728 9

Симеонов: Безпощадни наказания за чиновници, взели подкуп

Венцислав Михайлов

Вицепремиерът Валери Симеонов призова за безпощадни наказания за държавните служители, заловени с подкуп.

Той настоява за по-сериозни санкции и присъди - два пъти по-големи от тези на обикновените хора, „за да може всички останали да имат едно наум, когато си помислят да злоупотребяват с поста си“, предаде Дарик радио.

„В момента те, с тяхното поведение, фактически наливат вода в чужда мелница - в мелницата на тези, които са противници на проверките, извършвани от държавата, на хората, които искат анархия и беззаконие, и тероризират всички останали", коментира Симеонов задържането на двамата служители от Агенцията по безопасност на храните в Бургас.

В петък те бяха хванати при получаване на подкуп от 500 лева от собственик на ресторант в Несебър. Проверка установила, че инспекторите Мая К. и Петър А. от отдел „Контрол на храните“ са декларирали, че по собствено желание са готови да работят в извън работно време в полза на държавата. Така станали доброволци в оперативния щаб за противодействие на нарушенията в туризма, координиран от Симеонов.

„Грозно и недопустимо. Ако наистина са се писали доброволци, те не са го направили от чувството да съдействат на държавата, а да изкарат някой лев. Спрямо такива - никакъв компромис. Аз ще настоявам, не само да бъдат уволнени, но и да си понесат цялата отговорност“, закани се вицепремиерът.

Според него обаче не бива от изолирания случая да се правят обобщения за цялата дейност на държавните служители, ангажирани с проверките.

„Не мога да кажа, че това ще компрометира дейността на всички тези стотици хора, които работиха. Защото аз съм видял не малка част от тях как работят, рисковете, на които се подлагат, изпитанията, трудностите, които преодоляват. Но във всяко стадо си има черни овце. И не съм съгласен да слагаме всички под един знаменател и да казваме, че това е масова практика“, допълни Симеонов.

Той подчерта, че очакваните приходи от туристическия бранш в държавната хазна тази година ще бъдат с 350-400 милиона по-големи, отколкото миналата година.

„Това са си живи пари, пари в държавния бюджет, които са изтръгнати от сенчестия бизнес“, коментира Валери Симеонов.

Вицепремиерът обеща, че обобщените резултати от инспекциите на държавните институции в курортите ще бъдат огласени в края на септември.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 345
  Отговор
  1 09:46  08.09.17
  Трябва да сложат камери във всички общини и да записват какво се говори там, за всичко взимат подкупи, а на мутричките уреждат всякакви незаконни строежи и така бълват кооперации на всякакви места, няма друг начин - камери във всяка стая записващи и говор
 • Гражданин
  Отговор
  2 10:00  08.09.17
  Рекета върху средностатистическия гражданин е ежедневие. Когато отидеш да подадеш документи за някоя глупост, ако няма кой да те бутне или да си платиш ще чакаш до крайния срок или изобщо няма да ти ги подпишат под някакъв претекст! Същото е и в здравните заведения. Там си касичка, а не болен! За дребния бизнес няма да пиша, че поста ще е...
 • Хасан
  Отговор
  3 10:06  08.09.17
  И за политици,министри.....кога ще осъдим министър или политик?
 • Къртев
  Отговор
  4 10:08  08.09.17
  За чиновниците, добре! А за политиците? Кога ще отпадне имунитета? Кога най после ще видим осъден политик, министър, депутат. Или те всички работят само и единствено за благото на народа. Не се съмнявам те и роднините и семействата им са народ. Пък и тези, които им плащат рушвети и те са народ.

 • georgi
  Отговор
  5 10:31  08.09.17
  Кой е този дядо, колко е стар и сигурно болен, дано не е, а само така да изглежда.
 • Така е!
  Отговор
  6 11:47  08.09.17
  Този политик го е грижа за България!
 • Бесен Язовец
  Отговор
  7 12:24  08.09.17
  Едини продажник от Трио Менте
 • Гого
  Отговор
  8 17:29  10.09.17
  Осъден политик за корупция и пране на пари няма уникална бананова република сме!
 • Андрешко
  Отговор
  9 11:02  13.09.17
  Каква наивност-СЛЕД РАБОТНО ВРЕМЕ- в работно време си вземат, а след това дерат кожи до кост. Частния бизнес у нас е прокълнат. По добре и честно бе когато бяха мутрите

Напиши коментар:


Публикувай