475 1

Четири грипни щама ни морят тази есен

Имунизацията е един от най-сигурните начини за запазване на здравето

Константин Карагьозов

С четири грипни щама ще се борим тази есен и зима. Сред тях нови няма, познати са. Не са и смъртоносни, но могат да докарат тежки пневмонии, ако заразата не се лекува навреме. Това съобщи директорът на Националния център за заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

"Щамовете от тип „А“ са пандемичен, наричан още свински, и „Болзано“, а от тип „В“ - „Виктория“ и „Ямагата“, уточни пред "Монитор" Кантарджиев, позовавайки се на най-нова информация от Световната здравна организация.

По думите му все още е рано да се прогнозира кога ще настъпи грипната епидемия в предстоящия есенно-зимен сезон. Според него, като се има предвид, че миналата зима тя е била закъсняла в края на януари – началото на февруари, не е изключено и тази година да е в този период.

"Имунизацията е един от най-сигурните начини, които не позволяват инфекцията да протече в тежки състояния. За да е тя ефикасна и да изгради имунитет, трябва да направи 21 дни преди появата на грипните щамове, посочи той и обясни, че края на септември – началото на октомври е най-подходящото време за инжекцията", каза проф. Тодор Кантарджиев.

Проверка на "Монитор" установи още, че новите ваксини все още не са налични в аптеките. Очаква се те да бъдат пуснати в продажба най-късно в началото на следващия месец.

От тази година за първи път се въвеждат четиривалентни противогрипни ваксини. Това е по настояване на Световната здравна организация, за да може да се повиши значително ефективността на сезонните имунизации. От СЗО са сериозно притеснени за все още слабото покритие с противогрипни ваксини в някои страни и посочват високата смъртност навсякъде по света от грип. България е една от страните с най-ниско потребление на ваксини срещу грип, то е под 2 процента.

България


Още по темата

 • Тази зима ни атакува нов щам грип

  Тази зима ни атакува нов щам грип

  Тази зима ще ни атакува нов щам грип, предупреждават епидемиолозите. За изненада на специалистите за пръв път от 10 години насам щамът ...
  18.10.2017
  920
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • сойкаПРИСМЕХУЛКА
  Отговор
  1 17:21  13.09.17
  Не ни морят 4 грипни щама, а 4 фармацевтични щама, създадени по изкуствен начин, за да им купуваме лЮкарствата.

Напиши коментар:


Публикувай