2 135 8

Акад. Марков: Борисов, Плевнелиев, Цачева са екскомунисти, не жертви

Светослава Ингилизова

"Омръзна ми бивши комунисти да се правят на антикомунисти! Те всички са такива – начело с Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Цецка Цачева. И понеже имат обременяване, се престарават. На 10 ноември 1989 г. имаше един милион комунисти. Дядо ми не казваше комунисти, казваше партийци. Казваше – комунистите бяха преди 9 септември 1944 г., когато ги преследваха. Тогава бяха малко. 14 000 са комунистите в България на 9 септември 1944 г., след това за три години стават 350 000, за да стигнат до един милион през 1989-та. След 1989 г. пък масово се захвърляха партийни книжки. Защото преди 89-та членството в БКП не беше въпрос на убеждение, това беше въпрос на кариера, начин на оцеляване. Затова от бивши комунисти толкова хора станаха антикомунисти", коментира акад. Георги Марков пред "Епицентър".

"Днешните борци срещу комунизма се престарават, без никой да ги кара, защото са обременени от комунизма. Спомням си как Цецка Цачева изигра едно представление за не-знам-кой-си дядо, дори се разплака по време на диспута с ген. Румен Радев. Изкуствено е. Има жертви на комунизма, познавам такива хора. Но тези не са жертви! Нито Кунева е жертва, нито Плевнелиев, нито Цачева. Тези, които са лежали по затворите и лагерите, техните наследници, наследниците на безследно изчезналите след 9 септември са по-благородни, отколкото бившите комунисти, станали антикомунисти. Тези да не се правят на жертви. Кунева ще предлага уроци за комунизма с две лица! Бях на един такъв урок. И учителят сложи на едната страна снимка от лагера в Белене. Предложих от другата да сложат снимка на НДК. Защото имаше Белене, но имаше и НДК. Още не са го разрушили като мавзолея, слава Богу! Къде щяха да направят председателството?!", каза Марков.

"Симеон Сакскобургготски през 1944 г. е бил малко дете, страдал е много. Чичо му е разстрелян от Народния съд. Когато се завърна през 2001 г., сини и червени се бяха хванали гуша за гуша. Каквото и да напише историята за него като министър-председател, той има една голяма заслуга – той притъпи тази омраза. Каза – всички са българи, дайте да работим за България. Той се опита да приложи испанския модел за помирение, защото идва от Испания. Но това е, защото царят си има 800 години родословно дърво", допълни академикът.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • топлата вода
  Отговор
  1 11:19  13.09.17
  Е браво откриха топлата вода ! От всички най ми е забавен Бойко Борисов, как съ прай хаха
 • Оня
  Отговор
  2 11:30  13.09.17
  С всичко друго казано от акад.Марков съм съгласен, но не и с мнението му за "царя".... Така нареченият " цар" ,излезе Долен българоПредател, обслужващ само интересите на големите Грабителски Корпорации и неговите лични интереси!!!!!!!!!
 • Гост
  Отговор
  3 11:38  13.09.17
  То и аз съм бивш ерген.
 • гост
  Отговор
  4 11:47  13.09.17
  Жалко,че най- накрая някой реши да каже истината.

 • ААА
  Отговор
  5 13:21  13.09.17
  Няма какво да добавя. Нека просто да спрат да реват и едните и другите, и третите-Безсмислено е. Спора обидите заканите , не са убедили никого , напротив постигат точно обратният ефект и страните се отдалечават, още по враждебни, губят се и малкото допирни точки, забравяме , че сме една нация. Ако бях външен враг на България с апетити към нейната територия , бих инвестирал точно в такива "дразнители" , и разединители.Дано не се налага да проверяваме старото правило на "Бисмарк" , че една нация може да се обедини само "С ЖЕЛЯЗО И КРЪВ".
 • Кака Гинка
  Отговор
  6 20:48  13.09.17
  Истината си я казвахме много пъти тук по форумите - най-големите комунисти се изкараха най-репресирани след 10-ти ноември;действително пострадалите от комунизма не можаха да вземат думата,за да се оплачат. После се пребоядисаха,станаха върли демократи и евроатлантици и най-безсрамно обиждат потърпевшите от режима,наричайки ги "комунисти".Куриозното е,че май в БСП,приемницата на БКП към момента има по-малко бивши комунисти,отколкото в управляващата партия...
 • Гост
  Отговор
  7 08:56  14.09.17
  Това е истината. Театърът трябва да спре. Да се направят едни нормални закони и правила и да се започва отначало. Да се разчита на един човек че ще оправи нещата е безумие. Ред, закони, правила, контрол и прилагане толкова е просто.
 • boticha
  Отговор
  8 22:06  14.09.17
  "Първите потънаха в кърви,а последните станаха първи "Р.Ралин

Напиши коментар:


Публикувай