1 276 3

ЕБВР: Калин Митрев може да бъде сменен само от България

Мартин Христов

Европейската банка за възстановяване и развитие припомни, че само властите в България могат да вземат решение за съдбата на Калин Митрев - българският представител в централата в Лондон. Те могат да го отстранят или оневинят, но той е със статут, равностоен на посланик и не е служител на ЕБВР.

Това съобщи лондонският в."Гардиън" - едно от европейските издания, които публикуват разследване за таен фонд за финансиране на лобистка дейност в полза на управляващите в Азербайджан. Медиите, сред които и българският сайт "Биволъ", твърдят, че става дума за близо 3 милиарда евро, прехвърлени към шотландски фирми и раздадени на дипломати и журналисти, но и използвани още за купуване на луксозни стоки, имоти, плащане на такси за обучение в частни колежи и др.

Според разследването почти половин милион долара са минали през консултантската фирма на Калин Митрев. Той потвърждава това още в първата публикация и настоява, че няма нищо нередно, че средствата са минали през банковите му сметки в България и Швейцария, че е платил данъците си в България върху тях, че не е знаел цялата структура и произхода на средствата и че всичко това е станало преди назначаването му в банката.

"Гардиън" пише днес, че "доколкото ни е известно, членове на Управителния съвет от други европейски държави са загрижени от разкритията за "Азербайджанската пералня" и биха искали Митрев да подаде оставка". Но изданието не посочва източника си на тези заключения.

Под заглавие "България ще разследва твърденията за трите милиарда долара от "Азербайджанската пералня" се съобщава, че в София е започната проверка за плащанията на Митрев.

След него финансовият министър Владислав Горанов каза, че се изчаква официалната позиция на банката до българското правителство, за да се оформи окончателното му решение. Той добави, че кабинетът няма как да уволни Митрев от поста му, тъй като той не е негов служител. "Той е номиниран от България като директор в банката и само органите ѝ могат да предприемат съответните действия срещу него. На този етап нашата реакция ще бъде да изпратим официално писмо от правителството до президента на банката Сума Чакрабарти, в което да поискаме позицията им", заяви Горанов.

Именно в отговор на тези думи ЕБВР прави уточнението за "Гардиън", че решението е на София, а не на банката.

Митрев определя публикациите като "обречена на провал политическа атака" срещу съпругата му Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО. Тя отрича да има някакъв конфликт между поста ѝ и дейността на съпруга ѝ.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • някой
  Отговор
  1 08:43  08.09.17
  Където има пари за крадене.....има и комунисти!!!
 • Българин
  Отговор
  2 08:43  08.09.17
  Министърът щом вече провери, значи всичко е наред. Браво. Вече сме спокойни. Излишно пишат тия журналисти, такива работи та да очернят почтените хора. Виждаме, че има вече кой да бди над Българските граждани за заплахи от лошите хора-неговите управляващи, те питат тук, питат там и всичко си е наред... А и почти никакви престъпления вече не се случват вече в България- има голяма превенция от българските институции. А и вече цели 5 литра нелегална ракия са заловени от митница Лом след тази максимална ударна сила срещу престъпността - тя /престъпността/ едва ли ще се съвземе скоро.
 • Сбъркана държава
  Отговор
  3 09:35  08.09.17
  А някой да смей да смени,главния перач на БГ(Ганьовленд) ! Пере само с Ариел ! Червен,син,бинбян...няма значение цвета !

Напиши коментар:


Публикувай