864 3

Парламентът отхвърли промените на БСП в Закона за храните

Константин Карагьозов

Парламентът отхвърли на първо четене предложените от БСП промени в Закона за храните, въвеждащи изисквания за присъствие на български храни в търговските обекти с годишен оборот над 2 млн. лева. „За" гласуваха 102 народни представители, 19 бяха „против", а 90 се въздържаха.

"Искаме сивият сектор да изчезне, производителите да реализират продукцията си, а не им осигуряваме равен достъп до пазара", заяви Светла Бъчварова-Пиралкова от БСП.

"Искате сами да си налагаме санкции, да си наложим ембарго, което звучи абсурдно", опонира ѝ Делян Добрев от ГЕРБ.

При млякото и млечните продукти предложението беше за 70% българско производство, а за месото и месните продукти - 25%. За пресните плодове и зеленчуци се предвиждаха 51% минимално, а за пилешкото месо - 50%. Бяха разписани и промени при хранителните продукти, чиито етикет гласи, че са български, да бъдат произведени от суровини с произход от България.

При неизпълнение на тези стойности за български продукти законопроектът предвиждаше санкция в размер на 10% от годишния оборот, а събраните суми да постъпват във Фонд "Земеделие" и да се ползват за подпомагане на местното производство.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  1 16:44  13.09.17
  С отбор идиоти национална икономика не се гради.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  2 16:48  13.09.17
  Така са му заповядали от ЕС на Б.Б и тоя е послушник и верен слуга и изпълнява иначе няма кинти на Кайманите и Доминикана.
 • Све
  Отговор
  3 18:02  13.09.17
  ГЕРБ служи на чужди интереси
  Спор няма

Напиши коментар:


Публикувай