1 412 14

Анонимен благодетел дарил на НИМ оригинала на Паисий

През 1985-а ръкописът на История Славянобългарска е откраднат от Зографския манастир по заръка на ДС

Маргарита Илиева

На 13 септември 1996 г. оригиналът на История славянобългарска на Паисий Хилендарски е донесен от анонимен дарител в Националния исторически музей.

Години по-рано - през 1985-а, ръкописът е изнесен тайно от Зографския манастир на Света гора, като кражбата е станала по заповед на Държавна сигурност.

След това История Славянобългарска е върната обратно в обителта, предава "Марица".

Според журналиста Христо Христов, който разказа за своето разследване по случая в книга, това е станало в рамките на една от най-продължителните строго секретни операции на Първо главно управление на ДС , кръстена "МАРАТОН".

Задачата оригиналът на „История славянобългарска” да бъде иззет от библиотеката на манастира „Зограф” в Света гора е поставена още през 1972 г. от Александър Фол, който по това време е доцент в Софийския университет и все още не е онзи известен траколог, особено близък с Людмила Живкова.

Но е човекът, който се превръща в идеолог на новосъздадената разузнавателна структура в Първо главно управление на ДС - отдел 14 „Културно-историческо разузнаване” .

В продължение на близо две десетилетия Държавна сигурност се опитва да проникне в манастира и не само да открадне оригинала на Паисиевата история, но и други ценни ръкописи. Като претекст за кражбата на Паисиевата история първоначално Фол е посочил несигурността по отношение на опазването на ценностите в обителта, без самият той някога да я е посещавал.

Отделно от това офицер от резидентурата на ДС в Атина, който отива до манастира в Света гора, дава напълно противоположни сведения - че достъпът до Зографската библиотека е силно ограничен, че тогавашният библиотекар отец Пахомий допуска рядко хора в нея, и то само българи срещу показване на български паспорт.

Задачата за кражбата на оригинала на „История славянобългарска” обаче не е свалена.

Първите два опита (1983-1984) за кражбата не успяват.

В крайна сметка през декември 1985 година, на третия опит, Първо главно успява да открадне оригинала, като операция „МАРАТОН” е осъществена от двама оперативни работници - Иван Генев и Венцислав Агайн от резидентурата в Гърция.

Черновата на Паисиева история е прехвърлена по дипломатическата поща в България, където е показана на Тодор Живков, след което потъва в касата на началника на разузнаването.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Види се на НИКОМУ не е потребен. Искаме
  Отговор
  1 06:53  14.09.17
  Искаме ШЕНГЕН да падне а Паисши е от ден до пладне. Кой бе Паисий?

  Коментиран от #4

 • 2 06:58  14.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 3 07:00  14.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ко каза ко?
  Отговор
  4 08:02  14.09.17

  До коментар #1 от "Види се на НИКОМУ не е потребен. Искаме":

  Брат много рано си са Накълвал Или не си лягал?????

