1 099 5

Изсичат 528 дървета в резиденция "Бояна"

Корояди са нападнали белия бор

Константин Карагьозов

Всички болни дървета в резиденция "Бояна" ще бъдат изсечени. Става дума за 528 иглолистни дървета - бял бор, нападнати от корояди.

Искането е постъпило в Столична община от шефа на комплекса. Препоръката е на мястото на изсечените да бъдат засадени нови не само иглолистни, но и широколистни дървета.

Икономистът Владимир Каролев коментира масовата сеч в социалната мрежа Facebook. Ето какво написа той:

"Чичо Томчо развъди корояда на Витоша и буболечките вече са стигнали и до резиденция "Бояна" :) Това ще е вероятно най-голямата еко-катастрофа в модерната история на България - цялата стара иглолистна гора в десетки километри от Витоща ще измре. Включително и в Банкя. За награда, премиерът Борисов се вижда всяка седмица с чичо ви Томчо да го съветва за екология - уникална държава, уникални еколози, уникални съветници."

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Анонимен
  Отговор
  1 21:01  13.09.17
  Аз пък си помислих, че цар Симеон си ги иска
 • Бор
  Отговор
  2 07:10  14.09.17
  Ако пътувате често, обърнете внимание в цялата страна иглолистните дървета масово изсъхват (измират) ...някой взима ли въобще някакви мерки??
 • Шаран БГ
  Отговор
  3 08:22  14.09.17
  Естествено, че се вземат мерки,не ставайте смешни ! Имаме цели 2 /ДВЕ/ министерства: На Околната среда и водите - с министър Нено Димов и на Земеделието, храните и горите- с министър Румен Порожанов!!!! Навярно си " прехвърлят топката"?! Нено ще да вика на Румен -" Виж си горите, те не са околна среда !" А Румен ще да му отговаря - "Ти си гледай околната среда - то в България гори не останаха - аз се грижа за земеделието и храните!" И ще е прав Румен-гори почти не останаха!!Из иглолистните - пожари и корояди, в широколистните - моторни резачки...... и ден и нощ ! Вече 3 /три/ години, зиме и лете, от горите в Източна Стара планина се смъкват хиляди кубометри дъбова дървесина. То не бе износ за Гърция, то не бяха кораби на пристанище Варна - край няма !! В същото време - дърва за огрев от 60 лева за метър кубичен и нагоре -- за българското сиромашко население. И защо се чудим, че от села с по 200-300 къщи само 5-10 си купуват дърва - а през зимата на всичките комините пушат. ЗАЩО ГОРСКИТЕ СТОПАНСТВА НЕ СЕ ВЗЕМАТ В РЪЦЕ И 1/ НЕ НАМАЛЯТ ЦЕНАТА НА ДЪРВАТА ЗА ОГРЕВ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО НАПОЛОВИНА? 2/НЕ СТОВАРЯТ СЪС СОБСТВЕН ПРЕВОЗ И РАБОТНИЦИ ПРЕД ВСЕКИ ДОМ ТОЛКОВА ДЪРВА, КОЛКОТО СА ЗАЯВЕНИ ОТ СЪОТВЕТНИЯ СТОПАНИН ? За да могат хората да си ги плащат!! И чак тогава, най-важното - 3/ ДА НЕ СЕ ДОПУСКА БРАКОНИЕРСТВО !?!? Бракониерството, което се извърша от държавните органи е напълно достатъчно !! Така, както работят сега много Горски стопанства, работят
 • Шаран БГ
  Отговор
  4 08:27  14.09.17
  ... по погрешна схема и на загуба. Навярно са такива разпорежданията от съответното Министерство или липсата на всякакъв контрол от негова страна. Ами подострете си моливите и смятайте, уважаеми министри
 • Жалки пионки на ДС
  Отговор
  5 15:24  15.09.17
  Този смешник Агент Камен защо изобщо се смята за фактор?

Напиши коментар:


Публикувай