430 0

Питаме ЕБВР за Калин Митрев

Венцислав Михайлов

Министърът на финансите Владислав Горанов ще поиска становище на Европейската банка за възстановяване и развитие по случая с Калин Митрев. Повод са появилите се публикации в чужди печатни издания, свързани с плащания от фирми към европейски политици, включително и Митрев.

По време на заседанието министър Горанов посочи, че кандидатурата на Калин Митрев е издигната с решение на Министерския съвет, но след като той вече е служител на ЕБВР неговото освобождаване може да стане единствено с решение на органите на банката.

Пред членовете на правителството министърът съобщи, че е получил информация от Калин Митрев. В обясненията си той е посочил, че става въпрос за период, когато не е работел в банката, а получените доходи е декларирал и е платил съответните данъци. Твърди още, че фактите в чуждия печат, са безпочвени спекулации.

След като бъде получен официален отговор от ЕБВР по случая, министър Горанов ще докладва пред правителството.

Ето и стенограмата от заседанието на правителството

БОЙКО БОРИСОВ: Господин Горанов, по темата с господин Митрев!

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Господин премиер, колеги, поисках информация от господин Митрев за неговата гледна точка по публикациите, които се появиха тези дни в западната преса, свързани с плащания от фирми към европейски политици, в това число беше споменат и господин Митрев.

В обяснението си той цитира, че е работил като консултант по различни договори в България, Швейцария, Кипър, Англия и Азербайджан и други страни, като тази работа той е извършвал в периода от 2010-та до началото на 2014-та в качеството си на независим консултант, като обяснява, че в този период, което, разбира се, и на нас ни е известно, не е работил в Европейската банка за възстановяване и развитие.

В обясненията Митрев заявява, че всичките възнаграждения са превеждани в негови лични сметки в България и в чужбина и всичките му доходи от консултантска дейност, независимо къде е живял и работил, са декларирани в България и са със съответните платени данъци.

Коментира, че преди да започне отново работа в Европейската банка за възстановяване и развитие е прекратил всички свои консултантски договори и дейности. Твърди, че публикациите ги е обсъдил със съответните служби на банката, които нямат претенции към характера на неговата дейност, още повече по време, когато не е бил на работа в банката, и заявява накрая в писмото си до мен, че уверява, че нищо от това, което е правил през тези години, не е било в нарушение на закона или морала. Такива са фактите, твърди той, всичко друго са безпочвени спекулации, като заявява, че е на разположение да предостави допълнителна информация.

Разбира се, ние ще извършим съответните проверки дали от гледна точка на данъчното законодателство е спазен законът, но това, което мога да ви предложа, е да изпратя писмо до господин Сума Чакрабати, с което да се уведомим за позицията на банката, дотолкова доколкото имаме позицията на господин Митрев, а всичко друго, което научаваме по темата, е на база само на неофициални публикации в медиите. Тоест, предлагам Ви да се обединим около решението да изпратя писмо до банката от мое име, в което да изискам позицията на банката по така развилия се казус, свързан с тези плащания, тъй като това, което установяваме е, че действително за периода, за който се отнасят тези договори, господин Митрев не е бил представител на българската държава и не е бил служител на банката. Той твърди (и това ще го проверим), че всички данъци са платени в България.

В допълнение – нещо по самата процедура за номинацията. Кандидатурата на Калин Митрев е издигната с решение на Министерския съвет, но след като той вече е служител на ЕБВР, неговото освобождаване може да стане единствено с решение на органите на банката. Правителството не може да го уволни. Затова предлагам да получим и позицията на банката.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре, други мнения?

Изпратете писмо до сър Чакрабати – какво мисли и как ще реагира банката и ще реагира ли изобщо в случая, и като получиш отговора ще ни запознаеш да предприемем действия.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Разбрах.

Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Закривам заседанието.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай