Last news in Fakti

13 Септември, 2017 22:56 1 967 14

Анонимен благодетел дарил на НИМ оригинала на Паисий

  • анонимен-
  • благодетел-
  • дарение-
  • ним-
  • оригинал-
  • паисий

През 1985-а ръкописът на История Славянобългарска е откраднат от Зографския манастир по заръка на ДС

На 13 септември 1996 г. оригиналът на История славянобългарска на Паисий Хилендарски е донесен от анонимен дарител в Националния исторически музей.

Години по-рано - през 1985-а, ръкописът е изнесен тайно от Зографския манастир на Света гора, като кражбата е станала по заповед на Държавна сигурност.

След това История Славянобългарска е върната обратно в обителта, предава "Марица".

Според журналиста Христо Христов, който разказа за своето разследване по случая в книга, това е станало в рамките на една от най-продължителните строго секретни операции на Първо главно управление на ДС , кръстена "МАРАТОН".

Задачата оригиналът на „История славянобългарска” да бъде иззет от библиотеката на манастира „Зограф” в Света гора е поставена още през 1972 г. от Александър Фол, който по това време е доцент в Софийския университет и все още не е онзи известен траколог, особено близък с Людмила Живкова.

Но е човекът, който се превръща в идеолог на новосъздадената разузнавателна структура в Първо главно управление на ДС - отдел 14 „Културно-историческо разузнаване” .

В продължение на близо две десетилетия Държавна сигурност се опитва да проникне в манастира и не само да открадне оригинала на Паисиевата история, но и други ценни ръкописи. Като претекст за кражбата на Паисиевата история първоначално Фол е посочил несигурността по отношение на опазването на ценностите в обителта, без самият той някога да я е посещавал.

Отделно от това офицер от резидентурата на ДС в Атина, който отива до манастира в Света гора, дава напълно противоположни сведения - че достъпът до Зографската библиотека е силно ограничен, че тогавашният библиотекар отец Пахомий допуска рядко хора в нея, и то само българи срещу показване на български паспорт.

Задачата за кражбата на оригинала на „История славянобългарска” обаче не е свалена.

Първите два опита (1983-1984) за кражбата не успяват.

В крайна сметка през декември 1985 година, на третия опит, Първо главно успява да открадне оригинала, като операция „МАРАТОН” е осъществена от двама оперативни работници - Иван Генев и Венцислав Агайн от резидентурата в Гърция.

Черновата на Паисиева история е прехвърлена по дипломатическата поща в България, където е показана на Тодор Живков, след което потъва в касата на началника на разузнаването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Види се на НИКОМУ не е потребен. Искаме

    0 14 Отговор
    Искаме ШЕНГЕН да падне а Паисши е от ден до пладне. Кой бе Паисий?

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ко каза ко?

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Види се на НИКОМУ не е потребен. Искаме":

    Брат много рано си са Накълвал
    Или не си лягал?????
  • 5 Бесен Язовец

    10 1 Отговор
    Първо това е История Славянобългарска а не славяногръцка и местото и е тук а не в Зографския Манастир и я връща на гърците оня саблезъбец Петър Стоянов който трябва да ходи в затвора заради това пак има външна намеса и по този случай с посока Запад
  • 6 НАРОДА РАП, НАРОДА Е А-ПОЛИТИЧЕН

    1 0 Отговор
    В Коментарийте ##2и3 аз използвайки сарказъм, представяйки Апатията на народа към историята и българската държава. Аз писах и в други статии за Вазов, писах и за Захари Стоянов, за Алеко, ЕЛИН Пелин, за кой осъди Левски, и кой Бачо Киро, кой взе властта у нас след като РУСИЯ със свобода ДАРИ. Защо Любен Каравелов критикува Захари , който е в Търново, ЗАЩО Каравелов умира скоропостижно 1879. Защо Захари е отровен в Париж. И как загива Бенковски. Историята не е лъскава а е трагична и предизвиква болка, че не интересуваме. И как нашият ЕЛИТ манипулира на ШИПКА фактите от историята. Аз не случайно пиша думите на Паисий - " О. о. о... неразумний юроде, ЗАЩО се срамиш да се наричаш българин ? " А туй с РАПа аз исках да докосно за.ралата част от нас, но само ти реагира. Добре е че те има и аз не съм сам. Има много Доню Доневски герои и това е СТРАШНОТО. Няма държава, щом заличим историята си. Затуй трябва да пазим , учим и разбираме ! ДА ЖИВЕЕ България и СЛАВА РОССИИ ! БЕЗ РУСИЯ - НЯМА БЪЛГАРИЯ. ТУЙ зная от РЕЛИКВИТЕ В РИЛСКИЯ МАНАСТИР !
  • 7 Историята ни или РАП

