Last news in Fakti

9 Септември, 2017 08:12, обновена 9 Септември, 2017 08:14 8 913 30

Турция обвини Мира Яшар, грозят я до 10 години затвор

  • мира яшар-
  • пропаганда-
  • кюрди-
  • парична гаранция

Младата българка е обвинена в пропаганда на въоръжена терористична организация

Турция официално обвини българката Мира Яшар в пропаганда на въоръжена терористична организация предаде "Нова телевизия". В края на юли Яшар, която е от кюрдски произход, беше задържана в турски курорт, заедно с майка си и приятеля си - Джоузеф Робинсън.

Впоследствие двете жени бяха освободени, но срещу дъщерята остана в сила забрана да напуска южната ни съседка. Робинсън остана в ареста. Причината е, че през 2014 е бил в Сирия и е воювал на страната на YPG – кюрдски милиции, които се бият с „Ислямска държава”.

Турция смята милициите и политическата организация "Сирийски демократични сили" за свързани с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК). Яшар беше задържана, а вече е и обвинена, заради свои постове в социалните мрежи, в които е защитавала кюрдската независимост в Ирак и Сирия.

Робинсън пък е обвинен за членство в терористична организация. Двамата ги грози между 3 и 10 години затвор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Позиционе

    29 7 Отговор
    Не може да отидеш в една опасна диктаторска държава, която току що затвори десетки хиляди невинни хора (повечето от които според мен не са и живи вече) и ти да се правиш на Бони и Клайд авантюристи под носа на тази ситуация.

    Естествено, че истината за задържането вероятно е друга и я крият, но все пак с нещо тези двамата са привлекли вниманието.

    Не говоря, че нашата е виновна или е терористка, абсурд!
    Просто са се навряли между шамарите.

    Лошото е, че с Турция преговори са невъзможни, особено когато са си нарочили някой. Абсурд няма да ги пуснат (да Я пуснат).

    Жалко за младата ни Сънародничка, ще ѝ се стъжни живота. А е млада.

    Коментиран от #3

  • 2 Позиционе

    22 3 Отговор
    Постовете във Фейсбук и Туитър лошото е, че са действителни и още повече е лошо, че е продължила с тях и в Турция. А там нета се следи изкъсо. Още от границата влезеш ли, ти вече си следен човек през цялото време. И то следен 24 часа, подробно всичко. Включително се снася от персоналите на хотелите всяка крачка, мобилни телефони, дори при съмнение и оперативно интересни лица са възможни и пряко човешко наблюдение по целият град, където е лицето. Целият доноснически апарат работи на пълни обороти.

    Коментиран от #17

  • 3 тъпотия

    5 16 Отговор

    До коментар #1 от "Позиционе":

    Голям човек си веднага даде пресъдата ,сигорно на тебе пращат досието по делото

    Коментиран от #5

  • 4 Позиционе

    14 2 Отговор
    Дали този акт не може да се нарече косвен пиар показно на Ерди, сиреч да покаже на Европейските държави и най-вече на Турците, че няма лабаво и който прави неудобни коментари, ще бъде "уважен". Тоест Ерди казва, аз съм царя и с мен ще се съобразяват всички, а кажете гък и като Българката... Това е един нарочен респект, за да се всява СТРАХ и в Европейците. Турция не си играе меки игрички, играе грубо.
  • 5 Позиционе

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "тъпотия":

    Никаква присъда, просто съм бивш от системата на сигурността и казвам фактите. Значи постовете са реално съществуващи това е повод (оправдание) за арест, истината за която се интересуваш е + още неща, които аз не съм човекът, който трябва да ги разкаже. Не е редно.

    Но!

    Факт е, че всички чужденци, абсолютно всички преминали границата, се следят категорично перманентно или сериозно.
    Няма как да правиш глупости, глупаво е.
  • 6 Хасан

    9 16 Отговор
    Прави са си хората...по миналата година Турция беше нападната от " активисти" терористи ..взривяваха бомби по летища,стадиони,жп гарата на Анкара,митинги,автобусни спирки...всяка страна има задхлжение да осигури безрпасност на гражданите си....тая синурно е от ПКК а гаджето се е правил на Джеймс Бонд...гажжето му има снимки с оръжие с ПКК в нета

    Коментиран от #9, #12

  • 7 Позиционе

    13 2 Отговор
    Аз искам само да изясня, че именно постовете създадени в Турция са повод за ареста, защото тези действия са направени от и на територията на Турция, с което вече се водят престъпление. Само за постовете ПРЕДИ влизането в страната те не могат да я подведат.

    Сещате се тънката идея.

    Когато правиш нещо Там, не извън...

