1 409 1

Откриха първата у нас крепост-склад на ценна руда

Мартин Христов

Археолози откриха първата в България крепост-склад на ценна медно-сребърна руда край Бургас, съобщи директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров

Откритието е направено край бившите мини „Росен” (до бургаското село Атия), закрити в началото на 90-те години на ХХ век.

Крепостта има формата на правилен квадрат с дължина 100 м, дебелина на стените 1,60 м и е открита благодарение на спътникова снимка. Разкопките са на НИМ и се осъществяват под ръководството на Павлина Девлова.

"За съжаление за тази година разкопките скоро трябва да бъдат прекратени, поради началото на ловния сезон. Тук ще се гърми като в Ирак, е казал кметът на черноморската община", допълва Димитров.

Добивът на сребро и мед в Античността е достигал наистина гигантски за времето размери. Само нестопената до край шлака в крепостта-склад, според руския археолог Черних, е 160 000 тона.

Бургас / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Старата рецепта
    Отговор
    1 03:29  08.09.17
    Ловният сезон за иманяри е открит после правиме едни пожари, (като онея на Лъвов мост, дето ключа счупен от външната страна, а вътре изгорели всички наследници, барабар със собственика) продаваме земята на "точния човек", правим бизнеса и къти-къти, слушайте си чалгата и си карайте БМВтата )))

Напиши коментар:


Публикувай