5 180 9

Похотливи началници налитат на подчинени, отнасят само глоби

Мартин Христов

Шефове отнасят глоби, защото във фирмите им е бил упражняван сексуален тормоз, а те не са го предотвратили. Има вече няколко случая, в които жени са се оплакали в Комисията за защита от дискриминация от неприлични предложения, посегателства и опипвания от страна на колеги на работното място, а в резултат освен самия извършител е бил санкциониран и чорбаджията, пише "Телеграф".

В последните години жертвите на секстормоз все повече набират смелост да споделят за случилото се и да потърсят възмездие.

В един от случаите жена, работеща в дружество от минната индустрия в подбалкански град, се оплакала от свой пряк ръководител, който я обсипвал с откровени сексуални предложения, опипвал я, пишел ѝ писма, звънял ѝ по телефона през деня и през нощта.

Жената, която е майка на две деца, твърдяла, че работи под непрекъснат стрес, а работата ѝ е отговорна и нейна грешка би застрашила живота на колегите ѝ. Затова потърсила помощ от ръководителя на цеха, шефа на „Човешки ресурси“ и дори от изпълнителния директор на фирмата. Те обаче не обърнали внимание на случая и дори я обвинили, че пречи на началника си „да си гледа работата“ и му „дава поводи“.

Жената твърди, че едва удържала съпруга си, който бил запознат със случващото се, да не се саморазправи. След като подала жалба в Комисията за защита от дискриминация са изслушани свидетели и от двете страни.

В показанията им имало намеци за отколешна връзка между служителката и колегата, когото обвинява в посегателствата. Въпреки това е установено, че към него момент мъжът действително упражнявал сексуален тормоз над колежката си. Глобени са били както извършителят на деянието, така и управителят на дружеството, който е допуснал това да се случва в предприятието.

Има и куриозен казус, в който санкция от 2000 лева отнесъл само шефът на фирмата, а служителят, обвинен в секстормоз, се отървал.

Случката станала във филиал на варненска компания в столицата. Една от служителките започнала да получава обаждания по телефона със запитвания за сексуални услуги. Оказало се, че номерът е публикуван в обява в сайт, предлагащ интимни забавления.

След време жената установила, че компютърът, от който е публикуван номерът ѝ, е... на началника на офиса, в който работи.

Тя подала сигнал срещу шегаджията в Комисията за защита от дискриминация. Той обаче се измъкнал от санкция, като казал, че много хора имат достъп до неговия компютър и няма доказателства, че точно той е качил номера в секссайта.

За сметка на това одрусан с 2000 лева бил шефът на холдинга. Причината е, че той не е реагирал на сигналите, които пращала до него служителката.

Ватманка в столицата пропищя от сексуален тормоз от страна на началник на отдел в трамвайно депо. Жената се оплаква, че началникът я преследвал, опипвал я, досаждал ѝ с желания да ходят заедно на екскурзии за негова сметка, като ѝ отправял неприлични предложения и я злепоставял пред останалите колеги.

Мъжът обаче отрича обвиненията като твърди, че те се дължат неговото принципно и стриктно отношение като ръководител.

От Столичния електротранспорт заявили, че независимо, че не са убеден в наличието на сексуален тормоз, мъжът е наказан с предупреждение за уволнение заради жалбите срещу него. Комисията за защита от дискриминация пък установила, че сексуален тормоз в случая е имало и наложила глоби както на извършителя, така и на шефа му – началника на депото.

Сексуален тормоз е бил установен преди време дори и в полицейско управление в Русе, чийто началник имал нескрити аспирации към своя подчинена. Тогава Комисията по дискриминация издала предписание към вътрешния министър да вземе мерки и направи нужното срещу такива действия.

В много други случаи обаче оплакванията от сексуален тормоз остават без санкции. Тези случаи са трудно доказуеми, защото подобни интервенции обикновено се вършат без свидетели, а извършителите рядко са агресивни пред други хора, макар и това да не е изключено, посочват от комисията.

Най-голямата глоба за секстормоз, налагана някога от Комисията за защита от дискриминация, отнесъл управител на банков клон. Той е одрусан с 4500 лева, задето тормозил своя служителка след връщането ѝ от майчинство.