 • Бесен Язовец
  Отговор
  5 09:12  14.09.17
  Първо това е История Славянобългарска а не славяногръцка и местото и е тук а не в Зографския Манастир и я връща на гърците оня саблезъбец Петър Стоянов който трябва да ходи в затвора заради това пак има външна намеса и по този случай с посока Запад
 • НАРОДА РАП, НАРОДА Е А-ПОЛИТИЧЕН
  Отговор
  6 14:35  14.09.17
  В Коментарийте ##2и3 аз използвайки сарказъм, представяйки Апатията на народа към историята и българската държава. Аз писах и в други статии за Вазов, писах и за Захари Стоянов, за Алеко, ЕЛИН Пелин, за кой осъди Левски, и кой Бачо Киро, кой взе властта у нас след като РУСИЯ със свобода ДАРИ. Защо Любен Каравелов критикува Захари , който е в Търново, ЗАЩО Каравелов умира скоропостижно 1879. Защо Захари е отровен в Париж. И как загива Бенковски. Историята не е лъскава а е трагична и предизвиква болка, че не интересуваме. И как нашият ЕЛИТ манипулира на ШИПКА фактите от историята. Аз не случайно пиша думите на Паисий - " О. о. о... неразумний юроде, ЗАЩО се срамиш да се наричаш българин ? " А туй с РАПа аз исках да докосно за.ралата част от нас, но само ти реагира. Добре е че те има и аз не съм сам. Има много Доню Доневски герои и това е СТРАШНОТО. Няма държава, щом заличим историята си. Затуй трябва да пазим , учим и разбираме ! ДА ЖИВЕЕ България и СЛАВА РОССИИ ! БЕЗ РУСИЯ - НЯМА БЪЛГАРИЯ. ТУЙ зная от РЕЛИКВИТЕ В РИЛСКИЯ МАНАСТИР !
 • Историята ни или РАП
  Отговор
  7 15:09  14.09.17
  Първо да се извиня, дали по моя грешка или софтуера променя думите написани от мен, от само себеси, за което се извинявам /исках да напиша ЗАСПАЛАТА ЧАСТ ОТ НАРОДА/ а излезе друго. Простете.Интересен факт който ме вълнува - Заща Каравелов 1878 и 9 е в Търново , където е и Захари Стоянов но двамата не се събират. Захари не се интересува от успеха на войната, Захари пише статии вав в. Борба за себе си. Захари е устроен в градският съд на Търново - Съдебен заседател а Каравелов , който е Председател на БТРК , с други думи - Главнокомандващ въоръжените сили - опълчението на България, през цялата ВОЙНА до Сан Стефано е в Щаба на Руските войски и след 3-ти Март 1878 двамата пак са в Търново Захари не се интересува от Каравелов. Каравелов заболява внезапно и умира много бързо в Русе. Има странни неща които никой не е разнищил в този случай. Русе, Захари, Съдебен заседател в град където никой не те знае, току що избягал от домашен "арест " чобонче от с.Медово Сливенско. А кой от Русе, става председател на Върховният сад в София. И т.н. И т.н. чобан ли е бил наистина Захари?
 • РАП или ИСТОРИЯ
  Отговор
  8 15:21  14.09.17
  Аз не помня съучениците си от класа си а Захари в Ловешкият затвор, за да извлече признания от двамата Ботеви четници им цитирал имената на девет овчарски кърши в Добруджанско. Сам той пише в ЗАПИСКИТЕ, че е имал правото да долавя истински и ги предоставя на онбашият. И колко имена и хора , чет нямат, такава информация с която той борави , без да пише е феноменално. ЗАПИСКИТЕ ГИ ПИШЕ СЛЕД ВОЙНАТА В СОФИЯ! Интересен този образ.
 • РАП или ИСТОРИЯ
  Отговор
  9 15:55  14.09.17
  Къде са революционерите и бунтовните българи, когато пет заптии, водят Левски на бесилото? Къде е Вазов? Защо Вазов и Захари работят по същото време в ЖЕЛЕЗНИЦАТА ? НАРОДА Е голяма сила и разгневи ли се е като гневен слон, помита всичко пред себе си. НАРОДА, ако не се интересува от историята неможе да строи БЪДЕЩЕТО СИ. ЗАТУЙ саркастично пиша че РАП днес е туй що кълве. " Боса във снега, гола под дъжда, кал по гърба , бяло сладко по г.зъ, на масата, под масата, на балкона и терасата ......" а ся дай една ракия и напръй една салата. Политика, история - " А бе махай се от главата ми, не ме занимавай с глупости ВЕ! УВИ . ТЕ ТУЙ СМЕ ПОВЕЧЕТО ДНЕС
 • РАП или ИСТОРИЯ
  Отговор
  10 16:12  14.09.17
  Не мога да твърдя, но се съмнявам, че Каравелов е отстранен физически да не навреди на устремените се към властта " ПСЕВДО ПАТРИОТИ И ЕЛИТ " ЧОРБАДЖИИТЕ. НЕ Е ЛИ СМЪРТТА НА ЗАХАРИ РАЗПЛАТА ЗА СТОРЕНОТО ОТ НЕГО С КАРАВЕЛОВ ПРЕДИ? Каравелов не е случаен българин а ТИТАН В ИСТОРИЯТА, КУЛТУРАТА И НАСЛЕДСТВОТО НИ КАТО НАРОД, КОЙТО НЯКАКСИ НЕ ЗАБЕЛЯЗВАМЕ. КОЯ Е ЛОРА КАРАВЕЛОВА? НО ЗА туй друг път. А ся дай - РЕП.
 • Президента, Министерският състав и Народното
  Отговор
  11 16:26  14.09.17
  Имат нужда от РАНАДЖИИ А НЕ ОТ ТРЕЗВО МИСЛЕЩИ ЛЮДЕ, ЗАЩОТО ТЕ СЪЗДАВАТ ИМ ПРОБЛЕМИ. НУЖНИ СА ИМ ОЛИГОФРИНИ. РАП Е НУЖЕ И ТОЙ ИДВА ОТ ЗАПАДНИЯ СВЯТ.
 • В Президе МС и НС ИМА МНОГО З. СТОЯНОВЦИ
  Отговор
  12 16:44  14.09.17
  Можем ли да ги видим? Тръпки ме побиват от вида и мисълта ми за професора от Софийският и Пловдивският Университет ИВО. КОЙ Е ТОЙ В СЪЩНОСТ ?

  Коментиран от #13

 • В Президе МС и НС ИМА МНОГО З. СТОЯНОВЦИ
  Отговор
  13 16:50  14.09.17

  До коментар #12 от "В Президе МС и НС ИМА МНОГО З. СТОЯНОВЦИ":

  Професора Иво, ми напомня за - ТРОЯНСКИЯ КОН от редиците на БСП, КАКТО И Р. РАДЕВ. Опасните ходове с КОНЯ ! Диненените кари за РАП - народа.
 • dynamo
  Отговор
  14 17:42  14.09.17
  НЯМА МЯСТО ПРИ ГЪРЦИТЕ НАШАТА ИСТОРИЯ! Който я е чел, знае как се представени от Паисий подлите византийци и сърби. Мръсни и подли народи. Още от онова време. БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Напиши коментар:


Публикувай