498 0

Такса смет скача от 2019 г.

Трябва да се намери златното сечение между интересите и това, което трябва да се спазва - основното правило е, че замърсителят трябва да поеме тежестта

Венцислав Михайлов

Комисията по бюджет и финанси разгледа радикална промяна в изчисляването на такса "смет". Проектът предвижда "замърсителят да плаща", а това ще доведе до вдигане на налога за домакинствата.

Проектът предвижда общините да избират между три варианта за изчисляването му – според броя на лицата в домакинството, на база вместимост на съдовете за смет или чрез система със специални торби за отпадъци.

Предвижда се промените да влязат в сила от 2019 г., без преходен период както първоначално се предвиждаше. Предстои решението на депутатите в пленарна зала.

ГЕРБ започва още следващата седмица работа със Закона за местните данъжи и такси, като се предвижда да се обсъди новия начин за определяне на такса "Смет" - за фирми и граждани. Това обяви пред БНТ председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

"Трябва да се намери златното сечение между интересите и това, което трябва да се спазва - основното правило е, че замърсителят трябва да поеме тежестта. Трябва да се съобразяваме със справедливостта - в момента бизнесът поема основната тежест, без да генерира битов отпадък, от друга страна трябва да се търси социална поносимост, за да може обикновеният човек да я плати и да няма срив в приходите на общината", обясни Стоянова.

Тя добави, че новият политически сезон започва с малки промени на данъчните закони, но само в тяхното усъвършенстване, без промени на ставките. Няма да има промяна в данъците, които плащат хората.

България


Напиши коментар:


Публикувай