816 5

Бизнесът пак с ”кърваво” писмо за стажа и до президента

Венцислав Михайлов

Национално представителните работодателски организации изпратиха писмо до президента с искане да бъдат отменени надбавките към заплатата за прослужени години.
Според бизнеса тези надбавки са незаконни, тъй като не са предвидени в Кодекса на труда, а само в наредба на Министерския съвет.
"В зависимост от различията в характера и организацията на труда и персоналните способности и мотивация разликите в постигнатите индивидуални трудови резултати от младите и от дългогодишни работници и служители могат да бъдат значителни В редица случаи те не зависят пряко от разликата в придобития професионален стаж и трудов опит. Съответно за немалка част от икономическите дейности заемани длъжности, професии и специалности дългогодишният трудов стаж и професионален опит могат да се окажат недостатъчни, за да компенсират интереса, трудовата мотивация, енергията, иновативността и производителността, характерни за началото на трудовата кариера на младите работници и служители", пишат работодателските съюзи.
Подобно писмо от бизнеса разпратиха до държавните институции преди месец.
Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, стопанската камара и търговско-промишлената палата, апелират официално за това с писмо до президента, Народното събрание, Министерския съвет, Върховния административен съд, Върховния касационен съд, омбудсмана, Висшия адвокатски съвет. Надбавките за прослужено време (т. нар. класове) са регламентирани в наредба на Министерския съвет. Според нея за всяка година трудов стаж след първата работникът трябва да получава поне 0.6% от заплатата си.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Крум
  Отговор
  1 15:02  08.09.17
  Абе какъв бизнес.....тези мекерета,до един са свързани с предишния строй,взели малко или много готови пари и предприятия и станали изведнъж бизнес. Я да ги опънат на полето или на някоя поточна линия и друга песен ще запеят....ако имаме нормална съдебна система и прокуратура в голямата си част тези са за затвор.....ако знам че няма да ми изтрият коментара бих използвал точните епитети за този така наречен бизнес....кога станаха кюмюрджии кога си изцапаха задн....те !
 • 321
  Отговор
  2 15:24  08.09.17
  Ето това е нашият бизнес елит - неграмотен. Били незаконни, защото не са предвидени в КТ. Еми те и в Конституцията не са предвидени - още по-голям аргумент. Но, КТ предвижда, че определянето на допълнителните възнаграждения става с наредба на МС. И в наредбата е определен елемента - възнаграждение за трудов стаж и проф. опит. А очилатото момченце в средата, защо не си сменя всяка година персонала на дружествата с нов - енергичен, мотивиран, иновативен. Така няма да му се налага да плаща добавка.
 • куку руку ку
  Отговор
  3 15:36  08.09.17
  Не си сменя персонала, защото младите мотивираните и знаещи минават през терминал 2. А работата тук я вършат старите волове.
 • goni
  Отговор
  4 15:42  08.09.17
  По принцип на българи в България не трябва да се плаща! Така страната лесно ще се освободи за които трябва! Нещата са ясни! Колкото и малко да четете, виждате и чувате! Не разбрахте ли! За нас няма място тук! Както казваше Ваньо:" Границите са отворени! На който не му харесва да заминава!"
 • Госта
  Отговор
  5 17:14  08.09.17
  Аман от тея да ти вземат душата ако може...Изроди,незаконо било...

Напиши коментар:


Публикувай