    0 0 Отговор
    Първо да се извиня, дали по моя грешка или софтуера променя думите написани от мен, от само себеси, за което се извинявам /исках да напиша ЗАСПАЛАТА ЧАСТ ОТ НАРОДА/ а излезе друго. Простете.Интересен факт който ме вълнува - Заща Каравелов 1878 и 9 е в Търново , където е и Захари Стоянов но двамата не се събират. Захари не се интересува от успеха на войната, Захари пише статии вав в. Борба за себе си. Захари е устроен в градският съд на Търново - Съдебен заседател а Каравелов , който е Председател на БТРК , с други думи - Главнокомандващ въоръжените сили - опълчението на България, през цялата ВОЙНА до Сан Стефано е в Щаба на Руските войски и след 3-ти Март 1878 двамата пак са в Търново Захари не се интересува от Каравелов. Каравелов заболява внезапно и умира много бързо в Русе. Има странни неща които никой не е разнищил в този случай. Русе, Захари, Съдебен заседател в град където никой не те знае, току що избягал от домашен "арест " чобонче от с.Медово Сливенско. А кой от Русе, става председател на Върховният сад в София. И т.н. И т.н. чобан ли е бил наистина Захари?
  • 8 РАП или ИСТОРИЯ

    0 0 Отговор
    Аз не помня съучениците си от класа си а Захари в Ловешкият затвор, за да извлече признания от двамата Ботеви четници им цитирал имената на девет овчарски кърши в Добруджанско. Сам той пише в ЗАПИСКИТЕ, че е имал правото да долавя истински и ги предоставя на онбашият. И колко имена и хора , чет нямат, такава информация с която той борави , без да пише е феноменално. ЗАПИСКИТЕ ГИ ПИШЕ СЛЕД ВОЙНАТА В СОФИЯ! Интересен този образ.
  • 9 РАП или ИСТОРИЯ

    0 0 Отговор
    Къде са революционерите и бунтовните българи, когато пет заптии, водят Левски на бесилото? Къде е Вазов? Защо Вазов и Захари работят по същото време в ЖЕЛЕЗНИЦАТА ? НАРОДА Е голяма сила и разгневи ли се е като гневен слон, помита всичко пред себе си. НАРОДА, ако не се интересува от историята неможе да строи БЪДЕЩЕТО СИ. ЗАТУЙ саркастично пиша че РАП днес е туй що кълве. " Боса във снега, гола под дъжда, кал по гърба , бяло сладко по г.зъ, на масата, под масата, на балкона и терасата ......" а ся дай една ракия и напръй една салата. Политика, история - " А бе махай се от главата ми, не ме занимавай с глупости ВЕ! УВИ . ТЕ ТУЙ СМЕ ПОВЕЧЕТО ДНЕС
  • 10 РАП или ИСТОРИЯ

    0 0 Отговор
    Не мога да твърдя, но се съмнявам, че Каравелов е отстранен физически да не навреди на устремените се към властта " ПСЕВДО ПАТРИОТИ И ЕЛИТ " ЧОРБАДЖИИТЕ. НЕ Е ЛИ СМЪРТТА НА ЗАХАРИ РАЗПЛАТА ЗА СТОРЕНОТО ОТ НЕГО С КАРАВЕЛОВ ПРЕДИ? Каравелов не е случаен българин а ТИТАН В ИСТОРИЯТА, КУЛТУРАТА И НАСЛЕДСТВОТО НИ КАТО НАРОД, КОЙТО НЯКАКСИ НЕ ЗАБЕЛЯЗВАМЕ. КОЯ Е ЛОРА КАРАВЕЛОВА? НО ЗА туй друг път. А ся дай - РЕП.
  • 11 Президента, Министерският състав и Народното

    0 0 Отговор
    Имат нужда от РАНАДЖИИ А НЕ ОТ ТРЕЗВО МИСЛЕЩИ ЛЮДЕ, ЗАЩОТО ТЕ СЪЗДАВАТ ИМ ПРОБЛЕМИ. НУЖНИ СА ИМ ОЛИГОФРИНИ. РАП Е НУЖЕ И ТОЙ ИДВА ОТ ЗАПАДНИЯ СВЯТ.
  • 12 В Президе МС и НС ИМА МНОГО З. СТОЯНОВЦИ

    0 0 Отговор
    Можем ли да ги видим? Тръпки ме побиват от вида и мисълта ми за професора от Софийският и Пловдивският Университет ИВО. КОЙ Е ТОЙ В СЪЩНОСТ ?

    Коментиран от #13

  • 13 В Президе МС и НС ИМА МНОГО З. СТОЯНОВЦИ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "В Президе МС и НС ИМА МНОГО З. СТОЯНОВЦИ":

    Професора Иво, ми напомня за - ТРОЯНСКИЯ КОН от редиците на БСП, КАКТО И Р. РАДЕВ. Опасните ходове с КОНЯ ! Диненените кари за РАП - народа.
  • 14 dynamo

    3 0 Отговор
    НЯМА МЯСТО ПРИ ГЪРЦИТЕ НАШАТА ИСТОРИЯ! Който я е чел, знае как се представени от Паисий подлите византийци и сърби. Мръсни и подли народи. Още от онова време. БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове