията, защото действат в много голям периметър, което води до увреждане на видовете и загуба на хайвер за период от поне 2 - 3 години. За подобно нарушение законът предвижда глоба от 2000 до 4000 лева.

България


Още по темата

 • Бракониери избиват рибата в Дунав с ток

  Бракониери избиват рибата в Дунав с ток

  Бракониерски банди избиват с ток рибата в Дунав. Влизат с бързи лодки в реката, слагат въдици за заблуда, че ловят с тях, а всъщност пускат уредите ...
  17.07.2017
  1 232
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • лольо
  Отговор
  1 13:52  07.09.17
  Ха ха велико откритие, това е положението в цялата страна и продължава от 20-30г.
 • Гост
  Отговор
  2 14:52  07.09.17
  Добро утро! Аз откакто съм човек знам, че масово така се прави. То затова не остана и риба, както не останаха гори, както не остана и почва, както не остана и дивеч. Скоро и хора няма да останат. Те чалмите наглеждат и чакат, скоро ние ще сме бежанците, ако е останал някой.
 • Халдип Изйолов
  Отговор
  3 16:31  07.09.17
  Здравейте, аз съм Халдип от Сатовча. Риба не може да се бие с детонатори. Детонатора активира реакция в друго вещество, което довежда до взрив.

Напиши коментар:


Публикувай