417 4

Чистотата на атмосферния въздух - приоритет при председателството ни на ЕС

Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов

Константин Карагьозов

Приоритетна тема на Българското председателство на ЕС ще е подобряване качеството на атмосферния въздух. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на представяне на приоритетите сектор „Околна среда“ пред ресорната комисия в НС днес.

Според него предвидените инициативи са свързани с популяризиране на използването на различни механизми, включително иновативни решения, за подобряване на качеството на атмосферния въздух. „Това е и основната тема на конференцията на високо ниво, посветена на екоиновациите, която ще организираме съвместно с Европейската комисия“, съобщи Димов. Конференцията е част от календара на Българското председателство и ще се проведе в София в периода 5-6 февруари 2018 г.

В края на годината се очаква ЕК да приеме стратегия за пластмасите в кръговата икономика, насочена към решаване на проблеми като годността за рециклиране, биоразградимостта, наличието на опасни вещества в някои пластмаси и морските отпадъци. „Българското председателство ще предложи дебат по тази инициатива, която ще е част от дневния ред в рамките на работните органи на Съвета на ЕС“, каза още Нено Димов.

Министърът обобщи, че основен приоритет на европейско ниво е запазването на високите стандарти за опазване на околната среда и качеството на живот на населението чрез устойчив растеж и „зелена икономика“. Държавите в Тройката, в която е и България, поставят акцент в общата си програма върху прехода към кръгова икономика при ефективното използване на ресурсите и намаляването на въздействието върху околната среда. Приоритет на трите председателства е и прилагането на договореностите по Парижкото споразумение в областта на климата чрез приемане на законодателството в сектора за периода до 2030 г.

„Имаме обща програма на трите държави в областта на околната среда, насочена към постигане на устойчив растеж посредством екоиновации. Целта ни е създаване на благоприятстваща среда и условия за прилагане на екоиновативни решения, посредством законодателните и политически инициативи, разглеждани в периода юли 2017 г.-декември 2018 г.“, съобщи Нено Димов пред депутатите.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хахаха
  Отговор
  1 18:58  13.09.17
  Защо ни и Защита на правата на насекомите ? Хахаха Боко и ЦвЦв правят европейска политика Хахаха
 • Глупак
  Отговор
  2 20:05  13.09.17
  ,,запазването на високите стандарти за опазване на околната среда и качеството на живот на населението" с 250лв пенсия или 600 лв заплата ? ТЕЗИ ПУЯЦИ ОТ КОЯ ГАЛАКТИКА ?
 • Гого
  Отговор
  3 22:02  13.09.17
  Значи сега ще вкарват дизеляци на 400 к вместо на 600к напредваме!
 • 4 22:54  13.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай