1 130 5

Лозан Панов не прие идеята на БСП за борба с корупцията

Снимка: Пресцентър на БСП
Снимка: Пресцентър на БСП
Венцислав Михайлов

Според председателя на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов, в проекта на левицата за антикорупционен закон няма решение за борба с корупцията. Това стана ясно при днешната му среща с лидера на БСП Корнелия Нинова, която му представи проекта за закон.

Според Лозан Панов и в момента има институции за борба с корупцията, които обаче не работят ефективно. Той попита какво ще се промени със създаването на новия орган.

По думите му, ако той бъде създаден без отговор на този въпрос ще бъде „мимикрия на реформа“ преди поредния мониторингов доклад, съобщава БНР.

Панов коментира:

Създаването на още един орган с дублиращи функции, без ясни механизми за контрол и отчетност на този орган, цели само заобикаляне на основната тема - реформа на прокуратурата. Това е моето мнение, защото основният въпрос, който трябва да се постави е - и сега има институции, които са компетентни във връзка с разследване на корупционни действия, и сега има институции, които извършват аналитични функции, и сега има институции, които имат достатъчен експертен потенциал да вършат тази дейност - въпросът е - защо не го правят?

По думите на Лозан Панов не е ясно колко би струвало създаването на новия орган. Той каза също и, че още преди повече от четири месеца е поискал срещи с всички парламентарни групи, за да представи идеите си за реформа.

На свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова беше категорична, че има нужда от този нов антикорупционен орган и че БСП има политическо решение да не се променя Конституцията. Тя заяви:

Господин Панов смята, че не е противоконституционно и е добре президентът да определя председателя на органа. Второто е, че е важно, съгласно Конституцията, да има разследващи функции.

По тези две неща сме на едно мнение, но оставаме на различни позиции по отношение на прокуратурата. Господин Панов смята, че трябва да се направи по-комплексна реформа и тя да обхваща и промяна в прокуратурата. Това минава през промяна в Конституцията, което БСП не споделя като мнение.

Нинова не изрази съгласие и с мнението на Панов, че има борба за още един властови ресурс в държавата, свързан с въпроса кой да назначава директора на бъдещия антикорупционен орган.

Досега Корнелия Нинова представи проекта пред Съюза на съдиите, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВАС Георги Колев.

В проекта се предвижда бъдещият антикорупционен орган да има разследващи функции, а неговият председател да се назначава от президента.

Корнелия Нинова заяви, че с председателя на ВКС са останали на различни позиции по отношение на прокуратурата. „Той смята, че трябва да се направи по-комплексна реформа и тя да обхваща промяна и в прокуратурата. Това обаче минава през промяна в Конституцията, което БСП не споделя като мнение. Имаме политическо решение да не се променя Конституцията“, обясни тя .

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 13:16  08.09.17
  Комунистите предлагат как да се бори корупцията!!!!Боже пази България!
 • 2 13:53  08.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Някой
  Отговор
  3 15:52  08.09.17
  Кумунист корупция не може да бори те са я създали.Лозан Панов изглежда читав един от малкото останали чесни хора.Нинова е нагла мръсна кумунистка.
 • Марадона
  Отговор
  4 17:05  08.09.17
  По-скоро ни трябва закон който да разобличава бившите комуняги - кой какъв пост заема и с колко е ощетил ограбил държавата, всичките са застрахователи, банкери, хотелиери ..........................
 • Шаран БГ
  Отговор
  5 22:08  08.09.17
  Мислете малко, млади хора ! Мислете ,когато ругаете . Нищо комунистическо няма в сегашните социалисти у нас!! Да, може би техните дядовци и бащи да са били " комунисти "! Но не бъркайте комунистите до 1944 година с много от тези, до 1963 година. А "комунистите" ,които се биеха в гърдите до посиняване след Историческия Априлски пленум, осраха въобще идеята на комунистическото движение поне у нас, в България !!!. Въпреки всичко, бяха много по-полезни за народа си , отколкото съвремените "демократи" !!ЗАПОМНЕТЕ ! ЛОШИ ИДЕИ НЯМА ! Или почти няма....... ЛОШИ СА ХОРАТА ! Човекът поначало е грешен и всички пороци са му в кръвта ! Отърване няма-и най-светлите, най-хубавите идеи след 20 -тина години" потъмняват". И най-чистата и морална част от Обществото, ако застане начело на Държавата - до 20 години ще се корумпира неузнаваемо и не можете я позна. За това и нашите "социалисти" са толкова смешни и жалки в морален и социален план. Те са продукт на "развития социализъм" !!!!

Напиши коментар:


Публикувай