622 1

210 деца бежанци тръгват на училище в София

Пореден опит за интеграция на идващите у нас мигранти

До 210 деца, чакащи за статут на бежанци, ще тръгнат на училище в София на 15 септември, става ясно от обществена поръчка на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), споделена от вестник "Сега". Тя е обявила, че търси фирма, която да превозва безплатно учениците от софийските центрове за настаняване до няколко столични учебни заведения.

Децата от центъра в "Овча купел" ще учат в 66-о училище "Филип Станиславов", а тези от "Военна рампа" - в 59-о основно училище "Васил Левски", 74-то училище "Гоце Делчев", 54-то училище "Св. Иван Рилски" и гимназията по облекло "Княгиня Мария Луиза". От центъра във "Враждебна" децата ще се превозват до 85-о СОУ "Отец Паисий" и 124-то основно училище "Васил Левски". За превоза до училищата са предвидени 70 хил. лв. без ДДС.

В документацията към поръчката е описано, че учениците до седми клас трябва да бъдат превозвани 170 дни, а тези до дванадесети клас - 180 дни. От всеки от трите центъра - "Овча купел", "Военна рампа" и "Враждебна" - се предвижда да има по максимум 34 деца до седми клас и 36 - до дванадесети клас, тоест общо до 210. Не е ясно дали ДАБ ще успее да сключи договори за транспорт до началото на учебната година. Поръчката е обявена на 25 август.

Това ще бъде поредният опит децата на идващите у нас мигранти да бъдат интегрирани. Традиционно чужденците използват България само за да влязат на територията на ЕС и да получат някакъв статут, а след това бързо поемат към Западна Европа. Част от семействата обаче остават и дори записват децата си в училище. В началото на 2017 г. в българските училища бяха записани общо 119 деца бежанци.

Няма официална статистика колко деца бежанци има в момента в България, тъй като заради нелегалното отпътуване към Западна Европа броят им се мени непрекъснато. На страницата на агенцията за бежанците има статистика, че от 1 януари до 31 юли 272 непридружени деца са подали молби за статут у нас. Общият брой на потърсилите закрила за същия период е 2319 души. Няма информация колко от тях все още са тук, но едва ли са много - през последните месеци бежанските лагери са полупразни.

По данни на ДАБ 553 деца са получили статут през първите 7 месеца т.г. Те обаче би трябвало да са напуснали бежанските общежития и за тях няма информация дали са останали у нас, ще ходят ли на училище и къде.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Ммм
    Отговор
    1 12:50  09.09.17
    И защо ние българските родители на българските деца отново се чувстваме глупаци. Защо трябва да купуваме карти за градския транспорт и децата ни да се съпчат в него. А децата на тези скакалци са с частен превоз, който в действителност, ние плащаме. И защо тези непридружени деца не се връщат в страните от които са е не се издирват родителите им? Нещо много сбъркано има в мислите и действията на политиците ни, нещо не им е наред...?

Напиши коментар:


Публикувай