7 Септември, 2017 17:04 923 0

Питаме ЕБВР за Калин Митрев

  • калин митрев-
  • ебвр-
  • владислав горанов-
  • азербайджанска пералня
Питаме ЕБВР за Калин Митрев - 1

Министърът на финансите Владислав Горанов ще поиска становище на Европейската банка за възстановяване и развитие по случая с Калин Митрев. Повод са появилите се публикации в чужди печатни издания, свързани с плащания от фирми към европейски политици, включително и Митрев.

По време на заседанието министър Горанов посочи, че кандидатурата на Калин Митрев е издигната с решение на Министерския съвет, но след като той вече е служител на ЕБВР неговото освобождаване може да стане единствено с решение на органите на банката.

Пред членовете на правителството министърът съобщи, че е получил информация от Калин Митрев. В обясненията си той е посочил, че става въпрос за период, когато не е работел в банката, а получените доходи е декларирал и е платил съответните данъци. Твърди още, че фактите в чуждия печат, са безпочвени спекулации.

След като бъде получен официален отговор от ЕБВР по случая, министър Горанов ще докладва пред правителството.

Ето и стенограмата от заседанието на правителството

БОЙКО БОРИСОВ: Господин Горанов, по темата с господин Митрев!

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Господин премиер, колеги, поисках информация от господин Митрев за неговата гледна точка по публикациите, които се появиха тези дни в западната преса, свързани с плащания от фирми към европейски политици, в това число беше споменат и господин Митрев.

В обяснението си той цитира, че е работил като консултант по различни договори в България, Швейцария, Кипър, Англия и Азербайджан и други страни, като тази работа той е извършвал в периода от 2010-та до началото на 2014-та в качеството си на независим консултант, като обяснява, че в този период, което, разбира се, и на нас ни е известно, не е работил в Европейската банка за възстановяване и развитие.

В обясненията Митрев заявява, че всичките възнаграждения са превеждани в негови лични сметки в България и в чужбина и всичките му доходи от консултантска дейност, независимо къде е живял и работил, са декларирани в България и са със съответните платени данъци.

Коментира, че преди да започне отново работа в Европейската банка за възстановяване и развитие е прекратил всички свои консултантски договори и дейности. Твърди, че публикациите ги е обсъдил със съответните служби на банката, които нямат претенции към характера на неговата дейност, още повече по време, когато не е бил на работа в банката, и заявява накрая в писмото си до мен, че уверява, че нищо от това, което е правил през тези години, не е било в нарушение на закона или морала. Такива са фактите, твърди той, всичко друго са безпочвени спекулации, като заявява, че е на разположение да предостави допълнителна информация.

Разбира се, ние ще извършим съответните проверки дали от гледна точка на данъчното законодателство е спазен законът, но това, което мога да ви предложа, е да изпратя писмо до господин Сума Чакрабати, с което да се уведомим за позицията на банката, дотолкова доколкото имаме позицията на господин Митрев, а всичко друго, което научаваме по темата, е на база само на неофициални публикации в медиите. Тоест, предлагам Ви да се обединим около решението да изпратя писмо до банката от мое име, в което да изискам позицията на банката по така развилия се казус, свързан с тези плащания, тъй като това, което установяваме е, че действително за периода, за който се отнасят тези договори, господин Митрев не е бил представител на българската държава и не е бил служител на банката. Той твърди (и това ще го проверим), че всички данъци са платени в България.

В допълнение – нещо по самата процедура за номинацията. Кандидатурата на Калин Митрев е издигната с решение на Министерския съвет, но след като той вече е служител на ЕБВР, неговото освобождаване може да стане единствено с решение на органите на банката. Правителството не може да го уволни. Затова предлагам да получим и позицията на банката.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре, други мнения?

Изпратете писмо до сър Чакрабати – какво мисли и как ще реагира банката и ще реагира ли изобщо в случая, и като получиш отговора ще ни запознаеш да предприемем действия.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Разбрах.

Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Закривам заседанието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове