3 167 1

Откриха гърне със сребърни монети в корените на дърво в Мездра

Мартин Христов

Керамично гърне със 182 сребърни монети е открито при изкореняване на дърво в Мездра, съобщиха от общината.

На 17 август в местната администрация постъпило заявление с искане за премахване на плодно дърво на ул.”Александър Стамболийски № 99”.

Представител на отдел „Екология” към Дирекция „Устройство на територията” е извършил проверка. Констатирано е, че на посочения адрес, собственост на Петя и Нели Кръстеви има засадено плодно дърво (джанка) на видима възраст 70 години и височина 7-8 метра. Същото е на обща граница с имот на заявителя Венелин Цолов, до изградена прозирна ограда.

Въз основа на констатираните факти, Общинската екологична инспекция издава предписание в срок до 20 септември Нели и Петя Кръстеви като собственици на имота, да предприемат адекватни и ефективни мерки за почистване на имота от буйната растителност, както и да отсекат плодното дърво.

Когато джанката била отрязана, в корените й било открито керамично гърне със 182 сребърни монети.

Те са предадени на Регионален исторически музей – Враца и предстои Министерство на културата да се произнесе и да внесе повече яснота за културно-историческата стойност на находката.

Враца / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Ядеитн
    Отговор
    1 19:08  14.09.17
    Завалии гламави...я земат 100 - 200 лв. след година - две, я не. През социалистическо музейте даваха 25% от стойността на имането, кеф ти в пари, кеф ти в апартаменти... А сега - корец - суми от 1000 до 5000 макс, ама само с одобрение на министъро. Музейте, хеле ако са в малък град обикновенно дават по 100 - 200 лева со голем зор и яко моткане.

Напиши коментар:


Публикувай