    Коментиран от #8

  • 8 Хасан

    8 15 Отговор

    До коментар #7 от "Позиционе":

    Ами ако проповядваш насилие,въхваляваш терора и убийствата си е престъпление...иди в Барселона и защити да видим оня лудия дето прегази невинни хора какво ще ти се случи!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Туркофоб

    17 3 Отговор
    Кога българите сме били на турското благоразположение? Кюрдите - също, а тази е с кръвта на двата народа.
    Непрекъснато се чудя на тези, които гледат турските тъпи сериали по телевизията и ходят в Истанбул да се срущат с артистите в "къщата на сериалите".
    Ако ареста на тази жена не стресне българите, все така ще има турски подигравки и жестоко поведение към българите.
  • 11 Хасан

    3 12 Отговор

    До коментар #9 от "Хасаня":

    Човек ако няма какво да каже ..обижда!ако ти е трудно да мислиш и разсъждаваш недей да се зориш...тоя сайт е за хора които мислят и разсъждават,има мнения по различни събития,имат гледище макар да са различни ,

    Коментиран от #14

  • 12 Туркофоб

    19 4 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Турция никога не е била нападана от терористи, активисти и пр. Бомбите бяха поръчани от Ердоган защото е ядосан на Меркел. Как избухнаха тези бомби точно за германски туристи?!
    Ердоган ненавижда и българите. И ако реши да я нападне ще очаква от българските турци да му помагат, но той за тях няма да си помръдне пръста.
    НЕ ПОСЕЩАВАЙТЕ В ТУРЦИЯ!

    Коментиран от #13, #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Версия

    14 3 Отговор
    В интерес на истината, това за българските турци е вярно. Казвали са ми го лично. Че българските турци са гледани с по внимателно око и не им се дава работа и не ги смятат в турция като техни турци. Истина е и нашите турци си продължават симпатиите към турция и се надяват на братята им, а такива нямат там. Българските турци ги считат като втора ръка турци и им нямат доверие. Не се допускат там на определени нива и длъжности.

    Коментиран от #20, #21

  • 16 дедо Любен

    6 4 Отговор
    Всеки носи пълна отговорност за действията и деянията си!Не знам,какво са си мислели тези млади хора,когато са правили това,което са правили в една от най опасните държави с диктаторски режим!?Мисля,че са подценили дълбоко обстоятелствата на место.Или,просто са търсили популярност,като са се надявали,че провокацията им,ще бъде горещо защитавана от международната общност...Просто...всеки порасва различно...някой по рано,друг по късно...!
  • 17 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Позиционе":

    И като говоря на кодиран език какво ще разберат службите?и със сателитен телефон с криптиране на разговора или по радиостанция с бягяща честота пак със криптиран разговор?
  • 18 Vasik Atanasova

    4 8 Отговор
    да и дадат и 30 години на тази
  • 19 сноу

    5 2 Отговор
    Тая продажна, щом си дала г..а под наем, най-после си е намерила кой да го начеше.Много ясно си личи, че е вербувана и турските служби са бръкнали много надълбоко за да и обърнат хастара на кухата лейка.Ни най-малка любов към Ердоганя -напротив ,но и тук е жалка гледка, български простакеси гушнати от мазен циганин и оклюцан мьослемец.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 007

    4 6 Отговор

    До коментар #15 от "Версия":

    Във всяка държава има сурови закони и който тръгне да пИкае срещу закона отнася удар м/у краката.Само в България законите са за кокошкари и за това Бг-то е бедна и слаба като църковна мишка.Турция винаги е била силна държава защото турския народ е единен и управниците са на ниво.

    Коментиран от #28

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    3 2 Отговор
    Кой я е карал да ходи при Турчолято на почивка? То за туй се учи история, за да имаш поне бегла обща култура и да знаеш в коя страна не трябва да идеш. Сега ще си го излежи, защото не е учила едно време.
  • 24 С теб сме Мира

    12 1 Отговор
    Свобода за Кюрдистан, долу султана и гадните му събратя. Ще има ден на възмездие и турците ще платят за всичките си безчинства спрямо българи, кюрди, гърци, сърби, арменци и всички други народи били под тяхно робството. Ботев го е написал - тоз който падне в бой за свобода, той не умира. Свобода и обединение за Кюрдистан.
  • 25 мъжкар

    3 7 Отговор
    Тая заслужава да я тикнат в затвора и за повече аз като я гледам какъв боклук е .Евала на Турция че държи на законите си и не позволява на разни кифли като тая и оня наркоман приятеля и да си разиграват коня както си знаят.

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "007":

    чак пък винаги.до преди 20 години нямаха хляб да ядат,а политиците им са корумпирани повече и от нашите.турския народ пък е разкъсван от противоречия дето никъде ги няма.едни са привърженици на светската власт други са умерени ислямисти ,трети са радикални ислямисти,четвърти са комунисти пак радикални...явно хал хабер си нямаш от положението в турция.
  • 29 Туркиня от България

    0 3 Отговор
    Да имало Кюрдистан и обединение.Трайкайте Сирийците тогава в България.До като има разделение никога няма да има мир. !!!Колко невинни войници умират докато служат за Турция ? И защо?! Ето заради такива терористи жадни за кръв.Пууу
  • 30 Патриот

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "мъжкар":

    Турция е сериозна държава, а тази Яшар има имного хубава българска фамилия. 100% съм убеден в случая, че турските власти са в правото си. Щом това се оспорва в българското медийно пространство няма начин де не е точно огледална истината.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове