480 3

Над 3 хил. деца все още живеят в домове без родителска грижа

Продължава затварянето на домовете за изоставени деца. В тях в момента има малко под 3 хил. деца, съобщи в сутрешния блок на БиТиВи Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика. През 2010 г. в тези места е имало над 7 хил. деца.

Все още действащи са общо 38 домове.

Целта на инициативата, започнала преди няколко години, е децата да живеят при условия, близки до обичайната семейна среда. Те се настаняват в защитени жилища.

Русинова допълни, че в допълнение на това се предвижда с европейски средства да се подпомогнат проекти на неправителствени организации, които подпомагат деца без родителска грижа да се реализират след завършване на училище. Данните на министерството показват, че в момента над 60% от тях остават трайно безработни и са с много ниска квалификация.

Ще бъдат финансирани проекти за допълнителна квалификация на такива деца - като например изучаване на чужди езици, предвижда се и отпускането на стипендии за такива, които искат да продължат образованието си.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • река Циган
  Отговор
  1 01:27  12.09.17
  На Запад описват българите като мургави хора. При толкова много отгледани циганета след години те може да направят това впечатление за трайно мнение.
 • Мангалия
  Отговор
  2 00:46  13.09.17
  Причината за това е, че много цигани не си гледат децата, а ги оставят по домове.
 • Дикембе Мутомбо
  Отговор
  3 16:02  13.09.17
  И сигурно има още 300 хиляди техни събратя, които се радват на обилна родителска грижа в незаконните си бараки. Докога ще позволяваме страната ни да произвежда социален боклук? Докога, питам?!

Напиши коментар:


Публикувай