1 254 7

От КНСБ искат данък "богатство"

Успоредно с промяната на пропорционалния данък да се интегрира и семейното подоходно облагане

Константин Карагьозов

КНСБ припомни, че промените в закона за местните данъци и такси може да доведат до по-големи разходи за домакинствата. Според синдиката това ще увеличи данъчната тежест като цяло, алармира синдикатът в становище, изпратено до НСТС (Национален съвет за тристранно сътрудничество) и парламента.

Притесненията на КНСБ са за нарушена справедливост на облагане. Като основна причина се изтъква, че в заможните страни са готови да плащат повече в името на околната среда, докато в по-бедните, като България, трябва да се отчита по-ниската покупателна способност.

КНСБ припомнят и своите аргументи и предложения по повод цялостната данъчно-осигурителната тежест за следващата година. По Данък общ доход на физическите лица (ДОДФЛ) от синдикатите предлагат Двустепенна система на прогресивно облагане. Първата стъпка от системата е да им необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата. За доходи превишаващи МРЗ, данък в размер на 10%. Второто стъпало прогресивно да се увеличи максималния осигурителен доход на сума, равна на 10 пъти установената минимална работна заплата за страната. За доходи превишаващи максималния осигурителен доход данъкът да бъде в размер на 20%

От КНСБ настояват, успоредно с промяната на пропорционалния данък да се интегрира и семейното подоходно облагане като цялостен модел на прилагане. Синдикатът иска въвеждане на данък "богатство" по отношение на допълнителни жилища, скъпи автомобили, скъпи вили, яхти и др. Относно осигурителната тежест се иска максималният осигурителен доход (МОД) постепенно и на стъпки да нарасне до 10 пъти минималната работна заплата, установена за страната.

Данъчно бреме за бизнеса се свързва с въвеждане на данък върху финансовите транзакции (0,1 на сто), повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5 на 10% , допълнителни данъчни стимули за повишаване квалификацията и прилагане на т.нар. "зелени данъци", способстващи за намаляване енергоемкостта на производствата.

Отсъствието на елементарна справедливост и солидарност на равнище общество вече не е само в съзнанието на гражданите, но и в гнева, предизвикал техните протести, изтъкват от КНСБ.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Подкрепа
  Отговор
  1 16:12  10.09.17
  Да си направят политическа партия КНСБ, да си спечелят изборите с голямо мнозинство и да променят законите. Процедурата при Демокрацията е доста ясна!!!
 • Аяши
  Отговор
  2 17:48  10.09.17
  Искаме това, искаме онова. А какво давате та да искате? Аз пък искам да спрете да искате. Егати безполезните кърлежи.
 • До 1 и 2
  Отговор
  3 18:45  10.09.17
  Пичовете предлагат нещо разумно справедливо и прогресивно за обществото ни.
 • Варна
  Отговор
  4 19:19  10.09.17
  Странно, е че продължават да не искат намаляване на корупцията. Съд за злоупотребата с власт и т.н. Значи, няма проблем Пеевски да краде важното е да плаща данък богатство ... България има много сериозно данъчно облагане с пробита икономика! - Само осигуровките върху дохода представляват 39%. А не преките данъци? - А местните данъци и такси? - А такива данъци като данък печалба и данък девидент...- А Данък Уикенд? Някак странно е винаги онези които не произваждат пари да искат най- много! - Освен държавните чиновници и всички които са наредени на някаква бюджетна хранилка, колко други сте виждали да стачкуват и да вдигат панаир?
 • aaaaaa
  Отговор
  5 07:01  11.09.17
  Това никога няма да стане. Нали точно богатите гласуват законите. Но като идея е добро.
 • Гост
  Отговор
  6 16:14  11.09.17
  До коментар 1! Пил ли си си хапчетата?Каква политическа партия на КНСБ те гони бе?Ти наясно ли си къде е мястото на едни синдикати в общественото пространство ?
 • Зорница
  Отговор
  7 16:17  11.09.17
  Много ми е интересно кога узряха да предлагат подоходно облагане?К ако това е била по-правилната схема защо не го направиха преди 25 години примерно?Защото явно на някой не му е изнасяло...

Напиши коментар:


Публикувай