Атаките му започнали още докато жената била в отпуск – пращал ѝ СМС-и, с които настоявал да му се обади, последвали обяснения в любов и предложения за съвместен живот. Тя самата твърди, че никога не е показвала лични симпатии към управителя.

След като се върнала на работа, била посрещната от него с думите „най-добрият служител в клона”. След като не откликнала на чувствата му обаче започнали проблемите - била нарочена за съкращаване, поставена е на друго работно място, без да има достъп до оперативната система за работа.

Според правилника на банката в такива случаи жената трябвало да се оплаче на управителя на клона, но именно той бил човекът, който я тормозил. Затова потърсила съдействие от Комисията по дискриминация, където доказала чрез телефона си, че действително получавала неприлични СМС-и от шефа си. Наложени са му общо три глоби за общо 4500 лева.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Красо Зелето
  Отговор
  1 14:48  07.09.17
  Имаш ли 'хубава' жена, на всички трябва да е ясно ЩЕ Я Е**т на почивки. Особено ако работи на някоя професия която изисква връзки или пари. Ама и жените си го искат, колкото и да не си го признават.
 • гост
  Отговор
  2 16:09  07.09.17
  Ако жена ти започне да се променя изведнъж, да носи по-разкрепостени дрехи на работа, да закъснява и да иска повече внимание, значи прескочила до колегите и си е променила възгледа. Не всички жени си го търсят, има такива на които просто им се лепят, а ако пък шефа им е прост текезесар, тогава няма спор, че ще има натиск на хубавките.
 • шефе шефееее
  Отговор
  3 17:37  07.09.17
  Темата е доста дълга и може да се обсъжда много, но е факт че монетата винаги има две страни. Много от жените си флиртуват най-свободно с колеги и началници с идеята да получат някакви облаги на работното място - по-лека работа, по-висока заплата, бонуси, социални придобивки, възможност за израстване в службата.......това е най-лесният и бърз начин да ги получат, а понякога и най-приятният. Най-често конфликтите идват от факта, че въпросните дами искат да получават, ама не и да дават, демек правят се намеци, обещания и т.н., ама когато дойде време за сваляне на гащите някои се дърпат. Та да не се правят много на светици и те.
 • Флиртаджийка
  Отговор
  4 18:01  07.09.17
  Ха..☺ Много ясно.. Точно ,както си го описал е ! Без забележка... Само получаване...

  Коментиран от #6


 • Иванов
  Отговор
  5 23:32  07.09.17
  БЪЛГАРКИТЕ РУСКИНИ ЧЕХКИНИ ПОЛЕКИНИ УКРАИНКИ НАИ ВЕЧЕ ПОВЕЧЕТО ЛЕКИ ЖЕНИ И ЗА БЯКОИ ЛЕВ МОЖЕ ЧОВЕК ДА СИ ГИ ПЛЯСКА РЕДОВНО. ФАКТ. Повечето са парцал марка и проблемни. В БГ са малко читавите.

  Коментиран от #9

 • шефа
  Отговор
  6 23:34  07.09.17

  До коментар #4 от "Флиртаджийка":

  така е, но един ден ще го изядеш с картофите, интересчийке :)

  Коментиран от #8

 • fdd
  Отговор
  7 00:32  08.09.17
  Статията само напомня каква помийна яма са служебните кофтори, в които ходим да живеем професионалния си живот. Мръстоия яко, но сами си го правим. Нека не мълчим - в голям процент от случаите самите жени подкукоросват мъжете, после - ама невинни като агънца. Когато им завъртят главите. Ама те не искали да се влюбват в тях, само да се възползват материално и да си вдигат самочувствието , че са харесвани. Любовта е хубаво нещо, но жените не са. То донякъде затова и много изп....стени напоследък. Абе трагедия. Трудно се намират читави и мъже и жени.
 • Флиртаджийка
  Отговор
  8 07:47  08.09.17

  До коментар #6 от "шефа":

  Няма,няма..😃
 • Иванова
  Отговор
  9 07:53  08.09.17

  До коментар #5 от "Иванов":

  Много неграмотна персона ..И онази работа ,ако я вършиш така, си мощно за съжаление!Направо трагедия...

Напиши коментар:


Публикувай